Maailma pidättelee hengitystään Pelosin Taiwanin matkan osalta

Maailma näyttää pidättävän hengitystä, mihin Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja N. Pelosin Taiwanin matka johtaa. Pelosin Taiwanin matkaa pidetään Kuuban ohjuskriisin kaltaisena manööverinä. Ero Kuuban ohjuskriisin ja Pelosin Taiwanin matkan osalta on se, ettei Pelosilla ole käsilaukussaan Yhdysvaltain ohjusnappulaa. Tämä tiedetään myös Pekingin päässä. Kyse on näin ollen poliittisesta näytelmästä, puolin ja toisin.

Pelosi on tunnetusti jämerä demokraattiedustaja, joka ei kuvia kumartele. Pelosin reissun tarkoitus ei ole luonnollisesti lähteä kerjäämään Kiinalta verta nenästä. Demokraateilla näyttää olevan siinä määrin ”pelko persiissä” vaalituloksen osalta, että puolueen on lähdettävä profiloitumaan ennen vaaleja, isänmaallisessa hengessä.

Republikaanien Trump on demokraateille näin ollen todellinen uhka. Demokraattien ainoa mahdollisuus menestyä seuraavissa vaaleissa on kärjistää ulkopoliittinen tilanne, johon Pelosin matka perustuu. 

Demokraattien ja Pelosin ”veto” on vähänkään politiikkaan perehtyneille päivän selvä manööveri, jolla ei ole mitään tekemistä Taiwanin kanssa. Valkoisessa talossa on kalkyloitu, että Taiwan -kysymyksen esiin nostaminen sataisi demokraattien laariin tulevissa presidentinvaaleissa.

Pekingin tulee luonnollisesti mallin vuoksi näyttää sotilaallista voimaa. Molemmat osapuolet, niin Peking kuin Washingtonkin tietävät, että kyse on lopulta demokraattien Yhdysvaltain sisäpolitiikasta ja Trumpin pelosta.

Maailma pidättelee enemmän tai vähemmän hengitystään. Ei hätiä mitiä. Kyse on Yhdysvaltain sisäpolitiikasta, eikä  ulkopolitiikasta. Pelosin reissua voidaan pitää aikataulullisesti täydellisesti epäonnistuneena. Pelosin reissu ajaa Kiinan ja Venäjän entistä tiiviimpään yhteistyöhön.

Sisäpolitiikka sokaisee ulkopolitiikan kustannuksella, joka Valkoisessa talossa tullaan Pelosin kotiinpaluun jälkeen huomaamaan. Ajoitus oli täydellisen epäonnistunut. Ukrainan sodan jyllätessä täydellä voimalla, joka jo itsessään jakaa idän ja lännen, Pelosin pelotonta reissua Taiwaniin ei olisi juuri nyt tarvittu – olkoonkin, että Pekingissä ja Kremlissä tiedetään, että kyseessä on Yhdysvaltain sisä-, eikä ulkopolitiikka.

Vaalien alus on irtiottojen aikaa, niin Yhdysvalloissa kuin pian kotimaassakin. Rouva Pelosin Taiwanin reissulla ei ole mitään vaikutusta sille, miten taiwanilaisten olot tosiasiassa ja konkreettisesti Kiinan syleilyssä edistyvät. Juuri se tulee olemaan paradoksi, jota Taiwanissa vielä vuosienkin jälkeen tullaan taivastelemaan.

 

 

+7
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu