”Leopard-umpisolmu” avataan Washingtonissa, ei Berliinissä ja Helsingissä

Sotaministerit istahtivat Ramsteinin tukikohdassa Saksassa. Palaverin lopputulema oli pettymys Ukrainalle olkoonkin, että maa saa merkittävää lisäapua, mutta ilman Leopardeja. Panssarivaunuja (M1 Abrams) Ukrainaan ei luvannut myöskään Yhdysvallat.

Kuten olemme panneet merkille, Saksa on nikotellut Leopardien toimittamisen osalta, eikä Ramsteinin kokous ratkaissut dilemmaa. Saksan tuore sotaministeri Boris Pistorius totesi, että Saksa on valmis toimimaan nopeasti Leopard-panssarivaunujen suhteen, ”mikäli” kumppaneiden kanssa saadaan aikaan sopimus.

Huomio Pistoriuksen lausunnossa kannattaa kiinnittää termiin ”mikäli”. Termi osoittaa suoraan Pentagonin,  Washingtonin ja Valkoisen talon suuntaan.

Näyttää siltä, että Saksa ei liikahda Leopardien osalta, mikäli Yhdysvallat ei liikahda omalta osaltaan M1 Abramsien osalta. Näin ollen Valkoinen talo on Euroopan maiden ratkaisujen osalta ratkaiseva tekijä.

Saksa arkailee tehdä kansallista päätöstä Leopardien toimittamisen suhteen ja muut Euroopan maat peesaavat Saksaa, Suomi mukaan lukien. ”Leopard-umpisolmu” aukeaa Washingtonin päässä, ei Berliinissä, eikä Helsingissä. Saksa peesaa Yhdysvaltoja ja Suomi puolestaan Saksaa. ”Analogia” umpisolmun aukaisemisessa on edellä mainittu.

On jopa argumentoitu, että tankkien lahjoittaminen, huoltoketju, sekä niiden käytön kouluttaminen olisi haaste. Politiikan penkkiurheilija pitää argumenttia tekaistuna. Kyse on isommista asioista, ulkopolitiikasta, Naton ja Venäjän välisistä suhteista.

Kreml ja Putin varoittelee jo Valkoista taloa, Natoa ja Eurooppaa sodan eskaloitumisesta. ”Leopard-umpisolmu” sataa suoraan Kremlin laariin. Naton ja Venäjän välien eskaloituminen poliittisesti Ukraina-kontekstissa on vältettävissä sillä, että Naton pääkonttorissa istahdetaan ja todetaan, Stoltenbergin suulla, että Ukrainaan toimitettava apu on kansallisissa, eikä Naton käsissä. Näin Kreml riisutaan Venäjä – Nato -eskalaatiokontekstissa aseista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu