Missä luuraa Fortumin hallituksen pj. Veli-Matti Reinikkala?

Raapaisin oheisen blogin 18.9, jossa pekuleerasin sitä, missä määrin PM Juha Sipilä ja omistajaohjausministeri Mika Lintilä olivat Uniper-kaupan päällä? Viittasin blogissa Hjallis Harkimon AlfaTV:n Juha Sipilä -haastatteluun. Kaiketi blogini tuli luetuksi useissa medioissa, sillä AlfaTV:n kyseinen haastattelu oli mennyt medioilta ohi ja johon mediat ovat sittemmin kiinnittäneet huomiota.

Blogissa kiinnitin huomiota Sipilän ja Lintilän legendaariseen 15 minuuttiseen, eli siihen, milloin ja missä vaiheessa he saivat tiedon tulevasta Fortumin Uniper-kaupasta. Kyseenalaistin 15 minuuttisen absurdina. Fortumin johto ja omistajaohjaus keskustelivat kaupasta 20. syyskuuta ja varsinainen kauppa toteutui vajaata viikkoa myöhemmin. Omistajaohjauksella olisi näin ollen ollut päiviä aikaa reagoida asiaan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sälyttää virheen Fortumin hallitukselle.

”Minulle kerrotun mukaisesti ja julkisuudessakin käydyn keskustelun perusteella Fortumin hallitus on tehnyt tuolloin ostopäätöksen kuulematta valtio-omistajaa tästä investoinnista. Se kuuluu osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen toimivaltaan. Tässä tapauksessa voimme näin jälkikäteen sanoa, että ratkaisu on osoittautunut vakavaksi virheeksi. Tästä tulee merkittäviä alaskirjauksia Fortumille” (Kauppalehti 21.9)

On selvää, että yhtiön hallitus vastaa tekemistään päätöksistä, mutta toisin kuin Tuppurainen toteaa, omistajaohjaus + PM oli informoitu (20.9.2017) kuusi päivää ennen varsinaista kauppaa, joka siis tuli todetuksi Hjalliksen AlfaTV:n Sipilä-haastattelussa.

Onkin mielenkiintoista, että valtion omistajaohjaus pesee kätensä tapahtuneesta. Täysiä kosmeettisia pisteitä ei saa myöskään Fortumin nykyhallitus, joka piiloutuu toimitusjohtaja Markus Rauramon selän taakse ja työntää hänet ratikan alle. Toki toimitusjohtaja voi pitää ja järjestää tiedotustilaisuuksia, mutta 6 miljardin tappion edessä odottaisi, että toimitusjohtaja Rauramon rinnalla rohkenisi seistä myös hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala. Täytyy muistaa, että toimitusjohtaja Rauramo on hallituksen juoksupoika, joka ei yksin vastaa aiheutuneesta tappiosta.

Kuriositeettina blogin loppuun on toteaminen, että minkäänlaiset organisaatioteoriat eivät tuenne sitä näkemystä, että emo, tässä tapauksessa valtio, voi piiloutua tyttären selän taakse.

+9
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu