Mitä tekoäly Chat GPT kertoo puolueista?
Ek-vaalit painavat päälle ja vaalikoneita on avattu äänestäjän ”iloksi”. Politiikan penkkiurheilija lähti sivistämään itseään tekoälyn kautta (Chat GPT) kysymällä tekoälyltä; Minkälainen kukin puolue on?
Mikä ihmeen Chat GPT? Nämä asiat jokaisen kannattaa ymmärtää tekoälystä (YLE 2.3.2023) https://yle.fi/a/74-20020160
Erityisen mielenkiintoisia vastauksia tekoäly tuotti vähemmän poliittisella framilla olevien pienpuolueiden osalta. Listalla olevat puolueet on poimittu Wikipediasta, jonka ajantasaisuuteen kannattaa suhtautua myös varauksella.
Lukijan kannattaa huomioida, että vaikka kyse on ”älystä”, vastauksiin kannattaa suhtautua asianmukaisella kriittisyydellä. Relevantit vastaukset löytyvät puolueiden nettisivuilta ja puolueohjelmista. Nopealla vilkaisulla tekoälykin näyttää tuottavan selkeitä virheitä, mutta ei anneta niiden haitata. Annetaan siis tekoälyn ”takoa” haluamallaan tavalla.
Kokoomus on keskusta-oikeistolainen puolue Suomessa. Se tunnetaan talousliberalistisesta ja markkinamielisestä linjastaan, ja sen tavoitteena on yleensä lisätä yksilönvapautta ja markkinoiden vapautta sekä vähentää julkista sektoria ja verotusta. Kokoomus kannattaa myös kansainvälisyyttä ja avoimia markkinoita. Kokoomus on yksi Suomen suurimmista puolueista ja se on ollut mukana useissa hallituksissa.
Sosiaalidemokraatit on vasemmistopuolue Suomessa, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoa, hyvinvointia ja oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa. Sosiaalidemokraatit korostavat yhteiskunnallista vastuuta ja vahvaa julkista sektoria, joka tarjoaa laadukkaita ja kohtuuhintaisia julkisia palveluita kaikille kansalaisille. Sosiaalidemokraatit ovat myös kannattaneet perinteisesti ay-liikettä ja vahvoja työmarkkinaosapuolia sekä palkansaajien etujen ajamista. Sosiaalidemokraatit ovat olleet mukana useissa Suomen hallituksissa ja heidän politiikkansa keskittyy usein sosiaalisten ja taloudellisten erojen kaventamiseen sekä perheiden, lasten ja vanhusten hyvinvoinnin edistämiseen.
Perussuomalaiset on oikeistopopulistinen ja kansallismielinen puolue Suomessa. Puolue perustettiin vuonna 1995 ja se nousi merkittävästi julkisuuteen eduskuntavaaleissa vuonna 2011, jolloin se sai yli 19 prosenttia äänistä. Perussuomalaiset korostavat kansallista itsemääräämisoikeutta ja vastustavat voimakkaasti maahanmuuttoa ja Euroopan unionin vaikutusvaltaa. Heidän politiikkansa keskittyy usein maahanmuuttoon, turvallisuuteen ja koulutukseen. Perussuomalaiset kannattavat myös markkinataloutta ja yksilönvapauksia. Perussuomalaiset ovat olleet mukana useissa hallituksissa Suomessa vuoden 2015 jälkeen, mutta ovat samalla kritisoineet muiden puolueiden politiikkaa ja hallitusten päätöksiä. Puolue on jakautunut erilaisiin siipiin ja linjauksiin sen jälkeen, kun sen entinen puheenjohtaja Timo Soini jätti puheenjohtajuuden vuonna 2017.
Keskustapuolue on keskusta-oikeistolainen puolue Suomessa. Sen perinteisiin teemoihin kuuluu maaseudun ja maaseutuelinkeinojen edistäminen, koulutuksen tärkeys sekä yrittäjyyden ja markkinatalouden tukeminen. Keskustapuolue on myös tunnettu kannattamastaan sosiaaliturvasta ja hyvinvointivaltion säilyttämisestä. Keskustapuolue on ollut useissa hallituksissa Suomessa ja sen edustajat ovat usein hoitaneet ministerin tehtäviä maatalous-, liikenne- ja ympäristösektoreilla. Puolue on myös tehnyt yhteistyötä erityisesti vasemmistopuolueiden kanssa, ja se on perinteisesti ollut mukana hallituksissa, joissa on ollut laaja edustus eri puolueilta. Viime vuosina Keskustapuolue on profiloitunut erityisesti ilmastonmuutoksen torjumiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen liittyvissä kysymyksissä.
Vihreät on vasemmistoliberaali ja ympäristöpuolue Suomessa. Puolueen tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu ympäristön, luonnon ja ilmaston suojelu, kestävä kehitys, yhdenvertaisuus, monikulttuurisuus ja ihmisoikeudet. Vihreät korostavat ekologista kestävyyttä ja ilmastonmuutoksen torjumista. He kannattavat esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöä, energiatehokkuuden lisäämistä ja liikenteen päästöjen vähentämistä. Vihreät myös korostavat sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa ja ajavat esimerkiksi tuloerojen kaventamista, yhdenvertaisuutta sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen ja etnisen taustan perusteella sekä vähemmistöjen oikeuksia. Vihreät ovat olleet mukana useissa hallituksissa Suomessa ja heidän politiikkansa keskittyy usein ympäristö- ja ilmastokysymysten lisäksi myös sosiaalisiin ja koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Puolueen edustajat ovat usein hoitaneet ministerin tehtäviä ympäristö-, liikenne- ja koulutussektoreilla.
Vasemmistoliitto on vasemmistolainen puolue Suomessa. Sen tavoitteena on tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen yhteiskunta, jossa kaikki kansalaiset ovat yhdenvertaisia ja heillä on mahdollisuus hyvään elämään. Vasemmistoliiton poliittisia painopisteitä ovat muun muassa sosiaaliturvan ja terveydenhuollon parantaminen, työllisyys, koulutus, ympäristönsuojelu ja ihmisoikeudet. Vasemmistoliitto kannattaa vahvaa hyvinvointivaltiota ja verotuksen progressiivisuutta. He vastustavat yksityistämistä ja kannattavat julkisen sektorin vahvistamista. Vasemmistoliitto myös korostaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien parantamista ja suoraa demokratiaa. Vasemmistoliitto on ollut mukana useissa hallituksissa Suomessa, ja sen edustajat ovat hoitaneet ministerin tehtäviä esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilla, koulutuksessa sekä ympäristöpolitiikassa. Puolueen poliittiset kysymykset ovat usein liittyneet sosiaalisiin ja taloudellisiin kysymyksiin, mutta myös ympäristö- ja ilmastokysymyksiin.
Kristillisdemokraatit on Suomessa toimiva poliittinen puolue, joka perustuu kristilliseen arvopohjaan. Puolueen tavoitteena on yhteiskunta, jossa korostetaan kristillisiä arvoja, kuten ihmisen arvokkuutta, lähimmäisenrakkautta ja vastuullisuutta. Kristillisdemokraatit pyrkivät edistämään perinteisiä perhearvoja ja kannattavat muun muassa vanhempien oikeuksia kasvattaa lapsiaan ja elämän kunnioittamista alusta loppuun. He myös korostavat yhteiskunnallista vastuuta ja kestävää kehitystä. Puolueen poliittisia painopisteitä ovat muun muassa perhepolitiikka, terveydenhuolto, vanhustenhuolto, yrittäjyys ja koulutus. Kristillisdemokraatit ovat olleet mukana useissa hallituksissa Suomessa, ja heidän edustajansa ovat hoitaneet ministerin tehtäviä esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriössä. Kristillisdemokraatit ovat konservatiivinen puolue, joka korostaa kristillisiä arvoja ja moraalia yhteiskunnassa. He ovat usein vastustaneet muun muassa aborttia ja sukupuolineutraalia avioliittolakia.
Ruotsalainen kansanpuolue (lyh. RKP) on suomenruotsalainen poliittinen puolue Suomessa. Puolueen tavoitteena on edistää suomenruotsalaisten etuja ja turvata kaksikielisyys Suomessa. RKP pyrkii myös edistämään yhteistyötä Suomen ja Ruotsin välillä. Puolueen poliittisia painopisteitä ovat muun muassa koulutus, ympäristö, tasa-arvo ja aluepolitiikka. RKP kannattaa vahvaa koulutusjärjestelmää ja panostaa erityisesti varhaiskasvatukseen. He myös korostavat ympäristönsuojelua ja kestävän kehityksen periaatteita. RKP on usein ollut mukana Suomen hallituksissa ja sen edustajat ovat hoitaneet ministerin tehtäviä muun muassa koulutus- ja kulttuuriministeriössä, oikeusministeriössä ja puolustusministeriössä. Puolueen poliittinen linja on ollut keskusta-oikeistolainen. RKP on Suomen pienin eduskuntapuolue, mutta sillä on vahva kannatus Suomen ruotsinkielisessä väestössä. RKP on myös osa Euroopan liberaalidemokraattien liittoa.
Liike Nyt on suomalainen poliittinen liike, joka perustettiin vuonna 2018. Liikkeen perustivat joukko kansalaisia, jotka halusivat haastaa perinteistä puoluejärjestelmää ja luoda uudenlaisen poliittisen liikkeen, joka korostaa yhteiskunnallista vastuuta, avoimuutta ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Liike Nyt kannattaa esimerkiksi kansalaispalkkaa, yrittäjyyttä, tasa-arvoa ja ympäristönsuojelua. He korostavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksenteossa, sekä haluavat luoda uudenlaista poliittista kulttuuria, jossa yhteistyö eri toimijoiden välillä on tärkeää. Liike Nyt ei ole perinteinen poliittinen puolue, vaan se kutsuu itseään liikkeeksi, joka pyrkii haastamaan vallitsevan järjestelmän ja edistämään uusia tapoja tehdä politiikkaa. Liikkeen edustajat ovat olleet mukana useissa vaaleissa, ja heillä on ollut edustajia myös eri kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomea.
Valta kuuluu kansalle (lyh. VKK) on suomalainen poliittinen liike, joka perustettiin vuonna 2017. VKK:n tavoitteena on edistää suoraa demokratiaa ja kansanvaltaa, sekä haastaa nykyistä poliittista järjestelmää. VKK korostaa kansalaisten osallistumista päätöksentekoon ja pyrkii vähentämään poliittisen eliitin valtaa. VKK kannattaa muun muassa kansanäänestyksiä, kansalaisaloitteita, avointa dataa ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä. Liike vastustaa myös EU:n yhteistä rahapolitiikkaa ja Euroopan unionin federalisointia. VKK on kuvannut omaa ideologiaansa kansalliskonservatismiksi. VKK ei ole perinteinen poliittinen puolue, vaan se kutsuu itseään kansanliikkeeksi. Liikkeellä ei ole varsinaista puolueohjelmaa, vaan sen tavoitteet perustuvat suoraan kansanäänestyksissä esitettyihin näkemyksiin. VKK on osallistunut muutamiin vaaleihin, mutta sillä ei ole ollut edustajia valtiopäivillä tai muissa päätöksentekoelimissä.
Avoimen puolueen perustajat kutsuvat sitä ennemminkin ”avoimeksi vaikuttamisverkostoksi” kuin varsinaiseksi puolueeksi. Avoimen puolueen tavoitteena on lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia politiikan tekemiseen ja edistää avointa ja osallistavaa politiikkaa. Avoimen puolueen keskeiset teemat liittyvät muun muassa avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen, yhteistyöhön ja vuoropuheluun sekä tietoon ja teknologiaan. Puolue kannattaa muun muassa kansalaisaloitteiden ja kansanäänestysten käyttöönottoa laajasti, digitaalista vaikuttamista ja avoimia tietojärjestelmiä. Avoimen puolueen toimintamuotoja ovat muun muassa verkostojen ja yhteistyökumppanuuksien rakentaminen, vaikuttamistyö, tiedon levittäminen ja koulutus. Puolue ei ole pyrkinyt kilpailemaan muiden puolueiden kanssa eduskuntavaaleissa, vaan se on enemmänkin vaikutusryhmä, joka pyrkii edistämään avoimuutta ja kansalaisvaikuttamista politiikassa.
Eläinoikeuspuolue on suomalainen poliittinen puolue, jonka tavoitteena on edistää eläinten oikeuksia ja hyvinvointia. Puolue korostaa, että eläimillä on omat oikeutensa ja että ne ansaitsevat hyvää kohtelua ja kunnioitusta. Eläinoikeuspuolue pyrkii muun muassa kieltämään eläinkokeet, lopettamaan turkistarhauksen, lopettamaan eläinten kuljettamisen pitkiä matkoja ja lisäämään kasvisruuan tarjontaa julkisissa laitoksissa. Eläinoikeuspuolue on saanut kannatusta etenkin nuoremmilta ja kaupunkilaisilta äänestäjiltä, jotka ovat huolissaan eläinten hyvinvoinnista ja haluavat tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Puolue ei ole ollut edustettuna valtiopäivillä tai muissa valtakunnallisissa päätöksentekoelimissä, mutta sillä on ollut edustajia joissakin kunnallisissa päätöksentekoelimissä.
Liberaalipuolue – Vapaus valita on suomalainen puolue, joka korostaa yksilönvapauksia, henkilökohtaista vastuuta ja markkinatalouden merkitystä yhteiskunnassa. Liberaalipuolueen tavoitteena on muun muassa yksinkertaistaa byrokratiaa, alentaa verotusta ja vapauttaa työmarkkinoita. Puolue kannattaa myös kansainvälistä kauppaa ja EU-jäsenyyttä, mutta vastustaa ylikansallista päätöksentekoa ja eurooppalaista federalismia. Liberaalipuolue on korostanut myös ympäristön- ja ilmastonsuojelun tärkeyttä, mutta se haluaa ratkaista näitä haasteita markkinaehtoisesti ja innovaatioiden kautta. Liberaalipuolue – Vapaus valita on melko uusi puolue, joka perustettiin vuonna 2018. Se ei ole vielä saanut edustajia valtakunnallisissa vaaleissa, mutta sillä on edustajia muutamissa kunnallisissa päätöksentekoelimissä. Puolueen kannatus on toistaiseksi ollut varsin vähäistä, mutta se on saanut jonkin verran huomiota erityisesti nuorten keskuudessa.
Aikamoinen kavalkaadi. Minäkin esitin kysymyksen AI:lle:
”Mitä eroa on SDP puolueen ja Vasemmistoliiton ohjelmalla? ”
Ja AI vastasi:
”SDP ja Vasemmistoliitto ovat molemmat vasemmistolaisia puolueita Suomessa, mutta niiden ohjelmissa on joitakin eroja.
SDP:n ohjelma korostaa työllisyyden edistämistä ja sosiaaliturvan kehittämistä, erityisesti perheiden ja lasten hyvinvoinnin edistämistä sekä eläkeläisten aseman parantamista. SDP:n ohjelmassa korostetaan myös ympäristön suojelua, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Puolue on myös perinteisesti ollut Eurooppa-myönteinen ja kannattaa EU-jäsenyyttä.
Vasemmistoliiton ohjelma puolestaan keskittyy voimakkaammin yhteiskunnan rakenteellisiin muutoksiin ja tuloerojen kaventamiseen. Vasemmistoliiton ohjelmassa painotetaan vahvasti julkisten palveluiden, kuten terveydenhuollon, koulutuksen ja joukkoliikenteen, merkitystä yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Vasemmistoliitto kannattaa myös verotuksen progressiivisuutta ja veronkierron torjuntaa. Puolue on kriittisempi EU:ta kohtaan ja pyrkii edistämään yhteistyötä muiden eurooppalaisten vasemmistopuolueiden kanssa.
Vaikka SDP ja Vasemmistoliitto ovatkin molemmat vasemmistopuolueita, niiden ohjelmat eroavat toisistaan erityisesti painotusten ja näkökulmien suhteen.”
Aikamoinen tyyppi (tyttö/poika) tämä AI on. Hänen kanssaan on miellyttävä keskustella, AI ei loukkaannu koskaan, ei ollenkaan vaikka sanoo, että nyt puhut potaskaa. AI pyytää jopa anteeksi vääristä tiedoistaan. Niin kävi kun kysyin Suomen Ympäripurjehduksesta vuodelta 2004. AI kertoi että se oli suuri kansainvälinen kilpailu, mikä oli järjestetty Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Todellisuudessa se oli kahden suomalaisen venekunnan purjehdus Skandinavian, Vienanmeren, Stalinin kanavan, Äänisjärven, Syvärin, Laatokan, Nevan ja Pietarin kautta takaisin Helsinkiin. Joka tapauksessa AI ei tiennyt tästä mitään, eikä taida vieläkään tietää vaikka kerroin.
Ilmoita asiaton viesti
SKP:lla ylivertaisesti paras tulos. Sitä aion äänestää, kuten aina.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo ohjelma todella kunnianhimoinen ”Puolue kannattaa julkisten palveluiden vahvistamista, työelämän parantamista ja ympäristöystävällistä kehitystä.”
Ilmoita asiaton viesti
”Kristallipuolue ei ole virallinen poliittinen puolue, vaan se on enemmänkin yhden henkilön poliittinen liikehdintä. Liikkeen perustaja on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja James Hirvisaari.”
Kun Kristallipuolue on rekisteröity puolue, jota ei ole perustanut James Hirvisaari, joka ei ole Helsingin kaupunginvaltuutettu, niin mitä tuossa tekoälyn virkkeessä on paikkansapitävää?
Ilmoita asiaton viesti
Ajatella voi niin, että paljon tulee oikeaakin tietoa, mutta kaikki pitää tarkistaa. Pyysin kerran kirjoittamaan esseen ”Ryssäviha Suomessa” ja kirjoittihan se jutun. Tosin se sisälsi, ei ihan suoranaisia virheitä, mutta ei ihan asiaakaan. Korjattuna siitä sai ihan julkaisukelpoisen teksin. En tosin ole sitä julkaissut, enkä aiokaan. Se oli pelkkä testi AI:n osaamisesta.
Käyttökelpoista on siis tekstin runko. Jo siinä säästää kovasti naputtelutyötä.
Ilmoita asiaton viesti
ChatGPT:n tiedot olen kuukausi sitten kevyeksi havainnut. Vastaa suurinpiirtein ylioppilas ja joissakin tapauksissa kandidaatti tasoa.
Mitä tulee itse tietoihin Suomen puolueista niin Perussuomalaisista ChatGPT voisi osata enemmän, mutta valitettavasti oppimaan se ei pysty eikä halua. Opettaisin sitä esimerkiksi:
Koulutuksesta
” Perussuomalaiset haluaa pelastaa suomalaisen peruskoulun ja saada ammatilliseen koulutukseen duunarialojen kaipaaman arvonpalautuksen.”
Talouspolitiikasta
” Suomessa liian moni kotitalous joutuu aidosti miettimään, miten he selviävät arjessa, kun asumiskustannukset ovat räjähtäneet ja ennätyskorkea inflaatio nakertaa palkkojen ostovoimaa. Asumisen hintaa nostaa etenkin lämmitys-kustannusten raju nousu, jota ei selitä vain Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energian hinnan nousu, vaan myös väärät energiapoliittiset ratkaisut ja yltiöpäisen ilmastopolitiikan ja vihreän siirtymän toimenpiteet.”
Energia ja ilmastopolitiikka
” Me suomalaiset olemme rakentaneet kotimaatamme osaamisella ja ahkeruudella ja haluamme rakentaa sitä edelleen. Suomi on korkeatasoisen, puhtaan teknologian ja innovaatioiden maa. Haluamme ja osaamme huolehtia ympäristöstämme, suojella luontoamme ja vähentää päästöjä, jotta tämä maa olisi hyvä tuleville sukupolville. Me perussuomalaiset haluamme tehdä tämän kaiken kansalaisten arjelle ja kukkarolle kestävästi.”
Joten heppoiset ovat blogistin esittämät ’tekoälyn’ tiedot PS:sta. Sanoisin lukiolaisen tasoa, heh.
Lataappa ChatGPT, tekoäly, ”tai mikä se nyt on”, uutta tietoa PS:n arvoista ja ohjelmista täältä
https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puolueohjelma/
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuolaiset ”CHAT – ASK WHATEVER” ja sum muut ”kysy mitä haluat” sivustot yleistyvät, niin mihin enää voi luottaa, kun mikä tahansa taho sivuston taustalla voi olla vaikuttamassa kysytyn tietämiseen ja vastaamiseen !
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin että luottamusasiaan tämä vaikuttaa toisella tavalla. Ongelma ei ole sivusto vaan se kun jokaisella on tällainen työkalu käytössä puolen vuoden kulutttua.
Mielestäni se mitä tapahtuu on se, että aivan kuka tahansa saa tuotettua tekstiä mistä tahansa asiasta mikä on loogisesti pätevää ja todenmukaista. Tämä vaikuttaa aivan kaikkeen missä tarvitsee täyttää jotain tektimuotoista lätinää johonkin.
Esimerkiksi opinnäytetyöt, lakimiesten tekemät sopimuspohjat, potilaskertomusten kirjoittaminen, kiinteistöjen kuntoraportit…. ja tietenkin aivan kaikki uutissisältö tai vaikka copywriterien työ. Aivan varmasti valeuutisia tuotetaan jo tekoälyllä.
Maailma täytyy entistä enemmän sisällöllä mikä näyttää oikealta joten millään sisällöllä ei ole oikein väliä. Ratkaisevaksi menee se että saadaanko luotettavuus varmistettua alkutietoille.
Esimerkki:
1. Kaikki linnut lentävät
2. Pingviini on lintu
3. Kaikki pingviinit lentävät
Tuohan on loogisesti pätevä ja tekoäly saa materiaalia joka näyttää vakuuttavalta kun itse tekstissä ei niitä loogisia virheitä ole. Alkuarvot merkitsevät.
Nämä chat -tekoälyt ovat olennaisesti työkaluja siihen että tuotetaan halutunlaista, oikeata diipadaapa tekstiä. Lähtöarvot ratkaisevat.
Ilmoita asiaton viesti