Maailma pidättelee hengitystä Trumpin viimeisinä vallan päivinä – huoli pois

Maailma pidättelee hengitystä seuraavat 8 päivää (20.1 saakka), jolloin Biden asetetaan Yhdysvaltain presidentin vaativaan virkaan. Sydämen tykytyksiä ja kysymyksiä aiheuttaa Yhdysvalloissa, onko Trumpilla ydinasesalkku ja punainen nappula. Muodollisesti on, mutta ei tosiasiallisesti.

Viiden tähden kenraalit pitävät kyllä huolen siitä, että yhden miehen takana nappulan painaminen ei ole. Demokraatit tietävät tämän, mutta teeman osalta politiikkaa on helppo tehdä. Tältä osin maapallo voi nukkua yönsä rauhassa 20.1 jälkeenkin.

Pekuleerausta on herättänyt kysymys siitä, lähteekö varapresidentti Pence kaatamaan esimiehensä, joka on hänet nimittänyt varapresidentin virkaan. Ei tietysti. Vaaleja kun tulee tulevaisuudessakin ja kuten vaaleissa – niin Suomessa – valta vaihtuu tasaisin väliajoin.

Pencestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti Bidenin valtakauden jälkeen mikäli hän malttaa pitää viimeiset päivät pään kylmänä ja miksi ei pitäisi. Tyhmä ei ole toki hänkään. Republikaaneilla on paikallaan hengähtää ja kerätä voimia seuraaviin koitoksiin (vaaleihin) ja saattaa kaikessa hiljaisuudessa Trump taka-alalle. Enempää myrskyä puolue ei kaipaa.

Demokraattienkin kannattaisi kansakunnan yhtenäisyyden nimissä – mikäli se tavoite on – painaa jarrua. Vauhtisokeus näyttää iskeneen Trumpin valtakauden viime päivinä puolueeseen. 

Biden twiittaa: ”The work of the next four years must be the restoration of democracy and the recovery of respect for the rule of law, and the renewal of a politics that’s about solving problems — not stoking the flames of hate and chaos.” (Bidenin twiitti 11.1. n. klo 23. Suomen aikaa)

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että demokraattien toiminta nimenomaan heittää tulitikun dynamiittikasaan haastaessaan Pencen ja harkitessaan lisätoimenpiteitä. Puolue on jo voittanut presidentinvaalit.

Trumpin valtakausi on selvästi jättänyt demokraatteihin valtavan trauman, josta sen pitäisi päästä eroon.  

Parran pärinää on herättänyt myös Trumpin twitter-tilien sulkeminen. Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että Trumpin kannattajat – Trumpista itsestä puhumattakaan – tulevat järjestämään ympäri maan mielenosoituksia, entistä suuremmalla voimalla – forcella.

On erityisen mielenkiintoista, että Yhdysvaltain presidentiltä evätään mielipiteen vapaus demokraattisessa maassa, olkoonkin, että twiitit ovat tasoltaan sitä sun tätä. Kansalliskaarti on sitä varten, että rauha säilyy maassa, twiittaa presidentti mitä tahansa.

Some-tilien sulkeminen tarkoittaa bensaa liekkeihin, joka konkretisoituu 20.1. tavalla tai toisella. Trumpin – Yhdysvaltain presidentin – some-tilien sulkeminen on demokratian – sananvapauden irvikuva, olkoonkin, että twiittien sisältö on mitä sattuu. 

On selvää, että mikäli bensa roihahtaa liekkeihin edes osassa osavaltioita, kansalliskaartilta loppuvat miehet kesken. Capitol Hillin valtaaminen on vielä alkusoittoa pahimmassa tapauksessa. Kuuban kriisistäkään ei ole pelkoa.

CIA, FBI on miehittänyt – pitkien mustien takkiensa alle – valkotakkiset, seuraamaan presidentin mielenlaatua. Valkoisesta talostakaan, oli presidentti kuka tahasa, ei tehdä tosiasiallisesti III-maailmansodan sytyttäjää. Päällekatsojansa ovat presidentilläkin.

Mitä olisimme mieltä, jos tasavaltamme presidentin – kuka tahansa hän onkin – some-tilit demokratiassa suljettaisiin ja presidentin sananvapaus tukahdutettaisiin. Myrsky olisi Suomessa valtava ja 1930-luvun Lapuan liike olisi jälleen voimissaan. 

Episodi Trumpin some-tilien sulkemisen osalta kertoo isossa kuvassa siitä, että sosiaalinen media, Facebook ja kumppanit hallitsevat kansallista ja kansainvälistä tiedonvälitystä, joka on erittäin huolestuttava trendi. Tosiasiallinen valta globaalisti näyttää viimeistään nyt pyörähtäneen sosiaalisille medioille, joka on erittäin vaarallinen kehityskulku.

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että jäämme kansakuntana kuitenkin jännittämään enemmän sitä, halaako rautakansleri Kummolakin – loppujen lopuksi – Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkaa ja palaamme päiväjärjestykseen sekä jännittämään sitä, voittaako Suomi Ruotsin 6-1 vai 6-2.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu