Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Vaalietkot alkoivat – tilaa maksuton ja määräaikainen eduskuntavaalikirje! Tilaamaan ->

Kokoomuksen välikysymys: Sokea Reetta näkee, mutta myös haistaa puolueen vaalinaluspaineen

Kuten olemme panneet merkille, parta pärisee sähkötukien osalta.

Samaan aikaan kun kokoomus tekee välikysymyksen valtion velkaantumisesta, hallitus esittää n. 400 miljoonan euron sähköhyvitystä.

OPPOSITIOPUOLUE kokoomus aikoo jättää välikysymyksen valtion velkaantumisesta. Puolueen mukaan Sanna Marinin (sd) hallitus ei suhtaudu velanoton hillitsemiseen riittävän vakavasti, joka uhkaa hyvinvointia.

– Meidän kysymyksemme on, mitä hallitus aikoo tehdä velkaantumiselle ja korkojen nousulle. Haluamme hallituksen kertovan, miten velkaantuminen taitetaan ja miten turvataan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen rahoitus, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo. (IS 10.1)

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä vahvisti aiemmin tiistaina Helsingin Sanomille, että valtionvelan korkomenot ovat tänä vuonna nousemassa edellisestä arviosta lähes miljardilla eurolla. VM:n uudessa laskelmassa korkomenot kolminkertaistuvat aiemmasta arviosta 2,4 miljardiin euroon. (IS 10.1)

Kokoomuksen Orpo toteaa;

– Tämän ilmoituksen jälkeen jokaisen täytyy ymmärtää, että nyt on hetki herätä. Nyt nähdään, mihin välinpitämättömyys velkaantumista kohtaan on johtanut. (IS 10.1)

Kuten olemme panneet merkille, hallitus jakaa euroja sikin sokin sinne tänne ilman minkäänlaisia todellisia  vaikutusarviointeja.

Paradoksaalisen kokoomuksen politiikasta tekee se, että puolue kritisoi hallitusta sen harjoittamasta talouspolitiikasta, mutta samaan hengenvetoon kokoomukselle kelpaa se, että hallituksen nyt esittämä takautuvasti maksettava sähköhyvitys ei herätä puolueessa kritiikkiä.

Asuntokunnat, joiden bruttotulot ylittävät 100 000 euroa, käyttävät keskimäärin viisi ja puoli kertaa enemmän sähköä kuin vähiten, alle 10 000 euroa, ansaitsevat asuntokunnat. Niinpä myös valtion tukitoimet, kuten arvonlisäveron alentaminen, kohdistuvat pääosin hyvätuloisiin asuntokuntiin. Tiedot perustuvat ensimmäistä kertaa käyttöön saatuihin Fingridin Datahubin käyttöpaikkakohtaisiin tietoihin sähkönkäytöstä, jotka on yhdistetty Tilastokeskukselta saatuihin asuntokuntien taustatietoihin. (VATT 16.12.2022)

Sähkönkulutus tuloluokittain

Kokoomuksella olisi tuhannen euron paikka torpata hallituksen esitys, mutta ei. Miksi ei? Vaalit ovat ovella ja ”pelko on persiissä”, että perussuomalaiset tai demarit pyyhkäisevät loppumetreillä ohi.

Mikäli kokoomuksen puoluetoimistossa ajateltaisiin sähkötukien sikin sokin viljelemisen osalta kriittisesti  toimistossa todettaisiin, että me suurituloiset emme näitä tukia tarvitse. Kuten todettua, vaalit ovat kulman takana.

Kokoomus on sähkötukien osalta hallituksen toimin riisuttu jo täysin aseista.  

Onkin mielenkiintoista seurata tulevaa kokoomuksen esittämää välikysymyskeskustelua isossa salissa. Välikysymyksestä tulee poliittinen näytelmä, johon kokoomuksen ”kykypuolueena” ei olisi kannattanut sortua. Sokea Reetta, joka yleensä näkee taitaa myös haistaa, että välikysymyksessä on kyse vaalipaineesta eli siitä,  pyyhkäisevätkö ”naapurit” ohi.

Niin tai näin, kokoomuksen välikysymyksestä tulee floppi, joka tiedetään etukäteen jo puoluetoimistossakin. Vaalien asettamien paineiden alla tälläinenkin ”poliittinen manööveri” on siitä huolimatta päätetty puoluetoimistossa tehdä. Tuoko ”manööveri” puolueelle yhtään lisä-ääntä onkin jo toinen asia.

Summa summarum: Kokoomuksella olisi ollut – kuten edellä todettiin – tuhannen euron paikka profiloitua vaalien alla valtiojohtajapuolueena, mutta kuten Sokea Reettakin näkee ja haistaa, vaalien alla kaikki ”temput” ja ”manööverit” ovat mahdollisia.

********

Todettakoon ja täsmennettäköön, että hätäisemmät blogin lukijat saattoivat ajatella, että blogistin kokoomukseen tässä asiayhteydessä esittämä kritiikki tulee vasemmalta laidalta.

Blogisti on ollut pystyttämässä räkänokkana Lapissa, Sallassa Isä-Pekan (silloisen punaisen Sallan ainoana kokoomusvaltuutettuna) kanssa -40 asteen pakkasessa kokoomuksen Lapin kansanedustaja Lauri Impiön vaalimainoksia puolitoistametrisiin kinoksiin, samaan aikaan kun suuri osa kokoomuspuolueen nykyjohdosta on tuolloin ollut jos ei K-kauppojen hyllyjen margariinipaketeissa, niin ei niistä kaukanakaan.

Joten kokoomuksen suuntaan esitetystä kritiikistä huolimatta; ”Veljet ja sisaret, huoli pois”.

********

Otsikoituun ja edellä mainittuun viitaten näyttää siltä, että puoluetoimistoissa ajatellaan, että välikysymyksillä  pidetään puolueita framilla ja vaalivoitto tulee. Blogistin – enemmän tai vähemmän väärään tai oikeaan osuva arvio kuitenkin on – että 80-90  prosenttia äänestäjäkunnasta ei välikysymyksille korvaa lotkauta.

Ek-vaalien alla onkin mielenkiintoista seurata mikä puolue välikysymystehtailun voittaa, johon kilpaan kokoomus näyttää innokkaasti lähteneen perussuomalaisten kannustamana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (6)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. MaxStenbck
  Max Stenbäck #3810239

  Mikäköhän blogistilla on tässä nyt ajatuksena? Ei liene ainakaan yliopistotutkijalle yllätys, että suurituloiset kuluttavat enemmän kuin pienituloiset. Se on totta yhtä lailla sähkön kuin ruoan tai lehtitilausten osalta.

  Pitäisikö meidän siis vastustaa ruoan ja sanomalehtien alennetuja arvonlisäverokantoja, koska suurituloiset hyötyvät niistä eniten?

  Ilmoita asiaton viesti

   • MaxStenbck
    Max Stenbäck #3810256
    Vastaus kommenttiin: #3810243

    Niin mutta kun kysymykseni liittyi itsestäänselvyyden toteamiseen. Totta ihmeessä arvonlisäveron alentaminen hyödyttää eniten niitä, jotka kuluttavat eniten. Miksi se on esille nostettava asia?

    Jos A lukee sanomalehtensä kirjastossa, koska ei ole varaa tilata lehteä, B tilaa yhden lehden kotiinsa ja C tilaa viisi lehteä kotiinsa, hyötyy C alennetusta verokannasta eniten. Ei liene kenellekään yllätys jos tuo hyöty korreloi myös tulotasoon. Pienituloisin A ei hyödy alennetusta verokannasta lainkaan. Tosin C myös kerryttää valtiolle eniten veroa.

    Sinähän perustit blogisi nimenomaisesti mielipiteeseesi, kirjoittaessasi ”Mikäli kokoomuksen puoluetoimistossa ajateltaisiin sähkötukien sikin sokin viljelemisen osalta kriittisesti toimistossa todettaisiin, että me suurituloiset emme näitä tukia tarvitse.” Asian voisi myös kääntää toisinpäin. Miksi pitäisi tukea erityisesti pienituloisten sähkökuluja, kun ne ovat keskimäärin hyvin pieniä? Ongelma kohdistunee aika vahvasti keskituloisiin, joilla sähkönkulutus näyttäisi olevan merkittävää, mutta käytettävissä olevat varat kuitenkin aika rajallisia. Pitäisikö kokoomuksen todeta että jos keskituloiselta loppuu rahat, se ei ole ongelma, kunhan suurituloinen ei myös hyödy?

    Ilmoita asiaton viesti

    • Juha Varila
     Juha Varila #3810303
     Vastaus kommenttiin: #3810256

     Erinomaisia ja teräviä kysymyksiä. Kolumnisti varmaan vastaa huolellisemmin, mutta minä heitän arvauksen: Kokoomuksen pitää yrittää saada myös Sari Sairaanhoitajan ja Oili Opettajan äänet.
     – heillä yhteiskunnallisen yhteisvastuun ajatus saattaa esiintyä voimakkaampana keskimäärin kuin hyvätuloisilla.

     Kokoomuksen pitää siis kyetä profiloitumaan puolueensa peruslinjan vastaisesti ”köyhille muuta kuin keppiä” -puolueena.

     Ilmoita asiaton viesti

     • MaxStenbck
      Max Stenbäck #3810321
      Vastaus kommenttiin: #3810303

      Tosiaan keskiluokkaa tuo sähkön hinta kurittanee eniten. Varmaan siksi kokoomus ei ylimielisesti blogistin tavoin sano, ettei mitään toimia tarvita, kun pätäkkää riittää.

      Heitänpä arvauksena myös, että kokoomuksessa osataan laskea että 24 snt/kWh hinnassa 10% ALV on tuplasti suurempi määrä veroa kuin 5 snt/kWh 24% ALV. Mistään tuesta ei siis ALV-alennuksessa ole kysymys, vaan veroa kannetaan tuplamäärä aiempaan nähden.

      Ilmoita asiaton viesti

 2. heikki känsälä

  Olen blogistin kanssa samaa mieltä siitä,että kokoomuksen välikysymys oli suuri virhe. Esimakua siitä saatiin Ilta-sanomien tentissä,jossa Saarikko jo kylvetti Orpoa kuin koulupoikaa
  Sama jatkuu myös välikysymyskeskustelussakin,koska tosiasiat ei hetkessä muuksi muutu.
  Natokysymyksen kautta saadun kannatuksennousun sulaminen vaikuttaa ilmeiseltä.

  Ilmoita asiaton viesti