Missä vaiheessa PM Sipilä ja omistajaohjausministeri Lintilä saivat tiedon tulevista Uniper-kaupoista?

Parran päirinä Fortumin Uniper-kauppojen ympärillä kiihtyy. Saksa on kaappaamassa Uniperissa vallan ja Fortum muljahtamassa konkurssin partaalle. Pekulaatiota on käyty siitä, tiesikö PM Juha Sipilä ja omistajaohjausministeri Mika Lintilä kyseisestä Uniper-kaupasta, milloin ja missä proseduurin vaiheessa?

Fortum julkaisi tiedotteen 26.9.2017 Uniper -kaupasta. Tiedotteessa tj. Pekka Lundmark toteaa; ”Olen vakuuttunut, että investointimme vahvistaisi molempien yhtiöiden mahdollisuuksia edistää Euroopan energiajärjestelmän muutosta ja uskon, että kaikki sidosryhmät hyötyvät tästä”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark. ”Uniper on hyvin menestyvä yhtiö. Odotamme läheistä yhteistyötä Uniperin johdon kanssa yhtiön edelleen kehittämiseksi.” (Fortum tiedote 26.9.2017)

Huomio kannattaa kiinnittää päivämäärään 20.9.2017, jolloin Fortumin johto briiffasi PM Sipilän ja omistajaohjausministeri Lintilän. Varsinainen kauppa toteutui n. viikkoa myöhemmin.  

Erityisen mielenkiintoisen lisämausteen keskusteluun tuo Hjallis Harkimon AlfaTV:llä 15.9 haastattelema Juha Sipilä. Hjallis tiedusteli ohjelmassa Sipilältä, oliko hän missä vaiheessa tietoinen Fortumin Uniper -kaupoista? Mm. Lintilä omistajaohjausministerinä on todennut, saaneensa tiedon Fortumin aikeista varttituntia ennen kaupan julkistamista. (YLE 14.7.2022)

Sipilä vastaa Harkimolle: ”Samaan aikaan kuin Lintilä. Eli sehän tapahtui suurin piirtein viisi vuotta sitten. 20. syyskuuta oli sovittu Fortumin johdon kanssa palaveri. Mut siinä kävi sinä päivänä sillä tavalla, että tämä tieto Fortumin aikeista ostaa E.ON:nin osuus Uniperista vuoti julkisuuteen. Ja he tapasivat meidät ja sitten 15 minuutin päästä se oli ulkona, että kyllä me tiedettiin se samaan aikaan kun sinäkin ja kaikki muut suomalaiset.” 

Hjallis esittää jatkokysymyksen; ”Eiks siitä ollut etukäteen tietoa, siitä että ne on ostamassa tai että ne ostaa?”  

Sipilä vastaa; ”Ei. Silloin he informoivat siitä, mutta sehän oli aie silloin, eli 6 päivän päästähän tästä he saivat E.ON:n kanssa sopimuksen ja samana päivänä ilmoittivat, että aikovat, tai tekivät julkisen ostotarjouksen koko yhtiön osakekannasta. Eli samaan aikaan tämä tieto tuli kun muillekin.”

Huomio kannattaa kiinnittää siihen, että 20. syyskuuta (Fortumin johdon briiffi emolle) kyse oli vasta aiesopimuksesta, ei varsinaisesta kaupasta. 

Kuten edellä mainitusta marssijärjestyksestä on selkeästä nähtävissä, Fortumin johto briiffasi PM Sipilän ja omistajaohjausministeri Lintilän 20. syyskuuta (jo 6 päivää ennen varsinaista kauppaa). Sipilä toteaa Hjalliksen haastattelussa, 20. syyskuuta olleen tiedon aiesopimuksesta, joka siis konkretisoitui 6 päivää myöhemmin varsinaisilla kaupoilla.

Fortumin johto näin ollen briiffasi Sipilän ja Lintilän (20.9) aiesopimuksesta, jonka oli tarkoitus konkretisoitua lähiaikoina, kuten muutamaa päivää myöhemmin tapahtuikin mm. Fortumin (27.9) tiedotteen mukaan.

PM Sipilällä ja omistajaohjausministeri Lintilällä oli jo 6 päivää ennen varsinaista Uniper -kauppaa tieto Fortumin johdon tulevista liikkeistäUniper -kauppa ei näin ollen tullut ministereille yllätyksenä. 

Kyseisestä Fortumin johdon omistajaohjaukselle 20. syyskuuta pitämästä briiffistä ei ole ollut julkisuudessa – ennen Hjalliksen Sipilä -haastattelua – aikaisemmin tietoa, jolla on kokonaisuuden näkökulmasta merkitystä.

Kuten Sipilä haastattelussa Hjallikselle itsekin toteaa, Fortum briiffasi 20.9 Sipilän ja Lintilän (aiesopimus) jo päiviä ennen varsinaisia Uniper -kauppoja. PM ja omistajaohjausministeri ovat näin ollen olleet tietoisia tulevista kaupoista. Kokonaisuuden kannalta myöskään sillä, että Uniper -kauppa vuoti ennakkoon julkisuuteen ei ole merkitystä vaan sillä miten omistajaohjaus ja PM tulevaan kauppaan reagoi, johon oli siis enemmän aikaa kuin julkisuudessa mainittu 15 minuuttia. 

Merkitystä Fortum-casen osalta on sillä, että PM ja omistajaohjausministeri olivat tosiasiallisesti riittävän ajoissa tietoisia Fortumin tulevista kaupoista (n. viikkoa ennen varsinaista kauppaa) ja sillä, olisiko PM:n ja omistajaohjausministerin tullut reagoida tuleviin kauppoihin ja miten? Aikaa tähän olisi siis ollut enemmän kuin 15 minuuttia. Tuolloinhan kyse oli vasta aiesopimuksesta, eikä varsinaisesta kaupasta, joka toteutui myöhemmin. 

Varsinaista päätöstähän kaupasta ei oltu vielä tehty (20.9) jolloin PM ja omistajaohjausministeri Fortumin johdon taholta briiffattiin (ja jolloin asiassa tuli vuoto) vaan vajaata viikkoa myöhemmin, jossa aikaikkunassa valtio-omistajalla olisi ollut halutessaan mahdollisuus asiaan reagoida. Fortumin johto on näin ollen hakenut manööverille etukäteisen hyväksynnän emolta, valtio-omistajalta.

On varsin ymmärrettävää, että Fortumin operatiivinen johto ei halua tulla yksityiskohtien (mm. päivämäärien, briiffien) osalta julkisuuteen, koska se olisi omistajaohjauksen – valtion – (PM, omistajaohjausministeri) näkökulmasta varsin kiusallista.

Summa summarum: Edellä todetusta marssijärjestyksestä on vedettävissä johtopäätös, että PM Sipilä ja omistajaohjausministeri Lintilä antoivat hyväksyntänsä ja siunauksensa (20.9.2017) tulevalle kaupalle, joka n. viikkoa myöhemmin aktualisoituikin. Julkisuudessa esitetty ”legendaarinen 15 minuuttinen” ei voi pitää paikkaansa. Vuoto, joka koski aiesopimusta on eri asia kuin varsinainen kauppa, joka tapahtui vasta päiviä myöhemmin.

Keskeistä jälkikäteisen pekuleerauksen osalta on se, että valtiolla ja omistajaohjauksella olisi ollut n. viikko aikaa lyödä kauppojen osalta liinat kiinni, jota kuten tiedämme ei tapahtunut. 

JK. Hjalliksen Alfa-haastattelu on iso skuuppi, joka taisi mennä ohi sekä Hjallikselta, tuotantoyhtiöltä, että ohjelman katsojiltakin. Kyseinen analyysi on politiikan penkkiurheilijan henkilökohtainen tulkinta asiasta, joka on luonnollisesti myös kiistettävissä.

Hjalliksen Sipilä -haastattelu on katsottavissa AlfaTV:n netistä, osoitteesta: https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=193153301

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu