Kutsuiko TP Niinistö TP-utvan kuulemaan minkälaista keliä ja säätä Ameriikoissa piteli?
TP Sauli Niinistö on rantautunut kotimaahan Yhdysvaltain matkaltaan. TP Niinistö tapasi ensitöikseen TP-utvan.
YLE:n mukaan; ”Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat sunnuntaina Suomen Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä. Valtioneuvoston viestinnän lähettämän tiedotteen mukaan kokous pidettiin poikkeuksellisesti sunnuntaina seuraavan viikon kalenterikiireiden vuoksi.” (YLE 12.3)
TP-utvan kokoontuminen poikkeuksellisella aikataululla on mielenkiintoinen. Niinistö tuskin halusi utvan kasaan kertoakseen utvan jäsenille, minkälaista keliä Ameriikoissa piteli. Viikon reissun jälkeen voisi olettaa, että politrukkiemme tapaaminen ei ole ensimmäisenä ja päällimmäisenä mielessä ja että Mäntyniemessä täräytetään sauna tulille ja huokaistaan.
Politiikan penkkiurheilija heittää stetsonista ajatuksen – oikea tai väärä – että Niinistön tarkoitus on etenkin vaalien alla informoida politrukkejamme siitä, että poliittiset irtiotot eivät ole nyt paikallaan. Suomen Nato-jäsenyysprosessi on siinä määrin herkässä vaiheessa, että voisi olettaa, että Niinistö viestittää politrukeillemme, että kaikessa ylimääräisessä UTP-kommentoinnissa (ml. ”hornet-heitot”) jäitä hattuun.
Ek-vaalit ovat siinä määrin hollilla, että Niinistön viesti ei ollene utvalle muu kuin se, että turuilla ja toreilla ei ehkä kannata lähteä isommassa määrin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin irtiottoihin, jotta Nato-jäsenyyprosessi pysyy kutakuinkin hanskassa.
Niin tai näin. TP Niinistö on Mäntyniemen saunalla reissunsa jälkeen löylynsä ansainnut ja framilla muissa yhteyksissä olleen lonkeron tai kaksi.
Arvionne siitä, että TP välitti Utvaan paitsi matkansa informaation niin myös varoituksen sanoja prosessin herkkyydestä tässä vaiheessa tuntuu hyvin luontevalta.
Näemmekö Nato -kysymyksen systemaattisesti liian helppona edelleen? Turkin kohdalla Naton laajeneminen pohjoiseen ei palvelisi sen geopoliittisia intressejä. Niinpä Turkin kannattaa torpata Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyys pysyvästi. Ääneen asiaa ei kannata lausua..
”Kurdeihin ja kunniaan” liittyvät kysymykset ja koreografiat palvelevat sumuverhon luontia. Suomi rimpuilee ja kuvittelee, että meidän teoilla olisi vaikutuksia. Huomio ei kiinnity Turkin geopoliittisiin intresseihin.
*** ****
Turkin geopoliittinen painoarvo keskiseen Aasiaan ja Lähi-Itään liittyvissä kysymyksissä on suuri. Selkä seinää vasten laitettuna Naton kannattaa jättää pohjoinen siipi nykyiselleen. Ja keskittyä siihen, miten Turkki voisi jeesata keskiseen Aasiaan liittyvien haasteiden kohtaamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Biden kutsui Niinistön puheilleen, koska oli jotain niin tärkeää viestittävää, että puhelin ei kelvannut. Hieman sen jälkeen Erdogan ilmoitti, ettei Suomi ole tehnyt tarpeeksi. Asetelma siis muuttui.
Arvelisin, että tämä liittyy Ukrainan rauhanneuvotteluihin jollain tapaa. Tai Venäjän uhkailuun.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä asetelma muuttui?
Ilmoita asiaton viesti
Onko Suomi tehnyt tarpeeksi vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan on tehnyt kauan sitten kaiken, mikä Suomelle kuuluu. Nato-kysymyksestä ei pitäisi ”valtiojohdon” sanoa sanaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, mutta turkin pojat ovat eri mieltä vaikka äsken olivat toista mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Sen kun tietäs mitä Joe sanoi. Niinistö kertoi kiireellä tp utvassa hallitukslle mutta ei meille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän verran siitä pepusta tiedetään:
https://www.ts.fi/uutiset/5934149?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1678641439
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsin käytetyt julkiset puheenvuorot sisällöllisesti niin, että presidentti Biden otti poikkeuksellisen pidättyväisesti kantaa Suomen Nato-täysjäsenyyden toteutumiseen lähitulevaisuudessa.
Presidentti Biden ainoastaan totesi, että toivottavasti Suomen tasavallan presidentti Niinistö on oikeassa esittämässään optimismissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo blogin otsikko pitänee paikkansa vertauskuvallisesti tulkiten.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, voi olla olemati.
Nato-ratifioinnin odottelusta tulee toisaalta mieleen nihilistisesti kyllä automatka lasten kanssa. ”Isi, milloin ollaan perillä? Ollaanko jo perillä? Ohita tuo auto! Tuo kiusaa!” Ehkäpä jaksan seurata tarkemmin kunhan ratifiointi on selvä. Välitilakin on parempi kuin sitä edeltänyt. Nautitaan hiihtokeleistä ja annetaan iltapäivälehdille anteeksi heidän jokapäiväiset otsikkonsa ratifioinnin edistymisestä tai edistymättömyydestä, sillä he eivät ole meitä vastaan rikkoneet.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalienaluspilvilinnoissaan unelmoivien, UTVA:ssa istuvien kansanedustajien ja ministerien maanpinnalle saaminen, lienee ollut TP Niinistölle yhtä tärkeää, kuin oman lentonsa turvallinen laskeutuminen Helsinki Vantaan kentälle.
”Kun kissa on poissa, niin hiiret hyppii pöydällä” -sanonta kertoo siitä, miten tilaisuus voi tehdä varkaan!
Utvan sunnuntain kokous oli niin tärkeä, että ministeri Li Anderssonkin joutui perumaan vaalireissunsa Kemiönsaarelle,
Tärkeä on ollut, mutta me kansalaiset joudumme kihelmöimään tietämättömyydessä ja arvailemaan, oliko sittenkin se Ameriikan säätila kaikkein tärkein tiedotettava.
Historia on siitä mukava, että silloin kerrotaan tapahtuneista, vaikka ei nekään aina kestä päivänvaloa. Sano.
Tiedossa on, että elämme historiallisesti merkittäviä aikoja, joista lastenlastenlapsillemme opetetaan kootun oppikirjan perusteella faktatietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö twiittasi: ”Keskustelimme pääministerin kanssa lauantaina Yhdysvaltain-matkani aikana.
Suomi on keskittynyt Ukrainan välittömiin tarpeisiin ja pyyntöihin, joihin 13. puolustustarvikeapupaketilla on vastattu.
Erityisesti Hornetien osalta ratkaisevaa on oman puolustuksemme vaatimukset. Mitä Horneteille käytöstä poiston jälkeen tapahtuu, on eri keskustelu.
Pitäisin nyt kiireellisenä, että valtio ja alan teollisuus selvittäisivät mahdollisuuksia tykistön ammustuotannon tehostamiseksi. Niille on kova tarve ja kaupallinen kysyntä.”
Niinistön kannattaa mielestäni keskittyä saunan lämmittämiseen ja vaikka siihen lonkeron naukkailuun. Hornetit ja varsinkaan teollisuuden ammustuotanto kun eivät kuulu presidentin toimivaltaan miltään osin.
Ilmoita asiaton viesti
Boeing B-52 Stratofortress lentely kaksi päivää Valkoisen talon vierailun jälkeen Suomelahdella ei varmaankaan ole pelkkä sattuma. En lähde spekuloimaan mikä syy taustalla on ollut.
Ilmoita asiaton viesti