Onko Nato-keskustelu taputeltu isossa salissa 16.5? TP Niinistö Tukholmassa 17.5. Onko edessä poliittinen farssi?

Odotetusti päivän kuumin puheenaihe on TP:n ja PM:n ilmoitus omasta kannastaan Suomen Nato-jäsenyyden hakemiselle, jolle TP ja PM näyttävät kirkkaan vihreää valoa.

Valtiojohto (tp-utva/hallitus) sorvaa viikonlopun aikana esityksen Suomen Nato-jäsenyyden hakemisesta. Isossa salissa parran pärinä alkaa maanantaina 16.5 klo 10.00.

Menemättä tässä yhteydessä prosessin virallisiin ja muodollisiin askelmerkkeihin, joista mediat ovat meitä ansiokkaasti valaisseet, politiikan penkkiurheilija luo katseen erityisesti maanantaihin 16.5 ja eduskuntakäsittelyyn.

TP:n ja PM:n tiedotteessa todetaan, että ”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.” (TP kanslia 12.5) (lihavointi blogistin)

Mielenkiintoinen yksityiskohta liittyy siihen, onko Nato-keskustelu ”taputeltu” isossa salissa maanantaina 16.5? 

”Niinistö tekee puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailun Ruotsiin 17.–18. toukokuuta 2022. Vierailu alkaa tiistaiaamuna, jolloin kuningasperhe ottaa presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin. Viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Magdalena Andersonin kanssa presidentti Niinistö käy tiistaina iltapäivällä. Presidentti ja pääministeri keskustelevat Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisista valinnoista. Keskusteluiden päätteeksi he pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.” (IL 10.5)

Muistamme EU-jäsenyyshakuprosessin osalta isossa salissa käydyt maratonpuheenvuorot EU-jäsenyyden vastustamiseksi ja viimeisimpänä EU:n elpymispakettia koskevan nelipäiväisen jarrutuskeskustelun. Perustuslain 31 §:n mukaan; ”Kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä.” 

Ottaen huomioon TP Niinistön ja rouva Jenni Haukion tiistaina 17.5 alkava Ruotsin vierailu on mielenkiintoista nähdä laittaako puhemies Vanhanen edustajille ”suitset” puheenvuorojen rajoittamiseksi niin, että puheenvuorot on käyty ennen TP Niinistön ja rouva Haukion Tukholman matkaa? 

Äkkipäätään saattaisi olettaa, että mikäli isossa salissa parta pärisee vielä tiistaina 17.5 samaan aikaan kun TP Niinistö tapaa ”Kalle Kustaan”, tilanne olisi TP Niinistön, mutta myös Suomen näkökulmasta erittäin kiusallinen. 

Näin ollen onkin mielenkiintoista nähdä laittaako puhemies Vanhanen edustajille ”suitset” puheenvuoroihin (huom. PeL 31 §) ja ellei, edessä on ulkopoliittisesti varsin kiusallinen tilanne. Mikäli parta pärisee vielä tiistaina 17.5 isossa salissa Niinistön ollessa parhaillaan Tukholmassa edessä on poliittinen farssi, jonka PeL 31 § mahdollistaa. Eri asia sitten on, löytyykö niin kovapäisiä politrukkeja, jotka kyseiseen operaatioon ryhtyvät jää nähtäväksi.

PeL 31 §:n huomioon ottaen, eduskunnan puhemiesten ja eduskuntatoimittajien kannattaa kaiken varalta varata reppuun termospullollinen väkevää kahvia ja suulle sopivaa pullaa.

 

 

+3
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu