Olemmeko onnistuneet Nato-prosessissamme?
Nato-jäsenyysprosessi on ollut Suomen osalta varsin erikoinen episodi. Olemme hakeneet Naton jäsenyyttä kylmien tosiasioiden ja lukujen valossa. Kyseiset luvut ovat 1939 ja 1344.
Blogin otsikossa esitetään kysymys ”Olemmeko onnistuneet Nato-prosessissamme?” Blogisti on luonnollisesti velvoitettu vastaamaan omalta osaltaan otsikossa esitettyyn kysymykseen, on vastaus sitten oikea tai väärä.
Suomi lähti hakemaan Naton jäsenyyttä kansalaisten velvoittamana, joka tarkoitti sitä, että kansa otti politrukit ”Nato-reppuselkään”. Hyvä näin. Mutta mitä sitten tapahtuikaan? UTP-johtomme ”naitti” Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset poliittisesti toisiinsa ja lopputulos on kuten tiedämme, ellei katastrofi niin ainakin iso epäonnistuminen. Tätä ei UTP-johtommekaan voine kiistää?
Tässä yhteydessä on syytä todeta, että kyllä UTP-johtomme päätökset pitää uskaltaa kyseenlaistaa, johon mediat eivät ole vielä rohjenneet – ainakaan vielä.
Suomen ja Ruotsin hakemusten naittaminen poliittisesti yhteen oli UTP-johdoltamme paha virhe, olkoonkin, että vahinkoa ei ole – ainakaan vielä – tapahtunut. Äiti-Venäjällä kun on ollut arkarreltavaa muissa suunnissa.
Mistä episodissa on siis ollut kysymys. Olemme – huolimatta siitä, että Äiti-Venäjä askartelee parhaillaan Ukrainassa – vaarantaneet turvallisuutemme useiden kuukausien ajan suomettumisella Tukholman suuntaan. Paradoksaalista UTP-politiikassamme näyttää olevan, että meidän täytyy – ovat olosuhteet mitkä tahansa – olla rähmällään johonkin suuntaan. Näyttääkin siltä, että suomettuminen on syvällä dna:ssamme.
Mikäli Helsinki ei olisi poliittisesti naittanut itseään Tukholmaan kyseisessä prosessissa, eikä olisi harrastanut suomettumispolitiikkaa, olisimme kenties jo aika päiviä sitten olleet Naton jäseniä. Helsingille on nostettava hattua – olkoonkin, että jälkijättöisesti – että se viimein rohkenee todeta Tukholmalle, että luvut 1939 ja 1344 ovat ”perusfundamentteja”, jotka ovat suomalaisten lujassa dna:ssa.
Otsikossa esitettyyn kysymykseen on todettava, että Nato-jäsenyysproseduurimme tuskin ansaitsee historiankirjoittajien tulevissa eepoksissa täyttä kymppiä, siitäkään huolimatta, että TP Niinistö ja PM Marin kävivät pokkaamassa Münchenissä Ewald von Kleist -palkinnon.
Politiikan penkkiurheilija on lähtökohtaisesti taipuvainen ajatukseen, että palkinnot ovat ansaittuja vasta sitten kun ollaan maalissa ja kalkkiviiva on ylitetty. Niin tässäkin tapauksessa.
*******
Jälkikirjoitus (19.2)
Kuin tilauksesta, HS:n toimittaja Jarmo Huhtanen otsikoi; ”Suomen Nato-hakemuksessa tehtiin yksi virhe. Suomen ja Ruotsin diplomaattisesta tepastelusta pitäisi kansallisen turvallisuuden nimissä päästä jo eroon, kirjoittaa turvallisuuspolitiikkaa seuraava toimittaja Jarmo Huhtanen.” (HS 19.2)
Huhtanen toteaa, ”Onkin jo aika sanoa ääneen, että Suomi teki virheen kun se sitoi oman jäsenyytensä aikataulun Ruotsin jäsenyyden aikatauluun. – – – Diplomaattisen tepastelun sijaan Suomen turvallisuuspolitiikan keskiössä pitäisi olla vain kansallinen turvallisuus. Mitä tiukemmin Suomi ja Ruotsi ovat ilmoittaneet sitoutuvansa yhtäaikaisuuteen, sitä vaarallisemmaksi tilanne on käynyt Suomelle.”
Hesarin toimitus ansaitsee kiitoksen kriittisestä artikkelista. Kuten edellä totesin, UTP-johtomme ”naitti” Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset poliittisesti toisiinsa ja lopputulos on kuten tiedämme, ellei katastrofi niin ainakin iso epäonnistuminen. Tätä ei UTP-johtommekaan voine kiistää?
Toivottavasti keskustelu Nato-jäsenyyskompuroinnista jatkuu myös muissa medioissa, sillä prosessi on ollut kaikkea muuta kuin täyden kympin suoritus.
Tragikoomisena farssina arvostellen täysi 10.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tuo 1344 on?
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsinkin itse jo. (Ajattlin, että olit erehtynyt Pähkinäsaaren vuodesta…)
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Venäjän yhteinen raja kilometreinä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ollut loogisempaa käyttää vuotta 1944 luvun 1344 sijasta. Tuo 1344 vaikuttaa ensi lukemalla pari kaljan jälkeiseltä painovirheeltä.
Kuikan esittämä arvio Pähkinäsaaren rauhasta oli hyvä, mutta entisaikaan laatuopetusta saaneet muistavat ulkoa luvut 1066 ja 1323.
Nykyihmiselle täysin merkityksettömiä lukuja, mutta ulkoa ne piti opetella, että sai kokeesta kympin.
1939 ja 1944 ovat käytännössä ainoat vuodet, jolloin Neuvostoliitto, nyttemmin Venäjänä tunnettu naapuri on yrittänyt asevoimin riistää Suomen itsenäisyyden viimeisten sadan vuoden aikana.
Sadan vuoden jaksoon on mahtunut monenlaista. Huomioitavaa on se, että N-L palautti Porkkalan alueen takaisin Suomelle etuajassa, vaikka sillä ei olisi ollut mitään pakkoa palauttaa sitä välttämättä koskaan. Asevoimin toisen maailmansodan jälkeinen Suomi ei olisi sitä kyennyt ottamaan. Mahtaa Kremlissä nyt vituttaa silloinen hyväntahtoisuus vähän kuten Kriminkin tapauksessa. Nyt Venäjällä olisi loistava paikka valvoa koko Suomenlahtea suorastaan piikkipaikalta ja iskun paikka ohjuksin pitkälle Ruotsiin saakka.
Krimin he toki lunastivat takaisin, mikä lienee yksi nykyisen sodan casus belli.
Kylmän sodan aikaan N-L vyörytti joukkojaan useisiin länsimaisesta hapatuksesta innostuneeseen entiseen itäblokin maahan. Suomi selvisi nooteilla. Armeijamme ollessa totaalisessa alennustilassa 60- ja 70-luvuilla silloinen N-L olisi voinut vallata Suomen minimaalisin panostuksin.
Näin ei kuitenkaan tapahtunut.
Ihmettelen, mistä 80 vuotisen rauhantilan jälkeinen vihanpito yhtäkkiä sikisi?
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisan blogistin ajattelussa unohtui tuossa, mitä Suomen ja Ruotsin välillä oli jo tapahtunut ennen 24.02.2022 Venäjän hyökkäystä Ukrainaan,
”Suomi lähti hakemaan Naton jäsenyyttä kansalaisten velvoittamana, joka tarkoitti sitä, että kansa otti politrukit ”Nato-reppuselkään”. Hyvä näin. Mutta mitä sitten tapahtuikaan? UTP-johtomme ”naitti” Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset poliittisesti toisiinsa ja lopputulos on kuten tiedämme, ellei katastrofi niin ainakin iso epäonnistuminen. Tätä ei UTP-johtommekaan voine kiistää?”
——–
https://www.defmin.fi/vastuualueet/kansainvalinen_puolustusyhteistyo/suomen_ja_ruotsin_valinen_puolustusyhteistyo#60af67d9
https://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/-/suomen-ja-ruotsin-valinen-syveneva-puolustusyhteistyo-vahvasti-osana-opintoja-maanpuolustuskorkeakoululla
—–
Sen sijaan arvoisa blogisti voisi ajatella ääneen, miten eräissä hallituspuolueissa muuttui Nato -kanta melkein yhdessä yössä, ja mitkä puolueet vuoden 2019 vaaliohjelmissaan toivat esiin Nato -jäsenyyden ja, mitkä puolueet eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin ihmettelin sitä, miksi Suomen johto lähes maanitteli Ruotsin mukaansa Natoprojektiin. Toisaalta useasti samoihin aikoihin kerrottiin, että natoon liittyminen on jokaisen itsenäisen valtion oma asia.
Ilmoita asiaton viesti
Tervetullut kirjoitus. Ei, ei ansaitse turpojohto täyttä kymppiä. Viime ajoilta seiska puoli riittää, sitä ennen viisi plus.
Monumentaalinen virhe oli tietysti se, että Natoon ei haettu ajoissa. Ei pidä esimerkiksi unohtaa, miten Niinistö tiivisti kantansa vuonna 2018: ”Suomalaiset eivät tue Nato-jäsenyyttä, ja minä olen suomalainen.”
Oma lukunsa oli vielä hokema ”Nato-optiosta”. Kyllä me täällä Uudessa Suomessa ymmärsimme, monet ainakin, ettei sellaista ole, vaikka maan johto sitekästi optiosta puhuikin. Nyt on selvinnyt karvaimman kautta, että puhe optiosta oli katteetonta.
Sitten on tietysti vielä se Ottawan miinasopimuksen allekirjoittaminen. Selvä virhe.
Näistä se viisi plus. Plussa tulee siitä, että Naton korvikkeeksi sentään solmittiin liuta epämääräisiä yhteistyösopimuksia.
Seiska puolikas tulee viimeaikaisessa toiminnassa siitä, että maan johto kansan painostuksen alla ymmärsi lopulta hakea Nato-jäsenyyttä. Mutta siinäkin tietysti piti mokailla, kun prosessia piti ajaa umpikujaan Ruotsi-kytkennällä.
Koulussa halutaan numeroiden sijaan käyttää sanallista arviointia, joten laitanpa tähän loppuun sellaisenkin Suomen turpojohdon toiminnasta:
Amatöörien puuhastelua.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat Kotro sen tosiasian, ettei Nato ota jäsenikseen maita joissa ei ole kansalaisten kannatusta asialle ja Suomessa kansalaisten kesken sitä ei ennen viime kevättä ollut, päinvastoin jyrkkää vastustusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kansan keskuudessa olisi ollut kannatusta, jos valtiojohto olisi puhunut Nato-jäsenyyden puolesta. Mutta koko keskustelu haluttiin tukahduttaa. Oli esim. karua, että presidentti Niinistö kutsui ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja puoluejohtajat koolle ja paimensi, että näistä ei sitten tehdä mitään Nato-vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan, että alustajan ja useimpien kommentoijien mielestä on joko samantekevää tai suorastaan harmillista, että Ruotsikin hakee Nato-jäsenyyttä.
Minusta se on hyvä asia, ja se on ollut mahdollista vain siksi, että Joe Biden, Sauli Niinistö ja Sanna Marin kävivät kädestä pitäen hakemassa Ruotsin prosessiin mukaan. Ehkä teistä joku luulee, että Ruotsi olisi lähtenyt, jos olisi sanottu, että suomalaisillehan tuo on ihan samantekevää.
Ilmoita asiaton viesti