Omistajaohjaus: Tyttäret vievät ja emo vikisee

Illan A-studiossa (7.9) käytiin mielenkiintoinen debatti valtion omistajaohjauksesta. Lauteilla olivat keskustan Hanna Kosonen ja kokoomuksen Elina Valtonen. Toimittaja kysyi lähetyksen lopuksi, olisitteko valmiita ottamaan omistajaohjausministerin salkun vastaan? Yhteinen vastaus tuli kuin tykin suusta, ottaisimme.

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että omistajaohjausministerin salkku on taustalla olevista miljardeista huolimatta varsin kevyt ja vaikutusvallattomin salkku. Omistajaohjausministeriä viedään yhtiöiden taholta kuin litran mittaa. Näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan. Fortum sai mitä halusi ja tarvitsi, eikä omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisella ja rahaministeri Annika Saarikolla ollut asiaan nokan koputtamista.

Tapahtuuko näin urheilu- ja kulttuuriministerin osalta, joka on yleensä salkkuja jaettaessa jakojäännös, myös tulevissa hallitusneuvotteluissa. Kyseisellä ministerillä on tosiasiassa enemmän valtaa päättää oman hallinnonalansa asioista kuin omistajaohjausministerillä, jota viedään käytännössä kuin litran mittaa.

Kirjoitin aiheeseen liittyvän US-blogin heinäkuussa (13.7), jossa käsittelin kyseistä omistajaohjausteemaa. Tuolloin ei ollut mitään tietoa sähkökriisistä ainakaan julkisessa keskustelussa. Kun sähkökriisi iski päälle, omistajaohjausministeri ja rahaministeri joutuivat tunnustamaan, että kuvetta on kaivettava, koska ”tytär” (lue: tytäryhteisö) niin vaatii. Paradoksaalista omistajaohjauksessa on, että ”tytär” kertoo ”emolle”, mitä ”emon” tulee tehdä, eikä päinvastoin.

Politiikan penkkiurheilija ei koskisi kolmen metrin kepilläkään valtion omistajaohjaukseen – jota ei tosiasiassa ole – saati omistajaohjausministerin salkkuun.  Edustajilla Kosonen ja Valtonen ei näyttäisi tältä osin ainakaan päätä palelevan, joka on sinänsä kunnioitettava asenne. Arki on kyseistä salkkua kannettaessa kuitenkin toinen. Tyttäret vievät ja emo vikisee. Näin on aina ollut ja näin on aina oleva.

Jakojäännösministereillä on itse asiassa enemmän valtaa omalla hallinonalallaan kuin omistajaohjausministerillä, jota kuten todettiin, viedään hallituksesta toiseen kuin litran mittaa. Uhkarohkeat politrukit tarrautuvat omistajaohjausministerin salkkuun, johon ei kannattaisi koskea poliittisesti kolmen metrin kepilläkään.

US-blogi 13.7.

+1
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu