Maikkarin pj-vaalitentti: Porvarihallitusta pukkaa. LiikeNyt:n Harkimolta harkitsematon liike

Maikkari käynnisti eduskuntapuolueiden pj-tenttisarjan. Ilmassa oli ”suuren urheilujuhlan tuntua”.

Politiikan penkkiurheilija teki keskustelusta muutaman havainnon.

Petteri Orpo istutettiin Annika Saarikon ja Sanna Marinin väliin. MTV:n toimituksessa on eittämättä otettu huomioon aikaisemmat pj-keskustelut (mm. A-talk), jossa Orpo jäi ”jyrän alle”. Nyt sitä ei tapahtunut. Orpo oli selvästi valmistautunut debattiin ja onnistui hyvin.

Marin oli käytännössä ”kädetön”. Marinista huokui jo keskustelun alussa nonverbaalista väsymystä, joka näkyi myös debatissa.  Marin oli eittämättä valmistautunut debattiin huonosti. PM:n posti on kenelle tahansa ”raskas reki vedettäväksi”. Tuleviin pj-tentteihin Marinin kannattaa ladata akut hyvin. Esitys oli tänään vaisu. Saarikko oli tavalleen ominaisesti hyvä, joskaan ei hänkään häikäissyt.

Debatissa valtiontalous nousi luonnollisesti keskeiseen rooliin. Kokoomus yhtyy VM:n esittämään 6+3 hallituskausitavoitteeseen. Vihreiden Maria Ohisalo ei täysin ampunut ajatusta alas. Mielenkiintoinen avaus oli KD:n Sari Essayahin toteamus, että taloutta tasapainotettaisiin vuosittain 1 mrd. eurolla, jolla päästäisiin kutakuinkin VM:n esitykseen kahden vaalikauden aikana.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson oli tavalleen uskollisena neutraali sen suhteen mikä hallituspohja on kuten rkp:lle ominaista on. Vasemmiston Li Andersson joutui ministeripostinsa, erityisesti alakoululaisten oppimistason osalta hieman hankalaan tilanteeseen, mutta selvisi debatista ”kuivin jaloin”. PS:n Riikka Purra oli valmistautunut debattiin hyvin.

Debatin epäonnistujaksi voidaan todeta Liike Nyt:n Hjallis Harkimo. Hän marssi studiosta ulos. Harkimon olettaisi tietävän, että pienpuolueet jäävät aina isojen jalkoihin, myös tulevissa YLE:n tenteissä. Pienpuolueiden kannattaa repiä se julkisuus ja näkyvyys, joka niille tarjotaan.

Yhteenvetona voitaneen todeta, että kokoomuksen ja sdp:n hallitusyhteistyö (sinipuna) on niin kaukainen ajatus, ettei siihen usko kukaan, jos joku näin on pekuleerannut. Maikkarin tentti vahvistaa käsitystä, että porvarihallitusta pukkaa.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu