Päivä jolloin Lappi repesi lopullisesti kahtia – ”omat koirat purevat”

Olemme saaneet seurata ns. politiikan superviikonloppua. Valtakunnan tasolla kiinnostavin otatus käytiin Keskustapuolueen osalta. Pj-kisan osalta oli erityisen mielenkiintoista, että Kulmunin kotimaakunta Lappi hajosi josta tieto on viikon varrella varmasti kiirinyt etukäteen myös muihin piireihin, etelää myöden. Piirit kun ovat pienet, myös Keskustan osalta. Kun Lapin hajoaminen kahtia oli muille piireille selvinnyt ja etukäteen tiedossa, muut piirit vetivät siitä johtopäätöksensä.

Kulmuni oli edellisissä eduskuntavaaleissa suvereeni Lapin äänikuningatar. Lapin piirit puolsivat häntä myös edellisessä pj-vaalissa, jossa lappilaisille etelän puheenjohtajaehdokas Kaikkonen oli, jos ei punainen vaate, niin sinnepäin.

Mikä repi Lapin kahtia ja vaihtoi Kulmunin Saarikkoon?  

Erityisen mielenkiintoisen pj-vaalista teki se, että mm. Rovaniemen kaupunginhallituksen vanhempainvapaalla oleva puheenjohtaja Liisa Ansala piti puheenvuoron Saarikon puolesta. Tuo puhe osoitti, että Rovaseutu ja Merilappi (Kemi-Tornio) jatkavat otatusta siinä, missä Lapin kaapin paikka seisoo. Rovaniemeläiset näyttivät Ansalan puheen myötä kaapin paikan Meri-Lapille.

Tärkeänä yksityiskohtana kuitenkin todettakoon, että Lapin piirin pj Petteri Salmijärvi puolsi puheessaan Kulmunin valintaa. Puheenvuoro jäi kuitenkin Rovaseudun ja Meri-Lapin välisen otatuksen varjoon.

Miksi näin? Rovaseutu ja Meri-Lappi ovat käyneet kädenvääntöä vuosia mm. sote-uudistuksen osalta siitä, missä Lapin sairaanhoitopiirin keskus (Rovaniemi) pitää sijaita, eikä rovaniemeläisiltä ole tullut tukea Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille joka on ollut liipasimella mm. synnytysten osalta. (Lue: Kulmunin kotiseutu on Länsi-Pohjassa Torniossa).

Esimakua Rovaseudun ja Meri-Lapin välisestä otatuksesta nähtiin Lapin am­mat­ti­kor­kea­kou­lun fuu­sio­suun­ni­tel­mis­ta Lapin yliopistoon Rovaniemelle. Sota oli valmis joka on heijastunut tätä kautta myös Lapin sote-palveluiden järjestämiseen. Rovaseutu ja Meri-Lappi hajosi amk-fuusion osalta lopullisesti kahtia. Sitä myötä myös lappilaiset keskustalaiset.

Rovaseudun ja Meri-Lapin välinen otatus konkretisoitui Keskustan pj-vaalissa. Mikä paradoksaalisinta, rovaniemeläinen Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi tuli valituksi varapuheenjohtajistoon. Rovaseutu pyyhki Meri-Lapilla Keskustan puoluekokouksessa pöytää ja Kulmuni meni pesuveden mukana. Niin rajulta kun saattaa kuulostaakin, ”omat koirat purivat”.

Hätäisemmälle lukijalle totean, että poliittisesti sitoutumattomana allekirjoittajalla ei ole minkäänlaista intressiä poliittisiin antipatioihin. Allekirjoittanut on vain sattunut seuraamaan tarkasti Rovaseudun ja Meri-Lapin välistä otatusta joka tulee entisestään kärjistymään rovaniemeläisten tuen poisvedon osalta.

Lapin Keskusta repesi pj-kisan myötä pahasti kahtia eikä se lupaa hyvää Lapin kehittämiselle mm. sote- ja maakuntauudistuksen osalta, puhumattakaan muusta Rovaseudun ja Meri-Lapin välisestä piirien välisestä yhteistyöstä.

Jos Lappia ei ole eri puolueiden johdosta revitty kahtia, paradoksaalista on, että sen teki Keskustapuolueen omat joukot.

Jos ja kun totta puhutaan, kuten pitää puhua, varapuheenjohtajaksi valittu Markus Lohi on mennyt nippa nappa Lapissa viime eduskuntavaaleissa läpi ja Ansala on sitä yrittänyt moneen otteeseen. Nyt oli kyse tulevista eduskuntavaaliasetelmista Lapissa ja pahin vihollinen, Kulmuni haluttiin pudottaa pelistä pois.

Poliittinen peli on raakaa. Pahin vihollinen ei tule naapuripuolueesta vaan pahin vihollinen tulee samasta puolueesta ja samasta vaalipiiristä. Ansalan ja Lohen manööveri onnistui täydellisesti, toistaisesti. Olen varma, että kun tämä äänestäjille selviää, Kulmuni nousee Lohen ja Ansalan yläpuolelle, myös periaatteellisesti jo tulevissa kuntavaaleissa olkoonkin, että he ovat eri kunnista. Rovaniemen Keskustapuolueen (Lohi, Ansala) peli oli niin näkyvä, että Sokea Reetakin sen huomasi.

Politiikan paradoksi on se, että ”omat koirat purevat”. 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu