Maikkarin pj-vaalitentti: Porvarihallitusta pukkaa. LiikeNyt:n Harkimolta harkitsematon liike
Maikkari käynnisti eduskuntapuolueiden pj-tenttisarjan. Ilmassa oli ”suuren urheilujuhlan tuntua”.
Politiikan penkkiurheilija teki keskustelusta muutaman havainnon.
Petteri Orpo istutettiin Annika Saarikon ja Sanna Marinin väliin. MTV:n toimituksessa on eittämättä otettu huomioon aikaisemmat pj-keskustelut (mm. A-talk), jossa Orpo jäi ”jyrän alle”. Nyt sitä ei tapahtunut. Orpo oli selvästi valmistautunut debattiin ja onnistui hyvin.
Marin oli käytännössä ”kädetön”. Marinista huokui jo keskustelun alussa nonverbaalista väsymystä, joka näkyi myös debatissa. Marin oli eittämättä valmistautunut debattiin huonosti. PM:n posti on kenelle tahansa ”raskas reki vedettäväksi”. Tuleviin pj-tentteihin Marinin kannattaa ladata akut hyvin. Esitys oli tänään vaisu. Saarikko oli tavalleen ominaisesti hyvä, joskaan ei hänkään häikäissyt.
Debatissa valtiontalous nousi luonnollisesti keskeiseen rooliin. Kokoomus yhtyy VM:n esittämään 6+3 hallituskausitavoitteeseen. Vihreiden Maria Ohisalo ei täysin ampunut ajatusta alas. Mielenkiintoinen avaus oli KD:n Sari Essayahin toteamus, että taloutta tasapainotettaisiin vuosittain 1 mrd. eurolla, jolla päästäisiin kutakuinkin VM:n esitykseen kahden vaalikauden aikana.
Rkp:n Anna-Maja Henriksson oli tavalleen uskollisena neutraali sen suhteen mikä hallituspohja on kuten rkp:lle ominaista on. Vasemmiston Li Andersson joutui ministeripostinsa, erityisesti alakoululaisten oppimistason osalta hieman hankalaan tilanteeseen, mutta selvisi debatista ”kuivin jaloin”. PS:n Riikka Purra oli valmistautunut debattiin hyvin.
Debatin epäonnistujaksi voidaan todeta Liike Nyt:n Hjallis Harkimo. Hän marssi studiosta ulos. Harkimon olettaisi tietävän, että pienpuolueet jäävät aina isojen jalkoihin, myös tulevissa YLE:n tenteissä. Pienpuolueiden kannattaa repiä se julkisuus ja näkyvyys, joka niille tarjotaan.
Yhteenvetona voitaneen todeta, että kokoomuksen ja sdp:n hallitusyhteistyö (sinipuna) on niin kaukainen ajatus, ettei siihen usko kukaan, jos joku näin on pekuleerannut. Maikkarin tentti vahvistaa käsitystä, että porvarihallitusta pukkaa.
…Jospa nopealiikkeinen, malttamaton bisnesmies-puheenjohtaja laski, että ”dramaattinen” uloslähtö studiosta on parempaa vaalimainosta, kuin istua tuppisuuna ”äänekkäässä” naisporukassa, Orpon tukena, tai vastustajana…?
Ilmoita asiaton viesti
Orpolta harvinaisen hyvä kuitti Harkimolle: ”Sai kerrankin nimensä lehteen.”
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä koulukiusaajan möläytys.
Ilmoita asiaton viesti
Annika Saarikko, vaikka hyvä puhuja onkin, haittaa se, että esittää nyt tarkkaa talousnaista, vaikka Keskusta on istunut neljä vuotta vasemmistohallituksessa.
Saa nähdä, saako Saarikko ja muut Keskustan ehdokkaat palautettua puolueen uskottavuuden. Joka tapauksessa Keskusta voi vaalien jälkeen olla kysytty hallituskumppani.
Ilmoita asiaton viesti
Joka tapauksessa Keskusta voi vaalien jälkeen olla kysytty hallituskumppani.
———————————
Vaan mahtaako olla halukas menemään jos kannatus on galluppien mukaista.
Mielestäni Saarikko ja Andersson pystyivät parhaiten ilmaisemaan ajatuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saarikosta voisi tosiaan muut ottaa oppia, kuten Essayahista.
Ilmoita asiaton viesti
Pisteet Jan Anderssonille, joka sai pidettyä sen mölykuoron ruodussa.
Ilmoita asiaton viesti
MTV:n puheenjohtajatentti oli ikävää seurattavaa siksi, että aina, kun oltiin pääsemässä asiaan, keskustelun katkaisi mainostauko. Tuntuu, että noita melko pitkiäkin mainostaukoja oli edelliskertoja enemmän, mutta ainakin ne nyt häiritsivät aiempaa enemmän.
Harkimon poistumisen pääosin ymmärrän. Tentti alkoi kuin pääministerin haastattelutunti eivätkä pienimmät saaneet ainoatakaan puheenvuoroa Marinin kolmea ensimmäistä vastaan.
Arvostelut:
Li Andersson, 9
Sanna Marin, 6
Maria Ohisalo, 7
A-M Henriksson, 6,5
Annika Saarikko, 9,5
Sari Essayah, 8
Petteri Orpo, 7,5
Riikka Purra, 9
Hjallis Harkimo, 5
Ilmoita asiaton viesti
On likimain huvittavaa nähdä numero 5 Hjallis Harkimon kohdalla. Miten teit tämän arvion? Hänelle ei annettu puheenvuoroja koko tentin aikana, kuin sen reilun minuutin verran. Huomasitko kamerakulmia, hän ei ollut kuvissa koko tentin ajan lukuunottamatta kerran takaraivo ja korvakuvaa. Tätä on puolueeton media. Tätä pienpuolueet saavat kokea. Varsinkin se puolue, joka uhkaa nousta Nytkyn lailla. Se on vallan väärinkäyttöä. Erittäin harmittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä hänellä oli ne kaksi puheenvuoroa kuten Rkp,llä ja Vasemmistoliitollakin.
Olisihan sitä voinut puhuakin,kun puheenvuoron saa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on ihan pakko hieman puolustella Harkimoa, sillä hänelle ei annettu aikaa vastata toisella kertaa vaan toimittajat keskeyttivät Harkimon puheen. Toki samanmoista keskeyttämistä havaitsin joidenkin muiden käyttämien puheenvuorojen kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän iltainen suuri epäonnistuja oli MTV ja puheenjohtajatentin vetäjät ja sen taustalla toimivat lähetyksen ohjaajat.
Harkimo sai vähiten puheenvuoroja lukumäärällisesti ja ajallisesti. Lähetystä katsoessa ei edes tiennyt Liike Nytin ja Harry Harkimon olevan mukana vaalitentissä. Koko lähetyksen kuvakulmat olivat kuvattu siten, että Harkimo ei näkynyt laisinkaan. Muutaman kerran takaraivon ja korva vilahti, ja tämän lisäksi kuvakulmat osuivat käytännössä vain sen alle parin minuutin verran kun oli puheenvuoro. Katsokaa vaikka lähetys uudestaan, niin huomaatte.
Liike Nyt on tekemässä Nytkyä tulevissa vaaleissa eli politiikan historiaa, mutta tätä yritetään estää erilaisin vallan väärinkäytöillä. Tämä syrjintä on yksi osa siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Liike Nyt voi olla toki tekemässä siinä mielessä isoa nytkyä, että edustajapaikat voivat ehkä kaksin- tai jopa moninkertaistua, tähän muiden puoleiden on vaikea yltää (toki VKK:lla periaatteessa sauma samaan). Silti vaikea uskoa, että vaalien jälkeen Liike Nyt olisi millään tavalla merkittävä tekijä hallitusneuvotteluissa.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten suuren vyörytyksen liike nyt on tekemässä, mutta saattaahan tuo hyvinkin tuplata edustajalukumääränsä. On silti hieman huvittavaa olettaa, että kaikille annettaisiin saman verran puheebvuoroja. Se mikä minua ihmetytti oli, että kun Harkimo oli kuvassa, hän ei kertaakaan pyytänyt puheenvuoroa. Kaikki muut olivat tuon tuosta käsi pystyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hänen itsetuntonsa kestä puheenvuorojen anelemista. Häntä pitää kuunnella!
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei aio anella kannattaisi puheenvuoron saadessaan kertoa yhden toimen, jolla yrittäjyyttä edistettäisiin. Nyt tuhlasi puheenvuoronsa tyhjien hokemien toistamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka hallitsee mediaa, niin hallitsee julkista mielipidettä ja narratiivia. Kuvakulmien asettajat ja kysymyksien asettelijat määrittelevät keskustelun suunnan. Medialla on omat tehtävänsä ja itse en ole vakuuttunut median puolueettomuudesta [1-6].
Näissä vaaleissa voittaa se kuka kehtaa. Who Dares Wins!
Lähteet
[1] Barkho, Leon. ”Investigating Disinformation in Middle East Mainstream News – Operationalization, Detection, and Implication” Open Information Science, vol. 5, no. 1, 2021, pp. 250-262. https://doi.org/10.1515/opis-2020-0124
[2] Peter Dreier, The Position of the Press in the U.S. Power Structure, Social Problems, Volume 29, Issue 3, 1 February 1982, Pages 298–310, https://doi.org/10.2307/800161
[3] Chadha, K., & Kavoori, A. (2000). Media imperialism revisited: some findings from the Asian case. Media, Culture & Society, 22(4), 415–432. https://doi.org/10.1177/016344300022004003
[4] Boyd-Barrett, J., & Xie, S. (2008). Al-Jazeera, Phoenix Satellite Television and the Return of the State:Case studies in market liberalization, public sphere and media imperialism. International Journal Of Communication, 2, 17. Retrieved from https://ijoc.org/index.php/ijoc/article/view/200
[5] Jan Kleinnijenhuis, Anita M J van Hoof, Wouter van Atteveldt, The Combined Effects of Mass Media and Social Media on Political Perceptions and Preferences, Journal of Communication, Volume 69, Issue 6, December 2019, Pages 650–673, https://doi.org/10.1093/joc/jqz038
[6] Swati Aggarwal, Tushar Sinha, Yash Kukreti, Siddarth Shikhar. Media bias detection and bias short term impact assessment, Array, Volume 6, 2020, 100025, ISSN 2590-0056, https://doi.org/10.1016/j.array.2020.100025
Ilmoita asiaton viesti
Wow, kolmelle virkkeelle kuusi lähdettä?!
Ilmoita asiaton viesti
Esiintyminen, perustelut, tilannehallinta, johtajuus
Li Andersson 9+
Marin 9
Essayah 9-
Saarikko 8.5
Purra 8
Henriksson 7
Ohisalo 6
Orpo 5, joka sai naisilta kunnon löylytyksen joka teemalla. Orposta ei saa pääministeriä tässä Suomen ja maailmantilanteessa mitenkään.
Harkimo, alle arvostelun 4 –
Andersson ja Essayah luunkovia poliitikoita
Juontajat:
J. Anderssonilla eivät narut pysyneet hanskassa.
Lehtimäki onnistui hyvin
Oikeistohallitusta tuosta ei saa mitenkään johtuen Purran porukan eriseuraisuudesta kaikkiin.
Saarikon väki ei lähde kokoomuksen kanssa marjaan.
Pukkaa puna-vihr-sinistä, jossa kd hyppää mukaan. Kokoomus romahtaa ja on edelleen oppositiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Päälle huutaminenko on sitten sitä tilannetajua, vai mistä Marin sai tuon ysin?
Ilmoita asiaton viesti
Koko tentti karkasi J. Anderssonin käsistä. Päälle puhuminen onnistui useammilta oikein hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkuva päälle puhuminen ja puheenvuoron jatkaminen toimittajan toistuvista huomautuksista huolimatta pitäisi automaattisesti antaa -2 pistettä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän toi MTV:n ”suuri” vaalitentti oli lähinnä SIRKUSTA. Päällepuhumista, huutelua, nälvimistä yms. Meno oli kuin pahimmillaan peruskoulussa. Sillä erotuksella, että opettajia oli kaksi ja luokasta puuttuivat S2 oppilaat. Ei antanut hyvää kuvaa nykypolitiikasta, eikä sen johtajista. Valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suuret vaalitentit tuppaavat olemaan sirkusta, kun kaikille ei riitä aikaa, eikä innokkaimmat jaksa odottaa vuoroaan. Kun vielä papukaijana toistetaan viestintäkonsulttien kanssa hiottuja ”talking pointeja”, on anti katsojalle aika köyhä. Harkimo sai varmaan saman verran ruutuaikaa kuin vaikka viisi kertaa suuremman KD:n Essayah, tai kymmenkertaisen RKP:n Henriksson.
Se mikä ihmetytti oli, että yhden edustajan Harkimo oli mukana, mutta saman edustajamäärän Turtiainen ei. Oliko Turtiainen kieltäytynyt, vai eikö kaikkia eduskuntapuolueita kutsuttu?
Ilmoita asiaton viesti
Taisi johtua tuo Turtiaisen poissaolo siitä, ettei kutsuttu koskapa ei ole vaaleilla valittu puoluejohtaja.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Turtiainen vaaleilla valittu kansanedustaja. Eipä ollut Marin eikä Purrakaan puolueidensa puheenjohtajia kansanedustajiksi valittaessa. Ohisalosta en ole ihan varma. Tarkoitatko että Maikkari kutsui vain niiden puolueiden puheenjohtajat, joiden listoilta edellisissä vaaleissa valittiin kansanedustajia? Eduskunnassahan ei puolueella ole minkäänlaista roolia (ei perustuslain eikä työjärjestyksen mukaan).
Ilmoita asiaton viesti
Max, halusit ilmeisesti käsittää väärin kommentissa kertomani. Onhan kuitenkin niin, ettei Turtiaista valittu vaaleissa VKK:n edustajana. VKK puolue on perustettu 11. kesäkuuta 2021 eli sen jälkeen, kun Turtiainen erotettiin PS-puolueesta.
Kommentissa mainitsemasi kaksi puoluejohtajaa on kuitenkin valittu edustajiksi eduskunnassa istuvien puolueiden edustajina.
Ilmoita asiaton viesti
Et ilmeisesti lukenut kommenttiani. Eduskunnassa puolueilla ei ole mitään roolia. Eduskunnassa ei istu puolueita.
Maikkarin vaalitenttiin osallistuneet puheenjohtajat toki edustavat puolueita, joiden listoilta valittiin eduskuntaan kansanedustajia edellisissä vaaleissa. Olen kohtuullisen varma ettei kriteeri ollut se, että puheenjohtaja on valittu kansanedustajaksi puolueensa listalta. Eiköhän vaikka SDP:n puheenjohtaja kutsuttaisi vaikka ei itse olisikaan kansanedustaja.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin kävi hyvin selväksi, miksi Marin ja SDP eivät kuulu seuraavaan hallitukseen.
Taitavat tunaroida nyt oikein ehdoin tahdoin ja tarkoituksin varmistaakseensa tilansa oppositiossa – vai onko äärivasemmalle siirtyneiden demareiden takki todella näin tyhjä, miltä onnettomasti näyttää ?
Ilmoita asiaton viesti
Hjallis ”minä minä minä” Harkimo ei kestä sitä, että joutuu samalle viivalle muiden kanssa. Hänen pitää saada erityishuomiota.
Ilmoita asiaton viesti
Hjallikselta ihan oikea ja itseasiassa aika fiksu ratkaisu poistua paikalta, koska ei pystynyt sanomaan oikein mitään järkevää niinä kertoina kun sai mahdollisuuden – jotenkin ”jäätyi” . Hjalliksen talkshowta kun alfalta joskus katselin, niin oli aika sanavalmis mielipiteineen ja ratkaisuineen, mutta nyt se kaikki loisti poissaolollaan – mitä lie tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
…Ehkä sille oli juuri valjennut, että mm. kalliista, monisivuisesta prosyyristään, ainakin kaikille uusmaalaisille, ei kuitenkaan olisi ollenkaan varmaa, että pääsisi edes itse jatkoon…?!
Ilmoita asiaton viesti
Miksi näitä huutokilpailuja järjestetään? Eilisestäkin tuli mieleen parikin vanhaa kulunutta vitsiä. Ensinnäkin poliitikon paras ominaisuus on, että vaikka ajatus katkeaa, niin puhe ei koskaan. Toiseksi mistä tietää, että nainen on kuollut? No tietenkin siitä, että huulet lakkaavat liikkumasta. Harkimon poistuminen tilaisuudesta oli hyvä protesti sekä järjestäjiä, että huutajia kohtaan. Keskustelu olisi varmasti parantunut, jos muutama hallituspuolueiden edustaja olisi myös sulkenut suunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Näen Harkimon poistumisen hyvänä asiana. Ei ehkä hänen imagonsa kannalta mutta uskoisin että jäljellä olevissa tenteissä tullaan käyttäytymään hieman sivistyneemmin.
Ilmoita asiaton viesti