Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogisti, oletko aluevaltuutettu tai kuntapoliitikko? Saat asiasta merkinnän profiiliisi tekemällä ilmoituksen ylläpidolle: Ota yhteyttä

Missä olisimmekaan nyt ilman gallup-tutkimuslaitoksia?  

HS:n toimittaja Marko Junkkari veti ansiokkaasti yhteen käydyn Nato-keskustelun marssijärjestyksineen. Junkkari päättää kirjoituksensa seuraavin sanoin;

AIKAMOISTA, muuta ei voi sanoa. Kansalaisten Nato-näkemykset ovat kuudessa viikossa kääntyneet päälaelleen. Viimeisimmässä HS-gallupissa jäsenyyttä kannatti 61 ja vastusti 16 prosenttia kansalaisista. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan luvut olivat kutakuinkin päinvastoin. Kansanedustajat näyttävät seuraavan vähän viiveellä kansalaisten asennemuutosta. Joka tapauksessa jo nyt voi sanoa, että eduskunnan turvallisuuspoliittinen näkemys on muuttanut täydellisesti muotoaan. Hik-hik-hikka, barbakikka! (HS 10.4) 

Junkkari viittaa kevät-talven aikana laadittuihin gallupeihin. Eittämättä Nato-gallupeilla on ollut suuri vaikutus  valtiojohtoomme ja UTP-selontekoa parhaillaan odottaville politrukeille.

Kansalaiset ja politrukit suhtautuvat gallupeihin monella eri tavalla. Osa luottaa niihin ja osa pitää niitä ”poliittisena viihteenä”. Selvää on, että puoluetoimistoissa galluptulokset perataan tiheääkin tiheämmällä kammalla.

Ketä ja mitä tahoa saamme kiittää nyt käydystä Nato-keskustelusta? Mikäli Nato-gallupeja ei olisi lainkaan laadittu ja kansan mielipidettä kysytty olisimme tällä hetkellä suhteessa vallitsevaan UTP-tilanteeseen kuin lastu lainehilla. Valtiojohto ja politrukit olisivat ilman galluptuloksia – kansan syvien rivien ajatuksia – nykyistä varovaisempia kannanotoissaan. Vaati 3-4 gallupia, jotta nykytilanteeseen on tultu. Kiitos ”poliittista gallupviihdettä” harjoittavien tutkimuslaitosten.

Ilman laadittuja gallupeja (oli teema mikä tahansa) me kansalaiset olisimme perinteisen, mutta ennen kaikkea sosiaalisen median armoilla someviidakossa, jossa totuus ja taru kohtaavat, samoin kun ne kohtasivat ennen some-maailmaa paikallisen Esson ja Shellin baareissa.

Niin paradoksaaliselta kuin saattaa kuulostaakin puhuttaessa maamme historian yhdestä suurimmasta UTP-päätöksestä ja Nato-jäsenyydestä, Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden pohjustivat juuri gallupit/tutkimuslaitokset, kansalaiset ja vähemmässä määrin valtiojohto ja politrukit, jotka sittemmin, 3-4 gallupin jälkeen hyppäsivät kansalaisten kelkkaan. Demokratian ja kansanvallan toimivuutta on kyseenalaistettu. Ainakaan Nato-kannanmuodostuksen osalta näin ei ole syytä tehdä. Kansa on puhunut.

Missä olisimmekaan nyt ilman gallup-tutkimuslaitoksia ja mitkä olisivat kansalaisten syvien rivien tunnot Nato-jäsenyyden osalta?

Kuin lastu ulko- ja turvallisuuspoliittisilla lainehilla.

 

+4
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (14)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
  • raimoylinen
   Raimo Ylinen #3646992
   Vastaus kommenttiin: #3646986

   Juuri näin! Nauttisimme kesän odotuksesta ja tulevasta kesästä emmekä ryntäilisi vauhkoina vetelät housuissa naton (=aviomiehen sisar) syliin. Mihin on kadonnut talvisodan henki?

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • TuomoKokko
    Tuomo Kokko #3646999
    Vastaus kommenttiin: #3646992

    ”Kyty kyinä kynnyksellä, nato nauloina pihalla”

    – Sukulaisuussuhteet ovat agraariyhteiskunnan asumisjärjestelyissä olleet varmasti paljon merkittävämpi juttu kuin nykyisin. Miniäksi taloon, ei ainoastaan aviopuolison kumppaniksi, vaan saman katon alle tämän vanhempien ja usein myös sisarusten kanssa – miltäpä kuulostaisi 20-vuotiaan neitosen korvissa tänä päivänä? Saiko kukaan aikaa vakavasti harkita kyty- tai natokysymystä?

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • raimoylinen
     Raimo Ylinen #3647026
     Vastaus kommenttiin: #3646999

     ”Nato nauloina pihalla”, aika osuvasti sanottu, mutta ei taida riittää estämään vainolaisen pääsyä sisätiloihin!

     0

     Ilmoita asiaton viesti

   • allsynergy
    Rami Ovaskainen #3647000
    Vastaus kommenttiin: #3646992

    ”Mihin on kadonnut talvisodan henki?

    Nythän juuri halutaan ettemme joutuisi talvisodan kaltaiseen tilanteeseen. Hyvinhän tuo näyttää toimivan, kun NATO-asioistakin ylivoimaisesti suurin osa kansalaisia on samaa mieltä. Tietenkin NATO-jäsenyys olisi pitänyt hoitaa jo 90-luvulla tai koska vain sen jälkeen – asia, josta voi syyttää poliitikkoja reilusti, mutta turha liikaa menneitä virheitä voivotella. Nyt on viimeisiä aikoja tehdä järkipäätöksiä puolustuskysymyksissä, ja nähtävästi niin tehdäänkin ainakin NATOn suhteen. Eikä armeijan budjetistakaan enää oteta, vaan päinvastoin (ja täysin oikein) lisätään rahoitusta. Reilusti myöhässä ollaan, mutta parempi myöhään kuin liian myöhään.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

   • TomiSolakivi
    Tomi Solakivi #3647007
    Vastaus kommenttiin: #3646992

    Talvisodassa alivoimaisen Suomen puolustusvoimien tappiot olivat lähes 26 000 kuollutta ja 44 000 haavoittunutta. Huomioiden, että emeritus ei ole minkäänlaisessa vaarassa päätyä kumpaankaan joukkoon, taitaa olla niin että Ylinen peräänkuuluttaa sitä talvisodan henkeä lähinnä muilta.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • raimoylinen
     Raimo Ylinen #3647022
     Vastaus kommenttiin: #3647007

     Onneksi ei, mutta maanpuolustuksen ystävänä ja jonkin asteen reserviläisenä peräänkuulutin lähinnä oman maanpuolustuksen tärkeyttä enkä asettumista Nato-tädin selän taakse kuten etelänaapurimme on tehnyt.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

     • Pasi Ranta
      Pasi Ranta #3647283
      Vastaus kommenttiin: #3647022

      Lisätäänpäs tähän naton kustannukset. Rapiat 5 miljardia, tuleeko osaksi nykyisiä kustannuksia vai lisää tuon verran, liittymismaksu? + ikuisesti menetetyt vientitulot + Venäjän omimat firmat. Oon heittänyt tämän muutamaan keskusteluun. Vastauksetkin on helppo aavistaa, pian ei ole valtiota jota puolustaa, puhumme pian venäjää ym. Asiapitoista keskustelua kaipaillaan.

      0

      Ilmoita asiaton viesti

 1. tapani-lahnakoski

  Tuosta tulee yleisemminkin mieleen se, että millainen manipulointimahdollisuus on näillä mittaustoimistoilla.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 2. Heikki Aukee
  Heikki Aukee #3647102

  Hesarin gallupissa vastaajia oli 1080. Yle kyselyssä 1378. Noilla kartoittaa suomalaisten kannan Nato-jäsenyyteen.

  Ei kuitenkaan pidä unohtaa kahta kansalaisaloitetta. Toinen keräsi muutamassa päivässä 76 007 kannatusilmoitusta. Toinen samoin myös muutamassa päivässä 52 343 kannatusilmoitusta.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 3. JouniHalonen
  Jouni Halonen #3647131

  Valmistelemassa neuvoa-antavaa kansanäänestystä ensi keväälle eduskuntavaalien yhteyteen. Tämä olisi se oikea tie jäsenyyteen.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 4. Kari Piispanen
  Kari Piispanen #3647276

  Hyvä Emil Hurja!

  0

  Ilmoita asiaton viesti