Onko EU:n ennallistamisasetusesitys keskustalle sittenkään kohtalonkysymys?

Kuten olemme panneet merkille, EU:n ennallistamisasetus on aiheuttanut parran pärinää ja pärinä jatkuu mm. kokoomuksen välikysymyksen tiimoilta.

Ennallistamisasetusta on pidetty keskustan osalta elämän ja kuoleman kysymyksenä. Sitä se äkkipäätään ajateltuna on, mutta onko sittenkään?

Eduskuntavaalit painavat päälle ja keskustan kannatus on jämähtänyt kymmenen prosentin pintaan, eikä näköpiirissä ole nousua, mikäli Apollonkadulla ei päädytä radikaaliin irtiottoon, myös muiden hallituspuolueiden linjasta.

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että ennallistamisasetus tulee päin vastoin keskustalle kuin taivaan lahjana. Asetuksen jyrkkä vastustaminen – silläkin uhalla että hallitus kaatuu – mahdollistaa keskustalle ”kunniallisen ulospääsyn” hallituksesta, joka myös edesauttaa menestymään tulevissa vaaleissa. 

Mikäli keskusta ei valitse asetuksen jyrkän torppaamisen linjaa, ampuu puolue omaan polvilumpioon. Nykyisillä kannatusluvuilla tilanne olisi kestämätön, joka johtaisi vääjäämättä kannatuksen putoamiseen alle maagisen kymmenen prosentin. Sitä riskiä Apollonkadulla ei ole varaa ottaa.

Apollonkadulla, tupailloissa ja eduskuntaryhmän kokoushuoneessa asiaa puntaroidaan ankarasti.

Kokoomuksen välikysymys – niin paradoksaaliselta kuin saattaa kuulostaakin – on keskustalle väylä lähteä kannatusnousun tielle. Maakuntien äidit ja isät ja metsäsatraapit kun kiittävät. Kovin pahasti operaation – hallituksesta lähdön – jälkeen ei voi kevään vaaleissa tulla turpaan. Sen sijaan jos keskusta pitää kynsin hampain hallitusta pystyssä on selkäsauna kevään vaaleissa vääjäämätön.

 

+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu