Miksi PM Marin ei pakita Hornet-lausunnoissaan?

Parta on pärissyt Sanna Marinin Hornet-lausuntojen tiimoilta. Marin ei näytä pakittavan kantaansa vaan jatkaa itsepintaisesti linjaansa – Mielestäni tämä on keskustelu, joka Suomen valtiojohdossa pitäisi käydä. Onko mahdollista ylipäänsä Ukrainalle luovuttaa, toimittaa meidän hävittäjiämme, kun saamme korvaavaa kalustoa Suomeen. (Marin EU:n huippukokouksessa)

Lausahduksessa on mielenkiintoinen yksityiskohta – tämä on keskustelu, joka Suomen valtiojohdossa pitäisi käydä. 

Niinpä. Marin ei ole sattumoisin pannut merkille, että keskustelut tulee UTP-asioissa käydä etukäteen TP-utvassa, jotta UTP-johto on samalla kartalla ja mielellään samassa koordinaattipisteessä. Nyt näin ei ole. UTP-johto ei näytä olevan edes samalla kartalla.

Kyseistä keskustelua ei ole valtiojohdossa käyty ennen Marinin omaa ulostuloa hornetien osalta. Marssijärjestys UTP-kysymyksissä ei voi olla se, että on pääministerinä kuka tahansa, loihee hän laukomaan kansainvälisillä foorumeilla henkilökohtaisia UTP-kantojaan keskustelematta ensin muun UTP-johdon ja etenkin TP:n kanssa.

Saattaisi äkkipäätään olettaa, että Mäntyniemessä on ”kauhun sekaisin tuntein” seurattu EU-kokousta.

Marinin noustua Antti Rinteen jälkeen pääministeriksi Marin on seilaillut harmaalla alueella ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Oletettavaa on, että Rinne ei olisi astunut Sauli Niinistön tontille. Näin ei tehnyt myöskään PM Juha Sipilä, joka ei koskenut UTP-kysymyksiin kolmen metrin kepilläkään.

Marinin jääräpäisyyttä on pohdittu mm. siitä näkökulmasta, onko hän luontojaan itsepäinen vai onko kysymys myös kuumana käyvistä eduskuntavaaleista. Ehkä molemmista? Unohtaa ei kannattane myöskään sitä, että jahka eduskuntavaalit on käyty, pärähtää presidentinvaalit täysillä käyntiin. Europarlamenttivaalitkin ovat kulman takana, mutta rivimepin tehtävät tuskin Marinia kiinnostavat, ellei sitten se, että hän muljahtaisi EU:n huippupestiin.

Olisiko sittenkin niin – on kyse Marinin luontaisesta itsepäisyydestä tai eduskuntavaaleista tai ei – että Marinin katse on kauempana kuin eduskuntavaaleissa? Taitava politrukki katsoo kaksi askelta eteenpäin ja vähemmän taitava  kenkiensä kärkiin.

*******

Sdp:llä ei ole heittää presidentinvaalien ehdokkaaksi ketään yhtä ”valovoimaista” kandidaattia kuin Marin. Marin ja sdp:n satraapit tietävät tämän. Mikäli Marin aikoo presidenttikisaan mukaan, hän ei tästä näkökulmasta voi pakittaa Hornet-lausunnoissaan. Mikäli hän niin tekisi antaisi se vaalikarjalle ymmärtää, että hän on taitamaton presidentin  tehtävään. Olisiko siis tästä perimmiltään kysymys, tietää vain Marin itse ja ehkä muutama sisäpiiriläinen.

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu