Ministeriruletti: Jussi Halla-aho jää taustalle harmaaksi eminenssiksi. Susanne Päivärinta yllätysnimi

Kokoomus, perussuomalaiset, rkp ja kd marssivat alkavalla viikolla Säätytalolle pohtimaan mahdollista hallitusyhteistyötä.

Vappuviikonloppuna lämmitellään eittämättä jo ministerisalkkujakoja kulisseissa. Jos parta pärisee vappupuheissa, pärisee se myös ministerisalkkujaon osalta myös kännyköissä, jotka hohtavat tulikuumina.

Oletettavaa on, että salkkujako tulee muotoutumaan niin, että kokoomus kahmaisee 8 salkkua, ps 7 rkp 2 ja kd 1 salkun. Näin muodostuisi 18 ministerin nimilista. Tämä tarkoittaisi yhden ministeripestin jäädyttämistä. Tämä salkku koskee pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriä, jonka tehtävät siirtyisivät – ”6 miljardin säästöhengessä” – tasa-arvon osalta oikeusministerille ja pohjoismaisen yhteistyön osalta ulkoministerille.

**********

Kokoomus: Pääministeri, ulkoministeri, elinkeinoministeri, puolustusministeri, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, kuntaministeri, liikenne- ja viestintäministeri ja ympäristöministeri.

Petteri Orpo kaappaa käsiinsä luonnollisesti pääministerin salkun. Ulkoministerin salkussa on tiukasti kiinni Elina Valtonen. Kuntaministerin salkkua ryhtyy kantamaan Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Sotaministerin salkku tartahtaa luontevasti nykyiselle puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkäselle. Eurooppa- ja omistajaohjausministerin salkkua ryhtyy vartioimaan Paula Risikko. Valtion omistajaohjaus tarvitsee Fortum-sekoilujen myötä lujaa otetta. Elinkeinoministerin pestiin ryhtyy Arto Satonen. Ympäristöministeriötä lähtee vetämään luonto-orientoitunut Saara-Sofia Sirén. Liikenne- ja viestintäministeriksi alkaa yllätysnimenä eduskunnan ensikertalainen Susanne Päivärinta perien kyseisen salkun toimittaja Timo Harakalta (sd).

**********

PS: Valtiovarainministeri, oikeusministeri, sisäministeri, tiede- ja kulttuuriministeri, sosiaali- ja terveysministeri, perhe- ja peruspalveluministeri, työministeri.

Perussuomalaisten käsiin napsahtaa valtiovarainministerin painava salkku, jota tässä ajassa vähemmän kiitosta saamaan tulevana ryhtyy retuuttamaan olkapäillään Riikka Purra. Vähemmän raskasta oikeusministerin salkkua ryhtyy kantamaan Laura Huhtasaari. Sisäministerin salkku napsahtaa topakalle Leena Merelle. Tiede- ja kulttuuriministeriksi ryhtyy tohtorismies Sakari Puisto. Sosiaali- ja terveysministeriötä alkaa kipparoimaan Mari Rantanen. Perhe- ja peruspalveluministerin salkkuun tarttuu hoiva-alan työntekijöiden puolestapuhuja Arja Juvonen. Työministeriötä lähtee vetämään yrittäjätaustainen Vilhelm Junnila.

PS:n osalta voitanee todeta, että vaikka puoluetta on pidetty ”äijäpuolueena”, ”emäntäväki” kaappaa leijonan osan salkuista. Jussi Halla-aho jää taustalle harmaaksi eminenssiksi pohtimaan mahdollista presidenttiehdokkuutta.

**********

RKP: Rkp:lle napsahtaa Kehitysyhteistyö- ja ulkomaakauppaministerin ja opetusministerin salkut. Kyseiset salkut ovat rkp:lle tärkeitä, jotta puolue pääsee taklaamaan perussuomalaiset näiden teemojen (kehitysyhteistyö, ruotsin kieli) ulkopuolelle. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin salkun perii Anders Adlercreutz ja opetusministerin Anna-Maja Henriksson.

**********

KD: Maa- ja metsätalousministerin salkun nappaa kd:n puheenjohtaja Sari Essayah.

**********

Salkkujaon osalta on hyvä huomioida, että valinnat tarkoittavat myös liikehdintää puhemiehistössä ja valiokuntien puheenjohtajissa.

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu