Löytääkö valtioneuvosto lääkkeet itärajaongelman ratkaisemiseen? Eväät ovat olemassa, mutta vähissä

Valtioneuvosto (VN) tupakoi parhaillaan jatkaako itärajan sulkua ja mitä tehdä kun metrisiä kinoksia ei enää rajalla ole ja äiti-Venäjän metsistä pääsee kohtuu tiheän metsäautotieverkoston kautta ja ”nappaskengillä” Suomen rajalle. Piece of cake.

Kansainvälisen kriisinhallinnan asiantuntija, valtiotieteiden tohtori Timo Hellenberg uskoo, että tilanne Suomen itärajalla voi kiristyä keväällä. Hän sanoo, ettei aseellistenkaan yhteydenottojen mahdollisuutta voi sulkea pois.

– On ihan mahdollista, että pyritään testaamaan ja loukkaamaan suvereniteettia rajan pinnassa. En kyllä näe mitään syytä, miksei tätä voisi tapahtua, Hellenberg sanoo.

Hellenberg ehdottaa, että samalla kun maahantuloa estetään, turvapaikan hakeminen mahdollistettaisiin lähtömaiden Suomen edustustoissa.

– Silloin annettaisiin tasapuolinen mahdollisuus kaikille kyseisen maan kansalaisille hakea turvapaikkaa, eikä ainoastaan niille, jotka jaksavat lompsia sieltä rämeikköjen läpi Suomeen. (IL 4.3.2024)

Hellenberg on asian ytimessä.

Polkaisin alla olevan blogin jo 19.12.2023, jonka päätin seuraavaan loppukaneettiin; ”Olennaista on äiti-Venäjän hybridivaikuttamisen siipien katkaisemisen lisäksi se, että turvapaikkaa haetaan lähtömaassa, eikä tavoitellussa kohdemaassa. Näin toimien vältytään myös erikseen järjestettävältä rajamenettelyltä ja vastaanottokeskusten perustamisilta.”

Turvapaikanhakijoille tulee ennen kuin lumet ovat itärajalla sulaneet varhaisessa vaiheessa ilmoittaa, että rajalle ei ole vallitsevissa hybridiolosuhteissa rytkäämistä ja että turvapaikanhakuprosessi  toteutetaan lähtömaassa, eikä kohdemaassa. Miksi näin kannattaa myös tehdä? Siksi, että se antaa tiukan paikan tullen ”perälaudan” ja legitimiteetin myös kiistellylle ”push back” menettelylle, mikäli VN päättää siihen turvautua.

Pelkkä ”push back” menettely ei riitä ja siihen tarvitaan kv-oikeudellista ”perälautaa”,  jonka turvapaikan hakeminen lähtömaassa mahdollistaa. Muutoin ei tule kuin sanomista ja rajaruljanssi jatkuu ja pahimmassa tapauksessa kriisiytyy.

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu