Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut – Etsi ehdokkaasi Uuden Suomen vaalikoneessa

PM Marin Kiovassa: Talvisotaviittaus kertoo pääministerin heikohkosta historiaan perehtymisestä

PM Sanna Marin on rantautunut Kiovaan tukemaan ukrainalaisia Venäjän vastaisessa sodassa. Matkalla järjestettiin myös perinteinen tiedotustilaisuus.

PÄÄMINISTERI Sanna Marin (sd) viittasi talvisotaan Kiovassa perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.– Suomi vastusti aggressiivista naapuriaan talvisodassa. Meidän taistelumme oli yhtä sankarillinen kuin teidän, mutta meidän rauhamme ei ollut sitä, mitä te toivoisitte, Marin sanoi. (IS 10.3)

Marinin viittaus talvisotaan etenkin Ukrainassa ja Kiovassa on varsin outo. Neuvostoliiton 163. divisioona valtasi Suomussalmen ja ukrainalaisten ns. Sininen divisioona (44. divisioona) tuli sen avuksi. Eversti Hjalmar Siilasvuon 9. divisioona tuhosi ukrainalaisten Sinisen divisioonan Raatteen tiellä.

Kuva: Suomalainen sotilas tutkii tuubaa – yksi monista 44. divisioonan mukana kulkeneista soittimista, jotka oli tarkoitettu Suomessa pidettävään voiton paraatiin. (Wikipedia)

Ukrainalaisten Sininen divisioona: 1 001 kaatunutta, 1 430 haavoittunutta, 2 243 kadonnutta, 82 paleltunutta, 1 100 sotavankia. Suomalaisia kaatui 310, haavoittui 618 ja 92 katosi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky esikuntineen on varmasti perehtynyt viimeistään Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja siihen liittyvään Suomi-kontekstiin mm. avun saamisessa, mitä talvisodassa ja Raatteen tiellä todella tapahtui.

Mikäli Ukrainan sota ei olisi niin kriittinen ja tärkeä kuin se ukrainalaisille ja Zelenskylle luonnollisesti on, ilman Venäjän hyökkäystä Ukrainaan PM Marinin puhetta talvisodasta Kiovassa saatettaisiin hämmästellä ja kummastella  enemmältikin.

Olennaista tietysti on, sanoo historiankirjoitus mitä tahansa, että suomalaiset ja ukrainalaiset ovat samassa rintamassa – toisin kuin talvisodassa. Huomioitava toki on, että ukrainalaiset olivat osa äiti-Venäjää, eikä Kremlillä ollut varmastikaan vaikeuksia heittää veljeskansaansa tuleen Suomen rintamalle ja ”kenraali talven” (-40 C) armoille.

Edellä mainittuun viitaten Marinin olisi ehkä kannattanut viitata puheessaan jatkosodan päättymiseen, eikä talvisotaan. Zelensky esikuntineen ei tällä hetkellä Ukrainassa vallitsevassa tilanteessa – PM Marinin ristiriitaisista puheista huolimatta – asiaan nyt korvaa lotkauta. Kiovalla kun on nyt isompiakin päänsärkyjä kuin se, miten Suomen PM historiaa tulkitsee.

Niin tai näin: Tulkitaan Kiovassa PM Marinin puhe miten tahansa, politiikan penkkiurheilija ei olisi kuitenkaan ensimmäisenä viittaamassa Kiovan vierailulla talvisotaan, jossa menehtyi ukrainalaisia kohtalainen määrä.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (37)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Granu
  Arto Granlund #3849270

  Ei Ukraina käynyt talvisotaa suomalaisten kanssa NL kävi, ukrainalaiset sotilaat eivät edustaneet Ukrainaa vaan NL:a

  Ilmoita asiaton viesti

  • Olli-PekkaSalminen
   Olli-Pekka Salminen #3849280 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3849270

   Oikeassa olet. Tein siihen liittyvän tarkennuksen. Siitä huolimatta en viittaisi etenkään talvisotaan vaan jatkosotaan ja sen päättymiseen.

   Ilmoita asiaton viesti

  • LauriKiiski
   Lauri Kiiski #3849298
   Vastaus kommenttiin: #3849270

   Todenäköisesti Marinin suurella kabinetilla on ongelmia hyvän maun ja historiatietojensa kanssa edustustasolle julkisesti esitettäväksi.

   Mistähän Marin sai mandaatin pikkumaan pääministerinä – joka sattumalta on pitkällä yhteisellä rajallaan naapuri, eikä vielä edes vamistettu natojäsennyyden suojalla – uhoamaan, että Venäjä joutuu korvaamaan kaikki tuhotyönsä Ukrainassa Ukrainalle täysmääräisesti ?

   SDP voisi hieman selvittää julkisesti tätä suoraan maan turvallisuuteen vaikuttavaa vaatimusta, jonka hintalappu alkaa nyt olla 3 biljoonan euron verran ? Varmasti, kun suomalainen demari lyö nyrkkiä pöytään, niin Putin tuon rahasumman järjestää pikaisesti Ukrainan käyttöön.

   Sairaan sairasta vaalityötä kai tämä nyt on mukana Ukrainassa SDP: n oma propagandakoneisto, kuten oli aikoinaan oli valokuvaamassa Jutta Urpilaisen ja Evangelos Venizeloksen allekirjoitustilaisuutta kreikkatakuutuksista todellisuudessa tyhjiin arvottomiin papereihin.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Veikko Kumpumäki
    Vastaus kommenttiin: #3849298

    Kyllä, minäkin olen ihmetellyt missä on piilossa ne Marinin sotajoukot, jotka panevat Putinin kuriin ja maksamaan Ukrainalle kaikki sodan tuhot. Marinin puhe on Suomen valtion kannalta vastuutonta esittää maailmalla kaiken median edessä. Osoittaa kyllä sen ettei puhujalla ole vähintäkään diplomatian osaamista eikä diplomaattisia kykyjä toimia oman maansa parhaaksi. Nyt Marin toimii Suomen vahingoksi. En tarkoita tällä lainkaan, että Suomen pitäisi olla suomettunut, mutta jos jonkun voisi kuvitella käyttävän tuota Marinin retoriikkaa olisi se vain Joe Biden. Pienen Suomen pääministerillä ei ole mitään mandaattia puhua noin suuria maailmalla. Tällä puheellaan hän tekee vahinkoa Suomelle. Myötätunnon Ukrainalle voi kyllä osoittaa muutenkin hienosti ilman uhoa. Venäjä tulee tuomita kyllä kaikesta mitä se on Ukrainassa tehnyt ja myös laittaa maksamaan sotakorvaukset Ukrainalle. Kuitenkin tuon vaatimuksen pitää esittää ne valtiot ja valtionpäämiehet, joilla on valtaa ja voimaa sanojensa takeeksi. Nyt Marinin räksytys on kuin puudelin haukkua susien hallitsemassa korpimetsässä.

    Ilmoita asiaton viesti

     • jpvuorela
      Vastaus kommenttiin: #3849337

      Tuosta vähän ylempää löytyy sydänmerkin vierestä kahdeksan (toistaiseksi) hengen luettelo, joka nuolee ihan huvikseen, kenenkään pakottamatta.

      Ilmoita asiaton viesti

      • Veikko Kumpumäki
       Vastaus kommenttiin: #3849516

       Ota sinäkin Vuorela järki käteen ja katso sitä suoraan silmiin. Suomi on suupala Putinille, jos hän päättää tänne hyökätä. 25 Kinzhal-ohjusta tuhoaa kaikki Suomen suurimmat kaupungit. Mitä Sinä tekisit sen jälkeen? Ottaisitko rynnäkkökiväärin käteen jos olisit vielä elossa. Vai laittaisitko viisaan ja ylimielisen viestisi tänne kommentointipalstalle kehoittaen Suomen armeijaa ja nuoria sotavoimia tarttumaan aseisiin? Ryssää ei pidä nuolla, mutta ei pidä myöskään aliarvioida. Se olisi suurin synti meille suomalaisille. Ja sanon tämän mielipiteeltäni suomalaisena oikeistolaisena.

       Ilmoita asiaton viesti

    • Veikko Kumpumäki
     Vastaus kommenttiin: #3849321

     Marin on nyt antanut/luvannut Suomen Leopardit ja Hornetit Ukrainalle. Ryssän persettä eikä myöskään Putinin persettä meidän Suomalaisten ei tarvitse nuolla. Lue Orava tarkemmin mitä olen kirjoittanut. On kuitenkin kaksi tapaa tehdä valtioiden välistä vuoropuhelua. On diplomaattinen vuoropuhelu ja Veijo Oravan ryssittely ja perseennuolemispuhelu. Kumman sinä Veijo Orava uskoisit luovan paremmat mahdollisuudet joihinkin ratkaisuihin? Uhota me kyllä voidaan, mutta silloin on oltava valmiina täysimittaiseen sotaan 27 kertaa Suomea suuremman ydinasevaltion kanssa.

     Ilmoita asiaton viesti

 2. jockerantanen
  Jocke Rantanen #3849317

  Harvinaisen typerää valtion johdossa olevalta henkilöltä.
  Marin taitaa kaiken kaikkiaan olla tyyppi joika ei muuta tee kuin polttaa siltoja takanaan. Alkoi jo aikanaan isänsä suhteen.

  Ukrainen matka on vain ja ainoastaan vaalipropagandaa juuri niin kuin Setä Arkadia kirjoittaa.
  SDP taitaa olla jo paniikissa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #3849320
   Vastaus kommenttiin: #3849317

   Ei se ole typerä rinnastus. Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen on hyvin rinnastettavissa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ja Kiovaan matkalla olevan kolonnan tuhoaminen hyvin verrattavissa Raatteentien taisteluun.

   Ilmoita asiaton viesti

  • VeijoOrava
   Veijo Orava #3849333
   Vastaus kommenttiin: #3849317

   Haapalainen on paniikissa kun näyttää siltä että Purra aloittaa hallitustunnustelut.

   Ensinnäkin Marin ja Ohisalo kävivät Ukrainassa Ukrainan kutsusta. Persu ei ymmärrä mitä Zelensky tarkoittaa ystävällä. ”Zelenskyi kiitti ”Ukrainaan saapunutta ystävää” eli Marinia, joka kunnioittaa ukrainalaisia taistelijoita, jotka ovat uhranneet henkensä demokratian puolesta– ja Suomea, joka on valinnut puolekseen Ukrainan.” Persullahan ei ole ystävää.

   Toiseksi setä arkadia, joka tekee orpon vaalityötä, on pitänyt persuja Suomen puupäisimpänä poliittisena ryhmänä, jonka sinä ja kummppanisi päivä toisensa jälkeen täällä todistatte oikeaksi. Haapalaa pelottaa nyt ennenkaikkea persujen voitto, joka näyttää todennäköiseltä.

   Ei käy kateeksi Purran ja Halla-Ahon työtä pääministeri-puolueeksi joka munattiin ennen edellisiä vaaleja. Oletko ajatellut sellaista vaihtoehtoa että palvelisit puoluettasi parhaiten olemalla hiljaa?

   Ilmoita asiaton viesti

   • LauriKiiski
    Lauri Kiiski #3849392
    Vastaus kommenttiin: #3849333

    Yllätysvierailu Ukrainassa kutsuttuna ? Ukraina on kutsunut ja tervetoivottanut kaikki länsimaiset johtajat Kiovaan 365 / 7 / 24 joka ikiseksi päiväksi milloin vain.

    Tuskin toivottivat Marinia ja Ohisaloa poseeraamaan valokuvissa tässä nyt erikseen juuri tähän Suomen vaalinalusaikaan omaa imagoaan vaaleihin nostatellen sinänsä.

    Ukrainaa suuressa omassa hädässään ja kurjuudessaan käytettiin nyt härskillä tavoin hyväksi moukkamaisella performanssilla Marinin ja Ohisalon tavoin.

    Ilmoita asiaton viesti

   • Arvo Tammela
    Arvo Tammela #3849414
    Vastaus kommenttiin: #3849333

    Orava, kun sinulla on varma tieto kutsujasta, sinulla on tietysti tieto siitä, milloin presidentti Zelenskyi on kutsunut Marinin ja Ohisalon vieraakseen Kiovaan.

    Ilmoita asiaton viesti

  • markkulehto
   Markku Lehto #3849489
   Vastaus kommenttiin: #3849317

   Niin, kukahan perustuslain mukaan on se joka johtaa Suomen ulkopollitikkaa EU:n ulkopuolelle ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikkaa ? Onkohan Marin sopinut TP:n kanssa että hänen, Marinin ( sd ), puheet, jossa hän vauhdikkaasti linjaa yhtä sun toista Suomen puolesta, on linjassa TP:n linjausten kanssa ?

   Toki voi myös ihmetellä, että jos PM lupailee yhtä sun toista tukea Ukrainalle, niin eikö reissussa olisi pitänyt olla joitakin muita minstereitä, kun ympäristöministeri. Että olisi ollut jotakin konkretiaa tapaamiselle. Esimerkiksi ulkoministeri , puolustusministeri ( asemateriaalinen tuki), valtionvarain ministeri ( kaiken tuen rahoitus Suomen suunnasta) sekä myös elinkenoministeri ( jonka vastuualueeseen kuuluu mm. Suomen sotatarviketeollisuus). Toisaalta, eikös EU:n tukea Ukrainalle koordinoida Brysselistä käsin, eikä Helsingistä käsin. Ja kyllähän Natolla on keskeisin rooli aseellisen avun koordinoinnissa. Suomi mukana niin jo Nato:n kuin myös EU:n avun suunnittelussa ja toteutuksessa. Ei siinä nyt tarvita Suomen PM:iä sekaan omalla lusikalla hämmentämään. ”Minä… minä … ” Toki on ymmärrettävää, että ympäristöministeri tuntee suurta tuskaa Ukrainan hömötiaisista ja muista uhanalaisista eläimistä ja linnuista. Ne kun aina joutuvat pyrähtämään lentoon kun Venäjän ohjukset iskevät Ukrainan kaupunkeihin. Saattaahan siinä monta lintua kuolla räjähdysten paineiskuihin.

   Vai toimiiko PM sittenkin viestin viejänä Suomen TP:n suunnasta Ukrainan presidentille ? No onhan näitä viestinviejiä ennenkin löytynyt TP:lle demaripuolueesta, mm. silloin kun ulkoministeri Lavrov lähetti kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukana viestin TP Niinistölle. Ei siinä tarvittu väliin silloista ulkoministeri Soinia.

   Ks.
   Ilta-Sanomat, ”Tuomiojalla yllätysmatka Venäjälle – IS tavoitti Moskovan kentältä” , ”Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) matkusti Moskovaan tänään torstaina kaksipäiväiselle yllätysvierailulle, josta eduskunta tiedotti toimittajille vasta matkan jo alettua.”
   Toimittaja Arja Paananen, 17.3.2016 12:16
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001139944.html

   Kyllähän tässä vahvasti tuoksahtaa Suomen kohta alkavat vaalit, ei siitä pääse mihinkään.

   Ilmoita asiaton viesti

   • VeijoOrava
    Veijo Orava #3849584
    Vastaus kommenttiin: #3849489

    ”Toisaalta, eikös EU:n tukea Ukrainalle koordinoida Brysselistä käsin, eikä Helsingistä käsin” No kumpi operoi Brysselissä, Marin vai Niinistö? Otahan näin yksinkertaisesta asiasta selvää. Sekö sinua ärsyttää että Marin on kuunnellut taustalla Puolustusvoimien upseereita eikä gripenkuiskailijoita, eupuolustuskuiskailijoita ym?

    Ilmoita asiaton viesti

    • markkulehto
     Markku Lehto #3849613
     Vastaus kommenttiin: #3849584

     Natossa Brysselissä Suomen sanan sanoo viimekädessä TP Niinistö jonka toki eduskunnan pitää hyväksyä.

     Brysselissä Eurooppa-neuvostossa ( EU-maiden päämiehet ) Suomea edustaa PM, tällä hetkellä vielä PM Marin.

     Näin se menee Suomen perustuslain mukaan.

     Mutta, mikä on EU:n rooli siinä kun Ukrainan aseellista kalusto- ja ampumatarvikeapua ja sen tuotanto kehitellään ja boostataan ?

     Vaikka meillä EU:ssa on Lissabonin sopimuksen yhteistä puolustusta koskeva artikla 42.7 , niin Nato-organisaation rinnalla se on vieläkin, valitettavasti, paperitiikeri. Ei EU:sta vielä löydy sitä yhtä yhteistä johtajuutta, joka lähtisi määrätietoisesti vetämään esimerkiksi ampumatarviketuotannon moninkertaistamista. USA:ssa sen sijaan ollaan hyvää vauhtia moninkertaistamassa ammustuotantoa. EU:ssa ei ole yhteisiä EU-Mil -standardeja sotavarusteille. Nato:lla ne on ollut jo vuosikymmeniä:

     Lainaus:
     Nato Standardization
     Last updated: 14 Oct. 2022 12:00 :
     ”NATO Standardization Agreement, A Standardization Agreement (STANAG) is a NATO standardization document that specifies the agreement of member nations to implement a standard, in whole or in part, with or without reservation, in order to meet an interoperability requirement.”
     https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_69269.htm

     Ilmoita asiaton viesti

 3. OlliBackstrom

  Sitten kun blogisti valitaan Suomen pääministeriksi, hänellä on vihdoin mainio tilaisuus valistaa ukrainalaisia pedanteilla historialuennoillaan ja korrektien analogioiden pohdinnoillaan. Ukrainalaiset tulevat epäilemättä tuntemaan sellaisesta huomionosoituksesta syvää ja kestävää kiitollisuutta.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. JukkaRaustia
  Jukka Raustia #3849423

  Marinin viittaus on tässä tapauksessa täysin osuva ja ukrainalaiset itse viittaavat taistelussaan talvisotaan. Tällaisella hyvin yleisellä tasolla ihan hyvä kielikuva, hieman kuin viittaus jonnekin peloponnelaissotiin, mongoleihin tai puunilaisiin.

  Ilmoita asiaton viesti

 5. jukkamikkola
  Jukka Mikkola #3849449

  Lentäväksi lauseeksi muodostuneet ruotsalaisen valtiomiehen Axel Oxenstiernan sanat pojalleen ”Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan” sopivat erittäin hyvin tämän päivän touhuihin.

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000009446972.html

  Demokratian heikkous on joskus se, että se mahdollistaa pääsyn pääministeriksi muutaman sattuman kautta. Toivottavasti siitä ei aiheudu vahinkoa Suomi-neidolle. Tässä aikaisemmin huudeltiin jo oikeusvaltion perään Unkarin suuntaan.

  Ulkopolitiikka on pantu palvelemaan sisäpolitiikkaa ja tulevia eduskuntavaaleja. Ohisalon ottaminen mukaan matkakumppaniksi viittaa myös tähän suuntaan.
  PM Marinilla on paljon sekä taloudellisesti että poliittisesti pelissä tulevissa vaaleissa.
  Vai, että Hornetit…

  Suosittelen vilpittömästi matalan profiilin linjaa. Meillä kun on itänaapurin kanssa 1340 kilometriä yhteistä rajaa ja jotenkuten on tultava toimeen Ukrainan sodan jälkeenkin. Kaikki sodat kun päättyvät aina joskus rauhaan.

  Ilmoita asiaton viesti

  • markkulehto
   Markku Lehto #3849505
   Vastaus kommenttiin: #3849449

   ”Vai, että Hornetit…”

   Joo…. se kyllä sattui kansalaisen korvaan. Ennen kuin Hornetit olisivat Ukrainassa operatiivisessa käytössä koulutuksineen, peruskorjauksineen , järjestelmien päivityksineen ja maaorganisaatioiden luomisineen sen jälkeen kun Suomi voi 7 – 10 vuoden kuluttua luopua viimeisestäkin Hornetista, siihen menee 10 – 15 vuotta aikaa. Puhumattakaan siitä, että se on Hornettien alkuperäisen toimittajamaan käsissä saisiko Suomi myydä näitä hävittäjiä eteenpäin.

   ks. Ilta-Sanomat, ”Sanna Marin Ukrainassa: Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan voisi keskustella, Pääministeri Sanna Marin vierailee parhaillaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Seurueeseen kuuluu myös ympäristöministeri Maria Ohisalo.”
   Toimittaja Nelli Lapintie 10.3.2023, 19:11 | Päivitetty 21:45
   https://www.is.fi/politiikka/art-2000009446972.html

   Voi hyvänen aika taas. Olisikohan tuossa ensin kannattanut kysyä asiantuntijoilta kantaa asiaan, ennen kuin huudellaan maailmalla taas yhtä sun toista ilman mitään tietoa asioista ? Mitähän ne maailmalla ajattelevat Suomen hallituksesta ?

   Ilmoita asiaton viesti

   • jpvuorela
    Vastaus kommenttiin: #3849505

    Tilaisuudessa keskusteltiin pitkästä yhteisestä tulevaisuudesta EU:ssa ja Natossa. Kuulutko (ehkä Marko Suutarin tavoin) niihin, jotka luulevat, että jompikumpi järjestö lakkautetaan vuoden 2026 loppuun mennessä, vai onko tämä normikokoomuslaista perspektiiviä, jossa kaikkea voi suunnitella vain vaalipäivään asti?

    Ilmoita asiaton viesti

   • JukkaRaustia
    Jukka Raustia #3849540
    Vastaus kommenttiin: #3849505

    ”Mitähän ne maailmalla ajattelevat Suomen hallituksesta ?”

    Varmaan samaa kuin Alankomaiden hallituksesta joka olisi antanut Ukrainalle F-16 koneita, eli positiivista julkisuutta ja lisäpainetta hävittäjäapuun.

    Suomi on menossa maailman voimakkaimpaan sotilasliittoon samalla kun Venäjä ottaa lukua pitkään. Voi olla – ja nimenomaan konditionaalissa – että Nato-jäsenyyden toteutuessa on mahdollisuuksia antaa uudenlaista materiaaliapua. Onko se Hornetit, tai vaikkapa maantietukikohtien kalustoa tms jää asiantuntijoiden pohdittavaksi. Hallituksella ja puolustusvoimilla on selkeä tahtotila avun antamiseksi.

    Enkä ole Marinin fani.

    Ilmoita asiaton viesti

    • markkulehto
     Markku Lehto #3849592
     Vastaus kommenttiin: #3849540

     Johan puolustutministeri tänään 10.3. MTV3:n kymppiuutisissa kertoi, että hänellä ei ollut PM:n ideoista mitään tietoa ja vähän toppuutteli PM:n intoa lahjoittaa Hornetteja Ukrainalle, kun niitä vielä vuosia tarvitaan ihan oikeasti Suomen rajoja puolustamaan.

     Jos ei puolustusministeri asiasta tiennyt, niin tiesikö sitten ylipäällikkö PM:n kaavailuista lahjoittaa Suomen käytettyjä Hornetteja Ukrainalle ? Mitä mahtaa Ukrainan presidentti tuosta PM:n visioinnista ja sen uskottavuudesta ajatella ?

     Ilmoita asiaton viesti

      • markkulehto
       Markku Lehto #3849626
       Vastaus kommenttiin: #3849602

       … ja Ukrainan presidentti luottaa siihen, että Suomi tulee toimittamaan Ukrainalle Hornetteja aivan lähiaikoina, kuten Suomen PM on vähän vihjaillut ?

       Näistähän ei tietenkään voi laajemmin kertoa edes Suomen puolustusministerille. Mutta eihän se ole ensimmäinen kerta tämän hallituksen aikana, kun vastuuministeri, tasavallan presidentistä puhumattakaan, ei tiedä etukäteen mitä PM laukoo lonkalta maailmalle.

       Ilmoita asiaton viesti

       • markkulehto
        Markku Lehto #3849639
        Vastaus kommenttiin: #3849626

        Jokuhan se hallituksen ministereistä taisi jo hallituksen alkutaipaleella todeta, että: ”Näyttää siltä, että hallituksessa on puhelimet rikki.” Muistaako kukaan, kuka oli se ministeri ?

        Kymmenen pisteen vihje:
        Ko. ministeri on ollut julkisuudessa parista ihan jostakin muusta asiasta, joidenka merkitystä voi suhteuttaa tämän mm. sotatarviketuotannon kannalta avainministerin osalta esimerkiksi Euroopassa vallitsevaan sotatilanteeseen. Ja onko lonkeron nauttiminen lentokoneessa vakava ja merkittävä virhe ? Mitä sanoo media ? Pitäisiköhän lonkeron naukkailija-ministerit sittenkin poistaa hallituksen muonavahvuudesta, kun moinen virhe on tapahtunut ja jota virhettä ei lentoaluksen päällikkökään ole voinut estää ? Voi hyvänen aika sentään minkälaisia ministereitä meillä on hallituksessa. Juovat Ilmavoimien kuljetuskoneessa lonkerot. Eihän sellainen käy alkuunsakaan päinsä.

        Mitenkähän jatkossa, kun vihreät saavat ajamansa pössyttelylakinsa lävitse. Kuinkahan sitten tarkastetaan ministerit ennen koneeseen astumistaan kuka on mitäkin pössytellyt. Pössyttelyssä kun vaikutukset ja oireet voivat tulla esiin pitkälläkin viiveellä. Mitä jos ne ilmenevät juuri lennon aikana ?

        Ilmoita asiaton viesti

       • jpvuorela
        Vastaus kommenttiin: #3849626

        Kerrassaan mikään ei viittaa siihen, että Suomen pääministeri olisi vihjaillut tuollaisia sen kummemmin Ukrainan presidentille kuin kenellekään lehdistötilaisuuden kuulijallekaan.

        Ilmoita asiaton viesti

        • markkulehto
         Markku Lehto #3849838
         Vastaus kommenttiin: #3849644

         Viittaan tuohon yo. Iltiksen linkkiin ja siellä Hornetin kuvan yläpuolella olevaan Marinin kannanottoon liittyen Suomen käytettyjen Hornettien jatkokäyttöön.
         https://www.is.fi/politiikka/art-2000009446972.html

         Viittaan myös tämän aamun YLE:n 08 radiouutisiin, jossa kerrottiin, että TP:kään ei ole ollut tietoinen tästä Marinin Hornet-visiosta. Että näin meillä tieto ”kulkee” PM:n ja TP:n välillä.

         Voi vain ihmetellä, kenenkä laariin tällaiset PM:n katteettomat visiot viimekädessä satavat ? Kun kohta maailmalla mediat kirjoittavat: ”Suomen pääministeri lupaa Hornetteja Ukrainalle”.

         Ilmoita asiaton viesti

         • jpvuorela
          Vastaus kommenttiin: #3849838

          Ei ole kuvittelemaasi visiota, vihjausta tai ”tietoa”, ei edes Ilta-Sanomilla. Ei kerrassaan mitään, mistä Marinin olisi pitänyt puhua kenellekään muulle kuin Zelenskyille.

          Ilmoita asiaton viesti

          • jpvuorela
           Vastaus kommenttiin: #3849880

           Keskustelussahan oli puhe tulevaisuuden näkymistä, joissa Ukraina kuuluu Natoon ja Euroopan unioniin. Enpä luule, että Stoltenberg, von der Leyen tai kukaan muukaan urputtaisi, että ”Marin lupasi Zelenskyille jäsenyyden heti huomenna”. Niinistöstä, Kaikkosesta, IS:sta tai sen päiväisistä en ole varma.

           Ilmoita asiaton viesti

 6. jpvuorela

  Ainakin sen verran pääministeri ymmärtää asioita, päinvastoin kuin alustaja, ettei nyt sentään ruvennut ukrainalaisille puhumaan siitä, kuinka jatkosota sujui.

  Ilmoita asiaton viesti

  • LauriKiiski
   Lauri Kiiski #3849583
   Vastaus kommenttiin: #3849509

   Vuorela… Osaisit edes leninsetänä hävetä kommentointiasi.

   Omituinen ääripunikki tässäkin yhteydessä suoraan Tampereelta SDP: n naamioinnein.

   Jatkosodassa turvattiin Suomen itsenäisyys ja torjuttiin tovereiden väkivallin maan valtaus.
   Monet kuitenkin menettivät punaterrorissa kaiken ja sitäkin enemmän.

   Ilmoita asiaton viesti

   • jpvuorela
    Vastaus kommenttiin: #3849583

    Olisit siis Marinina maanitellut Zelenskyiä hyväksymään rauhan, jossa Donbass ja Krim menetetään Venäjälle. Olisihan näin torjuttu ”maan valtaus”. Epäilemättä olisit myös ehdottanut venäläistä sotilastukikohtaa muutaman kilometrin päähän Maidanin aukiosta. Näin olisi turvattu Ukrainan itsenäisyys samalla tavoin kuin Suomen 1944–55.

    Ilmoita asiaton viesti

    • LauriKiiski
     Lauri Kiiski #3849926
     Vastaus kommenttiin: #3849884

     Epäilemättä… Onpa Vuorelalla taas kerran sairaat tarinat. Näistä kuitenkaan enää sen enemmättä.

     EU: n suuret ja rikkaat voisivat ottaa enemmän osaa Ukrainan puolustukeen aseavun lisäämisen muodossa – mutta kun ei niin ei onnistu.

     Juurikin sosialistit Scholz ja Ranskan pikkunapoleonhan ne ovat olleet esittämässä rauhaa Venäjän eduksi Ukrainan alueluovutuksin.

     Epäilemättä,,,

     Ilmoita asiaton viesti