Nato selvitys: Valiokuntien ovet vuotavat kuin seulat

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vieraili 21.4 Tukholmassa. Ennakkoon julkaistun tiedotteen mukaan vierailun aikana keskustellaan ajankohtaisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Valiokunta tapaisi Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén, ulkoministeri Ann Linden, puolustusministeri Peter Hultqvistin, sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia. Kaiketi näin myös päivän mittaan tapahtuikin. 

UaV:n visiitti Tukholmaan on historiallinen. Visiitille on hyvät perusteet vallitsevassa UTP-tilanteessa etenkin siitä näkökulmasta, että maiden edustajat vaihtavat tilannetietoja siitä missä marssijärjestyksessä maat Natoon etenevät. Näin ollen UaV:n kollegiaalinen visiitti on perusteltu.

Paino sanalle kollegiaalinen. 

Mutta.

A-studiossa SDP:n varapj. Matias Mäkynen kommentoi Suomen ja Ruotsin demarien välistä yhteydenpitoa (Yle Areena, alkaen 18:10) toteamalla että ”Ollaan pidetty tiivistä yhteyttä kriisin alusta alkaen puolueiden välillä,  eduskuntaryhmien ja myös ulkoasiainvaliokunnan sosiaalidemokraattisten jäsenten välillä ja molemmat tietää missä mennään.”

Politiikan penkkiurheilija on antanut itselleen ymmärtää, että yksittäiset valiokuntien jäsenet eivät vuoda valiokunnan salassa pidettäviä asioita valiokunnan oven ulkopuolelle, saati lahden toiselle puolelle.

Eduskunnan Nato-keskustelu on siinä määrin ”herkässä vaiheessa”, että saattaisi äkkipäätään olettaa, että puhemies Vanhasella saattaisi olla paikallaan pitää edustajille vielä kurssi siitä, miten valiokunnissa työskennellään ja miten ei.

Jos valiokuntien ovet alkavat vuotamaan kuin seulat – kuten nyt näyttävät jo vuotavan salassa pidettävine asioineen – parlamentaarisesta Nato-keskustelusta tulee sellainen soppa, että Suomi ei ole Natossa vielä ensi vuonnakaan. Nato-keskustelussa hämmentäjiä asiassa tulee riittämiin ihan itärajan tuoltakin puolen, ilman, että valiokuntien ovet vuotavat kuin seulat. Ainakaan Suomen Nato-prosessin jouhevaa parlamentaarista etenemistä vuodot eivät edistä, puhumattakaan, että valiokunnissa käsitellyt asiat voivat vuotaa myös Kremliin.

Äkkipäätään saataisi olettaa Vanhasen edustajille pitämän kurssin lisäksi, että etenkin UaV:n ja PuV:n pj:t pitävät omille joukoilleen palopuheen ennen kuin yksikään asiantuntija, joka astuu valiokunnan kuultavaksi salassa pidettävine tietoineen, että tieto pysyy kokoushuoneessa, eikä Tukholmassa, saati Kremlissä.

 

0
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu