Lähestyvän talven merkit nujertavat urhoolliset Elokapinalliset – näin se on tehnyt muillekin

Talvisodan käynnistyessä maamme sotilaat olivat varustautuneet ”Malli Cajanderilla”. Pääministeri Cajanderia syytettiin sotilaiden heikosta varustelutasosta talvisodan alkaessa. Toisenlainenkin argumentti on esitetty; Cajanderin III:n hallituksen puolustusmenot (v. 1937-1939) olisivat tosiasiassa kasvaneet.

”Malli Cajander” tarkoitti joka tapauksessa sitä, että 30 prosentilla reserviläisistä, jotka astuivat kenttäarmeijan palvelukseen, oli armeijalta saatavissa vain kokardi ja vyö. Muu varustus tuli omasta takaa, sarkatakkeineen, villasukkineen, villalapasineen, kinttaineen ja saappaineen. Varustuksen osalta ei siis lähdetty soitellen sotaan.

Vaikka naapuri soitellen sotaan lähtikin, eivät sotilaiden henkilökohtaiset varusteet olleet sen paremmat kuin suomalaisillakaan. Lähestyvä äiti-talvi teki tehtävänsä. Piippalakeissa ja nappaskengissä Suomea valtaamaan lähteneet naapurit törmäsivät suomalaisten taistelijoiden lisäksi metriseen lumikinokseen ja -35 asteen pakkaseen.

Elokapina järjestäytyi keskiviikkoiltana, täynnä taistelutahtoa. Hiljalleen eduskuntatalon eteen valuva taistelujoukko näytti kuitenkin jo valmiiksi antautuneelta. Vaikka lämpötila Mannerheimintien pinnassa oli +10 asteen paikkeilla, Elokapinajoukon sota oli jo hävitty, ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Joukko saapui eduskuntatalon eteen kuin picnicille. Varustelutaso – olkoonkin, että reppuja olkapäillä näkyikin – oli varsin vaatimaton.

Lähestyvän äiti-talven merkit ja mereltä puhaltava tuuli teki urhoollisiin taistelijoihin ja kapinallisiin tehtävänsä jo parissa tunnissa. Samoin kuin kävi naapurille talvisodassa parissa viikossa. Elokapina uhkasi leiriytyä Mannerheimintielle kymmeneksi päiväksi. Kun katsoi eduskuntatalon eteen vaeltavaa kapinajoukkoa, oli vain ajan kysymys, milloin poliisiautojen ja linja-autojen lämmin takapenkki alkaa kapinallisia houkuttelemaan.

Elokapinallisten, urhoollisten taistelijoiden rippeet näyttävät vielä sinnittelevän seuraavanakin päivänä eduskuntatalon edessä. Heille voi suositella lämpimästi luettavaksi kiinalaisen Sunzin, kenraalin, strategin ja filosofin kirjan, Sodankäynnin taito.

Bamboo book - closed - UCR.jpg

Sunzin teoksessa mainitaan yhdeksän muuttujaa, joista ilmasto on yksi. Vaikka kapinalliset taistelevatkin ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta, ilmastonäkökulmat kannattaa huomioida myös tässä päivässä. Sunzi antaisikin kapinallisille neuvon: Taistelkaa silloin kun olosuhteet ovat teille suotuisat. Välttäkää taistelua silloin kun ne eivät sitä teille ole.

Joka tapauksessa Elokapinan perusajatusta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei kukaan liene kyseenalaista. Elokapinan kannattaisi kuitenkin pohtia sitä, pyrkiäkö vaikuttamaan poliittisiin päätöksentekijöihin palelluttamalla itsensä Eduskuntatalon edessä vai kenties jollakin muulla, miellyttävämmälläkin tavalla.

Kymmenen päivän leiriytyminen olisi vaatinut kokeneeltakin eränkävijältä varsin perusteellista varustautumista ja ”taistelutahtoa” keskellä kylmää Mannerheimintietä ja lähestyvää äiti-talven tuloa. Samaa se olisi edellyttänyt myös urhoollisilta Elokapinallisiltakin.

+4
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu