PM Marin ei näytä tuntevan ja tietävän mitä hänen hallitusohjelmaansa maakuntaveron osalta on kirjattu

Politiikan penkkiurheilija on seurannut mielenkiinnolla keskustelua mahdollisesta maakuntaverosta ja etenkin siitä miten eri puolueet ovat hallitusohjelman kirjausta tulkinneet.

PM Marinin hallitusohjelmassa todetaan: ”Tavoite 7.  Maakunnat. Keinot.  Mahdollisen maakuntaveron käyttöönotolla ei ole tarkoitus nostaa verotuksen tasoa.”

https://valtioneuvosto.fi/marinin-hallitus/hallitusohjelma/verotus-muuttavassa-maailmassa

Kuten hallitusohjelmasta näemme, ohjelmassa ei ole sovittu maakuntaverosta mitään. Termi ”mahdollinen maakuntavero” kertoo tästä yksiselitteisesti. Maakuntaveroa on selvittänyt parlamentaarinen maakuntaverotyöryhmä, joka ei suosittele maakuntaveron käyttöönottoa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että PM Marin toteaa maakuntaveron osalta Politiikan toimittajien yhdistykselle seuraavaa.

”Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus on sopinut, että maakuntavero säädetään sote-uudistuksen yhteydessä.

– Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana sote-uudistuksen kokonaisuutta. Tästä on viiden puolueen yhteinen linja ja luotan, että tätä linjaa edistetään ministeriöissä, Marin sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen tapaamisessa.” (YLE 3.6).

Politiikan penkkiurheilija hämmästelee PM Marinin ulostuloa, että hallitus on sopinut, että maakuntavero säädetään sote-uudistuksen yhteydessä. Äkkiseltään voisi olettaa, että pääministeri ei olisi kyseistä lausuntoa politiikan toimittajien yhdistyksen tapaamisessa antanut, etenkin kun hänen jos kenen tulisi tietää mitä hänen hallitusohjelmaansa on kirjoitettu ja mitä siinä on sovittu.

Maakuntaveron tulosta ei ole sovittu hallitusohjelmassa mitään. Sen mahdollisuus on mainittu, mutta päätöstä siitä ei ole hallitusohjelmassa tehty. Näyttää siltä, että PM Marin ei ole perehtynyt oman hallitusohjelmansa maakuntaveroa koskevaan kirjaukseen, eivätkä vasemmistoliitto ja vihreätkään ole hallitusohjelman kirjaukseen riittävällä tarmolla paneutuneet.

 

 

 

0
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu