NATO process: Open question for Jens and Joe

Raapaisin alla olevan blogin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden umpisolmusta. Liitettäköön se vielä oheen.

Se mikä blogissa jäi kirjoittamatta, joka rivien välistä Naton ja USA:n vastuusta Nato-prosessin osalta on toki luettavissa.

Nimittäin keskeinen kysymys on se, minkälaisena Nato ja mm. USA näkee heidän oman vastuunsa avoimien ovien politiikkaa julistaessaan? Kysymys on erittäin keskeinen siitä näkökulmasta, että etenkin sodan olosuhteissa Natoon hakeutuminen on aina kriittisempää kuin rauhan aikana.

Suomi ja Ruotsi lähtivät hakemaan Nato-jäsenyyttä etenkin kriisiaikana. Hyvä näin. Tämän tulisi tarkoittaa sitä, että Nato-kollektiivina, mutta ennen kaikkea USA keskeisenä Nato-toimijana ja veturina vastaa myös huutoonsa avoimien ovien politiikkaan liittyen.

On selvää, että etenkin kriisiaikana Natoon liittyminen aiheuttaa hakijamaille turvallisuusuhan. Naton ja USA:n tulisi Nato-politiikassaan ottaa tämä huomioon. Mitä pidempi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista tulee, sitä epäuskottavampaa Naton open door policy on.

Jensille ja Joelle on syytä esittää kysymys, jonka politrukkimmekin toivottavasti uskaltavat myös esittää;

Hyvät Jens ja Joe. Olemme liittymässä Natoon. Euroopassa on sota. Olemme jatkuvasti alttiita Venäjän eri provokaatioille ja vaikuttamisyrityksille. Maksamme siis Nato-hakemuksestamme parhaillaan tätä ”hintaa” etenkin tilanteessa, jossa Naton avoimien ovien politiikka ei toteudu. Koetteko, ettei Naton tarvitse kantaa omaa vastuutaan kyseisessä asiassa ja että Unkari ja Turkki saavat jarruttaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä? 

Dear Jens and Joe. We are joining NATO. There is a war in Europe. We are constantly exposed to Russia’s various provocations and influence attempts. So we are currently paying this ”price” for our NATO application, especially in a situation when NATO’s open door policy does not work. Do you feel that NATO does not need to carry its own responsibility in this matter and Hungary and Turkey are allowed to block Finland’s and Sweden’s NATO membership?

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu