Sammio
Kirjaudu blogeihin

Koronatiedottaminen vaatii pikaisen terävöittämisen ja koordinoinnin valtakunnan tasolla

Koronan ottaessa lujempaa otetta ja kiihtyessä kansalaiset ja mediat saattavat olla vähintäänkin epätietoisia siitä kuka rajoituksista uutisoi, miten ja millä toimivaltuuksilla. Ohessa tuore esimerkki 24.9.

”Yle korjasi aiempaa uutistaan: HUS ei olekaan Ylen tiedon mukaan antamassa tiukkaa suositusta yleisötilaisuuksista.

Yle kertoi aiemmin tänään, että Uudellamaalla ollaan Ylen tietojen mukaan palaamassa tiukkoihin koronarajoituksiin. Yle kuitenkin korjasi uutistaan myöhemmin todeten, ettei HUS ole Ylen tiedon mukaan antamassa suositusta siitä, että yli 10 hengen yleisötilaisuuksia ei tulisi järjestää.

Ilta-Sanomat haastatteli Ylen uutisen jälkeen HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä, joka totesi, ettei ei täysin kiistä mutta ei toisaalta vahvistakaan Ylen tietoa.

– Kuulostaa tiukalta. Minulla ei ole käsitystä, mistä tuollainen tieto on tässä vaiheessa tullut. Ylen tieto on mahdollisesti virheellinen. Erilaisia rajoitustoimia on pohdittu, mutta tämän hetken tiedon mukaan ei ehkä ole noin tiukkaa suositusta tulossa, Mäkijärvi sanoi Ilta-Sanomille.” (IS 24.9)

Esimerkkitilannetta voitaneen pitää kokonaisuus huomioiden yksittäisenä tapauksena, mutta jos ja kun koronan toinen aalto (joka jo on) pyyhkii maamme yli voisi olla kansalaisten näkökulmasta kohtuullista, että asian tiimoilla eri toimijat päättävät ja viestivät kansalaisille siitä, kuka informoi, mistä asioista informoi, millä kanavilla informoi ja millä toimivaltuuksilla informoi. 

Kun pandemian kiihtymisvaihe saa lisää kierroksia viestintään ja toimivaltuuksiin täytyy tulla huomattava selkeys. Nyt eri toimijat informoivat koronatilanteesta miten sattuu ja minkäänlaista kansallista koordinaatiota ei näytä olevan.

Nyt jos koskaan, ennen kuin pandemia riehuu enemmänkin yhteiskunnassamme tulee terävöittää koordinaatiota myös tiedottamisen osalta. Muutoin kansa on totaalisessa kaaoksessa kun se ei tiedä kohta ketä ja mitä instanssia uskoa saati miten niiden määräyksiä tai suosituksia tulisi noudattaa. 

On keskusteltu ns. ”presidentin nyrkistä” pandemian hallinnan ja koordinaation osalta, mutta kun seuraa viime päivien sekavaa tiedottamista ei voi välttyä ajatukselta, etteikö pandemian osalta tarvita myös ”info-nyrkkiä”. Nyt YLE:ssä harva se päivä käy infoamassa tilanteesta ”sekalainen seurakunta”, sinänsä arvostettuja alan ammattilaisia. Pandemia pahetessa näin ei voi yksinkertaisesti jatkua.

Pandemiaan liittyvää informaatiota tulee koordinoida ja myös viestiä kansalaisille siitä mikä puulaaki mistäkin pandemiatilanteesta informoi ja millä toimivaltuuksilla, sekä millä kanavilla. Nykyinen – täysin koordinoimaton – tiedottamislinja ei voi pandemian edetessä enää jatkua valtakunnan tasolla.

Tiedämme, että jopa normaalioloissa, poikkeusoloista ja kriisitilanteista puhumattakaan tiedottamisen ja etenkään sen kooridaation arvoa ei voi väheksyä. Yksittäiset kunnat ja kaupungit ovat tässä onnistuneet kiitettävällä tavalla, mutta valtakunnan tasolla koordinaatio – olkoonkin, että tilanne on haasteellinen – ontuu pahasti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (0)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.