Hetki jolloin Venäjän Suomen suurlähettiläästä tuli Tehtaankadulla ”seinäruusu”: Ilkka Kanerva

Uutiset Ilkka Kanervan poismenosta on havahduttanut meitä kaikkia. Niin allekirjoittanuttakin, vaikka en Ikeä henkilökohtaisesti tuntenutkaan. Silti olen ”pakotettu” kirjoittamaan Ikestä pari riviä sillä siinä määrin poikkeuksellisesta henkilöstä on kyse.

Vierailin Venäjä suurlähettilään (Aleksandr Rumjantsev) kutsuilla Tehtaankadulla kevät-kesällä 2013. Kyseessä oli suurlähetystön perinteinen kutsuvieraspäivä, johon lähettiläs kutsuu jos jonkinlaista satraappia ja yhteiskunnallista vaikuttajaa. Kuka enemmän, kuka vähemmän.

Suurlähettiläs kättelee portaiden yläpäässä kaikki kutsuvieraat, jotka astelevat kättelyjonoon epämääräisessä järjestyksessä. Lähettilään kova koura puraisee ja tuossa vaiheessa vieras vain esittelee itsensä nopeasti, eikä siihen jäädä partaa pärisyttämään. Siirryimme saliin, jossa on talon tapaan serviisi sieltä paremmasta päästä ja vieraat juttelevat kuka nyt sattui milloinkin viereen tupsahtamaan, säätyyn katsomatta.

Kunnes alkoi tapahtumaan. Salin voimakas puheensorina yht´äkkiä vaimeni, joskaan ei täysin loppunut. Muutoksen puheensorinassa kuitenkin huomasi. Mikä tämän sai aikaan? Ja kas. Kansanedustaja Kanerva astelee rennosti, hyväntuulisesti Iken tapaan vieraita moikaten. Keneltäkään salissa olijalta Iken rantautuminen saliin ei jäänyt huomaamatta.

Iken lahjomaton persoona ja karisma oli saapunut saliin. Sillä hetkellä talon isännästä, suurlähettiläästä tuli omassa, kristallein koristellussa salissaan ”seinäruusu”.

Osanottoni Iken omaisille. Herrasmies.

 

 

+9
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu