Pelasiko Keskusta korttinsa oikein Haavisto-casessa?
Kuten tiedämme, UM Pekka Haavistoa koskenut luottamusäänestys on isossa salissa käyty.
Politiikan penkkiurheilija pekuleerasi UM Haaviston ek-käsittelyä ennakoidusti oheisessa blogissa.
Ko. blogia ei ole tarkoituksenmukaista referoida tai siteerata muulta osin kuin siltä, että niin oli käyvä ja kävi
Kuten otsikossa kysytään, ”Pelasiko Keskusta korttinsa oikein?” politiikan penkkiurheilija on omalta osaltaan velvoitettu pekuleeraamaan kysymystä.
Helsingin Sanomissa pj. Saarikko toteaa; ”Vihreiden eduskuntaryhmä teki sen arvion, että Haavistolla on mahdollisuus jatkaa tehtävässään. Ja pääministeri teki sen arvion, että hallitus on toimintakykyinen. Sen takia keskustan eduskuntaryhmä katsoi, että tämä oli äänestys myöskin toimintakykyisen hallituksen puolesta.” (HS 15.12).
Näin politiikan penkkiurheilija arveli tapahtuvankin. Maakuntauudistus on Keskustalle niin tärkeä asia, että puolue oli valmis asettumaan Vihreiden rinnalle isossa salissa. Mutta kuinka kävikään?
Ison salin äänestys UM Haaviston luottamuksesta ehti hät hätää päättyä, kun Keskusta julkaisi tiedotteen todeten: ”Tämän tapauksen ratkaisu ei ole keskustan asia. Jokainen puolue vastaa itse ministereistään, ja vihreät ovat itse vastuussa syntyneestä tilanteesta sekä ennen että jälkeen luottamusäänestyksen.
Keskusta ei kaada hallitusta tähän, maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen korona-kriisin keskellä. Kunkin ministerin luottamus lähtee omasta eduskuntaryhmästä.
Päävastuu hallituksen toimintakyvystä on pääministerillä.” (Keskustan www-sivut 15.12)
Tiedotteessa todetaan sen lisäksi, että Keskusta ei kaada hallitusta tähän, että kunkin ministerin luottamus lähtee omasta eduskuntaryhmästä. Näin ei tapahtunut evp. PM Rinteen tapauksessa, jossa Keskusta lähti ratkomaan hallituksen sisäisiä ristiriitoja oman puolueen, Keskustan luottamuksesta, eikä SDP:n eduskuntaryhmän luottamuksesta johon puolue nyt vetoaa.
”Keskusta menetti lopullisesti luottamuksensa Rinteeseen Postin työehtokiistassa. Virallinen perustelu oli kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.” (YLE 30.1).
Vihreät saivat pyyhkeitä lähes kaikilta eduskuntaryhmiltä ja medioilta sen ryhtyessä jälkipeliin PeV:n lausunnon osalta. Kun Haavisto-luottamuksesta äänestettiin isossa salissa, Keskusta, varsin harmillisesti puolueen näkövinkkelistä katsottuna sortui samaan johon Vihreät sortuivat muutamaa päivää aikaisemmin.
Keskustan ek-ryhmän pj. Antti Kurvinen toteaa: ”Meidän mielestämme ulkoministeri Haaviston käytös perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen ei ollut sellaista, mitä häneltä olisi odotettu. Perustuslakivaliokunta totesi, että hän on rikkonut hallintolakia ja lakia ulkoasiainhallinnosta ja mielestämme hänen käytöksensä oli ylimielistä tämän ratkaisun jälkeen.” (IS 15.12).
Kun tarkastelee sekä Vihreiden, että Keskustan viime päivien (PeV/vihreät), (EK-isosali/keskusta) toimintaa, löytyy niistä paljon yhteneväisyyksiä. Kummankaan puolueen näkökulmasta toiminta ei ainakaan anna lisää buustia kuntavaalien alla, saati siinä menestymiseen.
Keskustan asettuessa Haavisto-luottamusäänestyksessä Vihreiden rinnalle on se todellista myrkkyä kuntavaalien alla maakunnissa. Jälkipeli medioissa ei tilannetta pelasta vaikka yritys puolueella siihen kova onkin. Valistunutta turvetuotantoyrittäjää Temmeksessä ja Pudasjärvellä jälkipeli mediassa ei lämmitä vaan todelliset poliittiset teot.
Äänestyksen jälkeen pj. Saarikko totesi: ”Kyllä me äänestimme tässä myös toimintakykyisen hallituksen puolesta.” (IS 15.12). Äänestysvalot ehtivät tuskin isossa salissa sammua, kun Keskusta hyökkäsi voimalla Vihreiden kimppuun joka kertoo siitä, että kyse ei todellakaan ollut hallituksen toimintakyvystä, saati sen turvaamisesta.
Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen tarkastelemaan poliittisia taistoja myös pidemmällä perspektiivillä kuin jääkiekon kolmennen ja viimeisen erän kolmea viimeistä minuuttia. Politiikassa joukkueet pääsääntöisesti pysyvät, mutta Keskustalle Haavisto-luottamus loi vaaran paikan tulevissa taistoissa – kuntavaaleissa.
Keskustan hallituksessa pysymistä on pekuleerattu laajasti. Kun tarkastellaan kunta- ja ek-vaaleja edeltävää tilannetta, Keskustalla olisi saattanut olla Haavisto-casen osalta tuhannen taalan paikka lähteä hallituksesta – myöskin perusteet sille – ja korjata mojova äänisaalis kuntavaaleissa. Nyt sen aikaasaaminen on kivien ja kantojen takana.
Blogin kirjoittaja on velvoitettu löytämään ja antamaan vastauksen otsikossa esitettyyn kysymykseen on se sitten oikea tai väärä. Keskustan kannattajat – älkää pahastuko – muutkin puolueet tulevat saamaan politiikan penkkiurheilijan puolueettoman arvion kun teemaa ja ajankohtaa on.
Keskustan Haavisto-luottamus on siinä määrin myrkkyä maakuntien asukkaille, joka ei lupaa hyvää tulevia kuntavaaleja silmälläpitäen varsinkaan kun perussuomalaiset hönkivät maakunnissa jo niskaan.
Näin ollen Apollonkadulla saattaisi olla hyvä istahtaa tupailtaa ja pohtia, minkä verran ja kuinka tärkeä maakuntauudistus puolueelle on, jos se aiheuttaa ja johtaa puoluekannatuksen laskuun ja siihen, että hallituksessa ollaan hinnalla millä hyvänsä.
Äänestäjää Temmeksessä, Pudasjärvellä, Iisalmessa, Lieksassa, Kiuruvedellä jne. ei kiinnosta maakuntauudistus vaan se, miten ja mistä he leipänsä repivät vai siirtyäkö olosuhteiden pakosta maakunta- ja kasvukeskuksiin.
Lopuksi, mitä tulee itse sote- ja ”maakuntauudistukseen” on todettava, ettei sen olettaisi olevan keskustaenemmistöisten maakuntienkaan etu ottaen huomioon, että valta siirtyy isolle kirkolle, valtiovarainministeriöön, jossa ohjaksissa saattavat hallituskausista ja koalitioista riippuen olla myös muiden puolueiden edustajat ja maakuntia viedään kuin kuoriämpäriä. Tällä hetkellä kunnilla ja maakunnilla on vielä kohtalaisesti valtaa, mutta uudistuksessa se menetetään lopullisesti.
Teki oikein tiellä, joka johtaa puolueen tarpeettomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aina ei voi tehdä oikein vaikka haluaisikin. Leskisellä taitaa olla tuoreinta kokemusta tuosta väittämästään.
Ilmoita asiaton viesti
Heikki. Miksei nyt voitu tehdä oikein?
Ilmoita asiaton viesti
Toki vastasin Leskisen vinoiluun,mutta olisiko hallituskriisi ollut tämän koronakriisin keskellä oikea vaihtoehto? En tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä loukkaantumisen kulttuuri taas myllää… ”Fiksut” kansamme edustajat puhuvat tunteistaan ja arvostelevat ihmisten käyttäytymistä, eivätkä suinkaan itse asiasta. Toivoisin, että tällainen tunnepolitikointi voisi väistyä ja poliittisen keskustelun taso nousta ja käsitellä itse asiaa. Voisi tuo Kurvinenkin miettiä kuinka järkevää oli hakea lapsia Al-Holista, eikä Pekan mahdollista ylimielisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston suututti se, kun hän esitti, että Tuomisen haetuttaisi suomalaiset Al-Holista omissa nimissään, eikä Tuominen tähän suostunut. Tuominen aprikoi Haavistolle tempun olevan vastoin lakia. Tästä toiminnasta Tuominen epäili saavansa paitsi potkut työstään, niin myös pitkähkön vankeusrangaistuksen ehdottomana.
Arveluttavaa eli suomeksi sanottuna törkeää oli myös mm. se, kun Haavisto väitti presidentti Niinistön olevan kotouttamisasiasta informoitu. Tämän väitteen presidentti kumosi välittömästi.
”Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, että al-Hol-päätöstä ei ole tehty”.
Että näin. Tee siinä yhteistyötä ulkoministerin kanssa. Ulkoministerin, joka on asettanut suuhusi valheellisia väittämiä.
Marin antaa täyden tukensa tällaisellekin käytökselle. Samoin Saarikko (kesk). Heitä eivät tällaiset episodit haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Känsälä! Miksi puhua jatkuvasti hallituskriisistä, kun Haavistosta olis päässyt eroon puheenjohtajien sopimuksella, niinkuin aiemminkin.
Jos kepu ja vihreät ovat niin tykästyneitä ministeriyteen, niin kyllä Haavisto olisi sieltä lähtenyt. Kepun Saarikko ei vain uskaltanut käyttää sitä viimeistä korttia, jolla kepun maine olisi tässä pelastettu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin puntaroitu!
Mutta, Haavistoahan tässä oltiin lemppaamassa, eikä vihreitä.
Onhan hallituksesta jo saaneet monoa demari- ja kepuministerit. Puheenjohtajia vielä.
Vihreiden eduskuntaryhmästä ei tietenkään löydy ulkoministeriksi pitkinkään hampain kelpuutettavaa ehdokasta, joten tilanne tietenkin olisi ollut jonkinmoinen katastrofi.
Ks myös:https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arvotammela1/pirullisen-vaikea-tilanne/
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos meppi Heidi Hautala tulisikin Haaviston korvaajaksi ulkoministeriksi ?
Ilmoita asiaton viesti
Varjele vakainen Luoja.
Ilmoita asiaton viesti
Joku vihreistä se joka tapauksessa olisi, ja tuskin vihreidenkään riveistä löytyy Haavistoa parempaa ulkoministeriä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin. Vielä paljon huonompia pitkä jono.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan James Potkukelkkaa!
Ilmoita asiaton viesti
Voi sen sanoa näinkin ja kysyä, että meniköhän kovin fiksusti:
”Kommentti: Koska keskusta ei hyväksy lainvastaista toimintaa, se hyväksyy ministerin lainvastaisen toiminnan”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f816fa4a-d401-45ed-ae97-6022fc435e28
X
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan orastava gallupnousu taisi nyt tyrehtyä. Maakuntien väki ei tällaista selvillä asioilla pelleilyä ja vihreitten vanavedessä peesailua siedä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kepuliputtajana sanon että kehäkolmosen ulkopuolella maaseudun ja taajamien väkeä ei hetkauta korvaansa oli sitten ulkoministerinä Pekka Haavisto tai joku Ville Niinistö tai joku muu Vihreä.
Tämä hallituksen hajoitus yritys on nyt epäonnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä hallituksen hajoitus yritys on nyt epäonnistunut.
”
Lähinnä kai tuo(kin) episodi heikentää hallitusta ja heijastelee tuleviin vaaleihin. Tuskin juuri kukaan realistisesti kuvitteli, että hallitus tuossa kaatuisi. Mutta vaikuttanee negatiivisesti moneen hallituspuolueeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin kepuliputtajana sanon että kehäkolmosen ulkopuolella maaseudun ja taajamien väkeä ei hetkauta korvaansa oli sitten ulkoministerinä Pekka Haavisto tai joku Ville Niinistö tai joku muu Vihreä.”
Väitänpä ettei ”Valeprofessori alias Carunapekalla”
ole suurta kannatusta, vielä rikkoi lakeja ja esiintyi idioottimaisen ylimielisesti koko jutun ajan. Noh, se on totta että Vihreä ministeri, oli sitten ulkoministeri tai joku muu on painajainen maaseudulle oli se kuka tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija Simonen varmaan tuntee Keskustan uskollisimmat äänestäjät. Vaan heistähän ei juuri huolta puolueella olekaan. Nyt Keskustan pitäisi löytää niistä kahden vaiheilla olevista isoja äänestäjäjoukkoja, jotka kääntyisivät tällä kertaa Keskustaa äänestämään. En keksi oikein mitään syytä, miten tämä Haavisto-tapaus olisi saanut jonkun äänestämään Keskustaa.
Seuraaat mielipidemittaukset kertonevat asioiden tilan tai suunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siinä SDP;n kannnatus tippuu myös. Se nähdään pain kuukauden sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta toimii kyllä johdonmukaisesti ja myös todella härkäpäisesti valitsemallaan tiellä. Seurauksista piittaamatta 21 maakuntaa silmissä loistaen.
Valitettavasti ne 21 maakunnan suojatyöpaikat, eli hillotolpat eivät seuraavissa vaaleissa ole kuitenkaan Keskustan saavutettavissa, koska se kannatus ropisee nyt muiden, mutta ei kepulien laariin.
Toiminnasta voi Keskustan umpimielinen johto nyt taputtaa itseään selkään.
Well done !
Ilmoita asiaton viesti
Kun Haavistosta ei päästy, neuvokas Haitta-aho syöksyi Närpiön tomaattien kimppuun. Näin saatiin maahanmuuton ja pakkoruotsin vastustaminen nätisti samaan pakettiin. Eihän siinä mitään järkeä ole, mutta näin nämä asiat koetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuo Haitta-aho on mainio v*ttuilu. Jos Lamminpää olet sen itse keksinyt, onnittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Olen.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkoruotsi on kyllä syvimmissä helveteissä keksitty. Maahanmuuton taas kannattaa olla järkevää.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän pakkoruotsi ole Virolaisen lehmänkaupan tulos? Keskustaa voi kiittää.
Ilmoita asiaton viesti
Ylempänä höpöttää keskustelu kulttuurista ja pari viestiä välissä ja taas Hallaaho mielessä.Taitaa olla pääsi sisällä 24h/7 ei ole kyllä normaalia
Ilmoita asiaton viesti
Spekuloidaan lisää. Entäpä jos Vihreät olisivat tehneet tästä Haaviston luottamusäänestyksestä hallituksen luottamusäänestyksen, joka olisi mahdollisesti johtanut jopa hallituksen hajoamisen näinä aikoina jolloin eduskunta jää joulutauolle ja korona jatkaa kiihtymistään niin mitähän siitä Keskustan kannattajat olisivat ajatelleet?
Ilmoita asiaton viesti
Silloin olisivat hallituskomppanit nähdäkseni voineet todeta, että vihreät vievät härskiydellään voiton meikäläisen poliittisen ”kulttuurin” rapauttamisessa – se rapauttaminen kun on kaiken maailman spinnailuineen jo tähän mennessä ollut ”kiitettävää”.
X
Ilmoita asiaton viesti
” niin mitähän siitä Keskustan kannattajat olisivat ajatelleet?”
Olisivat toivottavasti ajatelleet että vihreät on nykyään härski sikailupuolue ilman mitään vastuita omasta mielestään… ei kai siinä sen kummempaa. Parempi moisesta seurasta olisi hankkiutua poispäin.
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän olisi kätevästi saatu vihreät näyttämään oma karvansa. Heidän ”mestarinsa” kun on erehtymätön ja vieläpä niin suurenmoisen moraalinen ihminen ettei toista.
Olisi kyllä saanut Marinkin vähän vähemmän kritiikittömästi Haaviston kohdalla toimia. Mutta mutta, kaikkea ei voi saada, jos kerran haluaa vasemmiston johtaman hallituksen (kuten haluan) on pakko sietää noita vihreitä, tässä muukaan auta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pelannut. Kuitti tulostetaan keväällä 2023.
Granlund antaa aivan liian paljon painoarvoa hallituksen ansioihin coronan suhteen. Ansioristit tulee myöntää vastuullisille kansalaisille ja virkamiehistölle kaiken STM: n
Kiurun, Varhilan ja Pekosen tuhertamisen jälkeen – aina maaliskuun alusta lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Se kansan vastuullisuus nähtiin loppukesästä, kun hallitus oli lieventänyt koronarajoituksia, eipä siitä kansan käyttäytymisestä kovin paljon ansioristejä ole syytä jaella, ei varsinkaan helsinkiläisille.
Ilmoita asiaton viesti
Höh.. Vertaa suomalaisten vastuullisuutta esim. demarijohtoisen Ruotsin
todellisuuteen ?
Et taida paljoakaan ymmärtää tartuntataudeista suunsoittamisen sijaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Keräilin toukokuussa hallituksen toimista plussia ja miinuksia. Ainoa plussa oli Uudenmaan eristäminen. Malli tähän eristämiseen löytyi ties mistä. Ehkä Italiasta. Miinuksia olikin sitten kasapäin. Tilastomatikka kertoi, että saveen mennään. Nyt siellä sitten ollaan. Eikä kestänyt kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Kun otit tilastomatematiikan esiin, niin mitä mieltä olet siitä, että maskinkäyttö ja koronatartuntojen määrä näyttävät korreloivan positiivisesti melkoisella tavalla?
Ilmoita asiaton viesti
Missähän päin maailmaa ne korreloivat keskenään positiivisesti? Washington Post: Fewer covid-19 symptoms reported is states with higher rates of mask use.
Varsinkin on näyttöä siitä, että maskin käyttö estää tartunnan saanutta tartuttamasta muita. Toisin päin näyttöä ei niin vahvasti ole.
Ilmoita asiaton viesti
No Suomessa on maskienkäyttö lisääntynyt reippaasti viimeviikkojen aikana ja niin ovat koronatartunnatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Pääpointtini on se, että Marin porukoineen eivät ole järjestelmällisiä ja analyyttisiä ongelmanratkaisijoita, vaan sinne tänne hapuilijoita, joille asema valtakunnan johdossa on kohonut huppuun, ja joille hallituksessa olo on aivan liian suuri.
Viimeaikaiset: Marin oli TV-ohjelmassa, jossa ohjelman vetäjä esitti Marinille kysymyksen, miksi oli tarpeellista jakaa kunnille 1000 milj.€ ylimääräistä avustusta. Ei ymmärtänyt Marin tuon taivaallista yksinkertaisesta kysymyksestä, vaan panikoi raukka. Sääliksi kävi.
Haaviston tekemää rikosta hän vastoin PeV:n selvää päätöstä ei tunnusta. Puhuu moitteesta ja kuinka Haavisto on luvannut ottaa nöyrästi – kuvottavaa – nämä moitteet vastaan. Täysi tuki Haavistolle oli Marinin valtiomiestason ratkaisu. Verenpaine nousee. Pitää lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja Antti Kurviseen ( kesk.) ja ministeri Pekka Haavistoon ( vihr.) henkilöityy nykypoliitikkojen selkärangattomuus ja ylimielinen röyhkeys puoluekannasta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston tapauksessa on alun alkaen sotkettu kolme asiaa: orpolasten pelastaminen leiriltä, lasten tuominen Suomeen äiteineen tai ilman äitejä sekä Haaviston menettely eri mieltä hänen kanssaan olevan virkamiehen siirto toisiin tehtäviin.
Perustuslakivaliokunta on käsitellyt ja antanut lausuntonsa asiasta. Lausunto rajautuu virkamiehen siirtoon, joka ei mennyt lain mukaisesti. Tähän eduskunnassa käyty keskustelu olisi pitänyt rajata. Ei se tietenkään niin mennyt. Vihreät halusivat laajentaa aihetta varsinaisen asian ulkopuolelle eli moraaliseen velvoitteeseen suojata suomalaisia lapsia. Velvoite on olemassa, mutta se ei oikeuta virkamiehen lain vastaiseen kohteluun. Sitä vihreiden kansanedustajat käytännössä vaativat ja lähettivät sen vuoksi kirjeitä sopivan rajatusti henkilöille, joilta arvelivat tukea saavansa.
Kaiken tämän jälkeen oletan ymmärtäväni keskustalaisten toimintaa. He halusivat ja haluavat edelleen, että Haavisto väistyy. Se ei enää ole mahdollista. Haavisto on saanut eduskunnan enemmistön luottamuksen ja jatkaa tehtävässään. Tapauksesta jää Vihreiden ja Keskustan välille merkittävä näkemysero. Vihreät hyväksyvät lain vastaisen menettelyn, kun se tukee heidän aatemaailmaansa, Keskusta taas ei ainakaan tässä tapauksessa. Se on eri asia, miten tuo kanta pitää, kun oma lehmä on ojassa.
Joka tapauksessa Haaviston tapaus on nyt loppuun käsitelty ja hallitus jatkaa. Jälkikirjottelu tietysti jatkuu aikansa ja laantuu, kun itse kukin havaitsee, ettei kuluneen luun kaluamisessa enää ole mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ministereitä on erotettu/eronnut ilman eduskunnan epäluottamusäänestyksiä ja/tai valtakunnanoikeuttakin.
Nykyhallitus näyttää seisovan savijaloilla sillä sitä pitää pystyssä ainoastaan ulkoministeri Pekka Haaviston ( vihr.) yksimielinen tukeminen.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi PeV:n asiantuntijana kuultu oikeusoppinut otti asiassa esille YK:n ihmisoikeusasiakirjat lapsipykälineen, eli sekoitti puurot ja vellit. Tästä vihreät lienevät saaneet sen oljenkorren, mihin takertua jaa vääntää musta valkoiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalla on monia haasteita. Varsinaisen maaseudun elinkeinorakenne on yksipuolistunut ja tekninen kehitys tehnyt tuotannon vähemmän ihmistä tarvitsevaksi pinta-alaa tai elikkoa kohti. Tästähän seuraa äänestäjäkato noilta alueilta, kun ei kertakaikkiaan ole ihmisiä. Tämä kehitys on tapahtunut Keskustan ”suojeluksessa”, koska maaseutupolitiikka on ollut sen käsissä kuntatasolta hallituksiin asti.
Kaupunkien keskustaliberaaleja tavoitellessa on vaarana pyllistää kirkonkylien konservatiivisempien äänestäjien suuntaan jne.
Nyt sitten Keskustan riesaksi on tullut apupuolueen leima. Tämä Haavisto-tapaus vain vahvisti sitä. Jos jämäkän miehekkäästi olisi sanottu.: ”Tämä ei käy Keskustalle!” niin olisipa tilanne kääntynyt miten vain, niin iso todennäköisyys olisi ollut, että jämäkkyyttä arvostavia äänestäjiä olisi rynnännyt jo kuntavaaleissa äänestämään Keskustaa, joka olisi löytänyt kaivatun isännän äänen. Piikana nyt kuitenkin yrittävät jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jääskeläinen kieltämättä perustelee puheensa. Se on hienoa huomata.
Yleensä perussuomalaiset eivät edes perustele sitä,miksi kepulit ovat tulevaisuudessa heidän mielestään takiaispuolue.
Keskusta kuitenkin pyrkii kantamaan vastuun niiltä osin kuin on siihen alkanut. Eikö se ole kannatettavaa? Kaikki tiesivät,että välikysymys on yksi monista,ja syytteet eivät riitä hallituksen kaatamiseen.
Haavisto eduskuntaryhmineen toisaalta on ajanut puolueensa sellaiseen killeriin ,että sieltä ei ihan heti nousta. Ei varmasti.
Eihän siitä keskustaa ole syytä syyllistää?
Ilmoita asiaton viesti
Kommenteissa moni pyrkii tiiviiseen tekstiin, perustelut sikseen….
Haavisto-tapaus näyttäisi vihreiden voitolta. Ei se perusvihreitä siirrä mihinkään muualle äänestäjiksi. Kahden vaiheilla olevista voi jonkinlainen vähennys tulla, toivottavasti.
Minähän toivon Keskustalle menestystä ja vihreille vaikkapa menehdystä. Äänestäjät sen sitten kylläkin päättävät.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä nuo ole juuri menestystä juhlineet.
Enkä oikein näe syytäkään.
Mutta ensimmäinen tuomio tulee seuraavassa gallupissa. Näillä mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Olli-Pekka Salminen kysyi:
”Pelasiko Keskusta korttinsa oikein Haavisto-casessa?”
Ei pelannut. Mitä miettii Keskustan kenttäväki?
Mutta… Haaviston tapausta ei ole vieläkään loppuun käsitelty!
Satakunnan Kansa uutisoi verkkosivullaan ”Esitutkintamateriaali valottaa al-Hol-jupakan taustoja – Näin konsulipäällikkö Pasi Tuominen kuvaili välien kiristyneen Haaviston kanssa” https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/art-2000007685026.html
Uutinen on painetussa lehdessä sivulla A 10.
Sitaatti uutisesta:
”Esitutkintamateriaali valottaa al-Hol-jupakan taustoja – Näin konsulipäällikkö Pasi Tuominen kuvaili välien kiristyneen Haaviston kanssa
Edelleen venyvän ja vanuvan vyyhden toinen avainhenkilö on konsulipäällikkö Pasi Tuominen. Poliisikuulusteluissa hän sanoi ulkoministerin kääntäneen hänelle selkänsä niskuroinnin vuoksi.
Ilari Tapio
15.12. 21:28
Poliisin esitutkintamateriaali ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapauksesta kattaa kaikkiaan yli 1300 sivua.
Perkasimme pumaskan keskeistä kertomusta paneutumalla kohuprosessin toisen avainhenkilön, konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kokemuksiin ja näkemyksiin.
– Olen joutunut tästä asiasta julkisuuteen hyvin rankasti, hän totesi poliisikuulustelussa 25. maaliskuuta 2020.
”Minä löydän sitten toiset keinot”
Jupakan voi katsoa saaneen alkunsa 16. syyskuuta 2019. Ulkoministeri Haavisto oli kutsunut tuoksi päiväksi koolle kokouksen, jossa käsiteltiin al-Holin tilannetta.
Kokoukseen osallistuivat Haaviston lisäksi konsulipäällikkö Pasi Tuominen, valtiosihteeri Matti Anttonen, alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen, konsuliasioiden lakimies Henna Harju ja ulkoministerin diplomaattiavustaja Miia Rainne.
Haavistolla oli suunnitelma, josta hän oli neuvotellut aikaisemmin ainakin pääministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa. Esityksen mukaan al-Holin leirille piti lähetettämän ulkoministeriön johtama delegaatio. Sen tarkoituksena oli selvittää mahdollisuuksia leirillä olevien suomalaislasten auttamiseksi ja kotiuttamiseksi.
Konsuliasioiden yksikön virkamiehet eivät vakuuttuneet. Esimerkiksi Henna Harju totesi poliisikuulusteluissa maaliskuussa 2020, että suunnitelma sisälsi paljon asioita, jotka olivat monimutkaisempia kuin ministeri esitti.
Ministerin esittelyn jälkeen Pasi Tuominen toi esille yksikön vasta-argumentteja ja näkemyksen, ettei leirille ollut viisasta lähteä. Sitä ei pidetty hyödyllisenä eikä turvallisuuskulttuurin mukaan edes mahdollisena.
Osa paikalla olleista tulkitsi Pekka Haaviston kiihtyneen tästä. Osa taas luonnehti reaktiota lähinnä turhautumiseksi.
Kuulusteluissa osa virkamiehistä kertoi ministerin nousseen seisomaan ja ”pöllyttäneen” sekä nimitelleen hangoittelijoita. Koko yksikköä hänen mainittiin syyttäneen ennenkuulumattomasta niskuroinnista.
– Hyvä on, minä löydän sitten toiset keinot, Pasi Tuominen muisti Haaviston todenneen selvästi kiihtyneessä tilassa.
– Olen nyt oppinut, että kyllä hän ne muut keinot sitten löysi.”
Ilmoita asiaton viesti
Kun ulkoministeri Pekka Haavisto sai eilen eduskunnalta luottamuksen selvin numeroin, niin luulisi asian viimeinkin olevan sillä selvä. Vaan eikö mitä, uutisointi näyttää vain kiihtyvän. Nyt toimittajat lukevat suurennuslasin kanssa tapauksen esitutkintapöytäkirjoja, ja ulkoministeriön asiaan osallinen virkamies antoi ymmärtää Haaviston jopa valehdelleen esitutkinnassa.
Kovin paheksuttavana pidetään sitäkin, että Haavisto osallistui itseään koskevaan luottamusäänestykseen. Niin osallistui aikoinaan myös hänen edeltäjänsä Timo Soini, mutta se oli yksiselitteisesti täysin laillista, eikä moraalista puhuttu mitään. Perustuslakivaliokunnassa asian vireille panijat eivät jäävänneet itseään, ja siitä huomauttaneille sanottiin jyrkästi, että sehän on täysin laillista. Pelkkä laillisuus siis riittää joissain tapauksissa, mutta joissain toisissa vaaditaan puoluekannasta riippuen myös moraalia.
Myös vihreiden toiminta yleensä on nostettu tikun nokkaan, ja uutisointia värittävät sellaiset sanat kuin junttaus, suhmurointi, päsmäröinti ja painostus. Ilta-Sanomien pääkirjoituksen mukaan vihreät toivat trumpismin Suomeen. On tullut selväksi, että perustuslain mukainen eduskunnan enemmistön luottamus ei riitä, vaan ministerin on nautittava myös toimittajien ja erityisesti iltapäivälehtien luottamusta.
https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2020/12/16/yhden-uutisen-maa/?fbclid=IwAR3UjThItnUa8L4ZDZ9jaOzEplZ30Rz3zYnjSddzbQHr_2ZcbR2Iu_uAiM4
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta antoi vihreiden hämätä: tuskin he olisivat hallituksesta lähteneet, vaikka keskusta olisi evännyt Haavistolta luottamuksensa. Hallituskakku on niin makeaa…
Keskusta teki suurta hallaa kannatukselleen. Jos Urho Kekkonen eläisi, hän saattaisi kaivaa esiin ”saatanan tunarit” -repliikkinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Syyriassa leirillä olevien naisten ja lasten asiassa on niin monta sivujuonnetta erilaisin tarkoitusperin, että itse varsinainen asia eli ihmisoikeudet ja lasten oikeudet ovat jääneet poliittisen pelin jalkoihin. Kenellekään ei ole yllätys, että ihmisoikeudet yleensä ja lasten oikeudet erityisesti ovat Haitta-aholle vieras laji, mutta se on pieni yllätys että jotkut kepulitkin ovat valmiita heittämään lasten oikeuden poliittisen likaveden mukaa viemäriin. Ja kristillisdemokraatit näköjään haluavat hakata Raamatulla päähän paitsi homoja myös naisia ja lapsia. Tapaus Haavisto yhdistääkin hihhulien kolme vihan kohdetta sievästi samaan joulupakettiin. Näin on jämpti ja Jumalan tosi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos menneitä muistetaan Vihreät ovat ennenkin hallituksesta lähteneet varsin heppoisin perustein eikä pääministeri voi riskiä hallituksen hajoamisesta ottaa ja onneksi Kekkonen on haudassa ison paaden alla ja pysyy.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri tietysti haluaa pitää hallituksen koossa, mutta kannattiko keskustan tukea hallitusyhteistyön jatkumista, kun se tapahtui vastentahtoisesti ja ilmeisesti kannnattajien syvien rivien kannan vastaisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Kopsaan Kaasuputken päivityksen:
”Kun te siellä mediassa ja oppositiossa (sekä keskustassa; koettakaa nyt luojan tähden päättää oletteko hallituksessa vai oppositiossa) paskansitte kauhusta housuun tämän suunnattoman rikoksen – –
”Valiokunnan mielestä olisi siten periaatteessa mahdollista todennäköisin syin epäillä ministerin rikkoneen virkatoimessaan noudatettaviin säännöksiin perustuvan virkavelvollisuutensa. ”
– – takia, niin huomasitteko, että sillä aikaa aikuiset päättivät pidentää oppivelvollisuuden 18 ikävuoteen?”
Ilmoita asiaton viesti
Somen syvä ja sakea pääty on aina ollut sitä mieltä että Haavisto on rikollinen. Iltalehti hokee samaa. Niinpä moni kadullakin ajattelee nyt että Haavisto rikkoi lakia. Perustuslakivaliokunta totesi että edellytyksiä syytteen nostamiselle ei ole. Kolme valiokunnan kuulemista asiantuntijoista oli sitä mieltä että Haaviston toiminta oli hyvän hallinnon yleisperiaatteiden vastaista. Yhdeksän korkeasti oppinutta jurdiikan asiantuntijaa sekä valiokunnan vastalauseen allekirjoittajat olivat sitä mieltä että Haaviston toiminta oli moitteetonta.
Ilmoita asiaton viesti
Kadun ajattelijat ovat aivan oikeassa. Haavisto toimi tietyiltä osin lainvastaisesti, mutta oikeusprosessilta hänet pelasti ministerin korotettu syytesuoja perustuslain 116 pykälän mukaisesti.
X
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Suomesssa ministeritkään eivät ole lain yläpuolella niin kuin Venäjän presidentti, joka hauskasti totesi olevansa siltä osin lainkuuliainen kansalainen, että ei ota Sputnik-rokotetta, jota ei suositella yli 60-vuotiaille. Hienoa että edes joltain osin. Muutenhan se johtaa maataan mafiapäällikön ottein elinikäisen syytesuojan turvin.
Ilmoita asiaton viesti