PM:n ”erikoisyksikkö” ylimitoitettu operaatio: Löytyykö poliittista tilausta Ministry of Security:lle?
PM Sanna Marin on päräyttänyt käyntiin mielenkiintoisen operaation, jonka tarkoituksena on perustaa VNK:aan turvallisuuspolitiikan yksikkö ja yksikölle turvallisuuspolitiikan neuvonantaja.
”Suomen Nato-jäsenyyteen valmistaudutaan parhaillaan eduskunnassa, kun kansanedustajat käsittelevät hallituksen lakiesitystä asiasta. Samaan aikaan valtioneuvoston kansliassa on aloitettu myös oma valmistautuminen. Pääministerille suunnitellaan valtioneuvoston kansliaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa ja tehtävää varten oman yksikön perustamista.” (YLE 23.1)
On mielenkiintoista, että VNK:aan nimettäisiin erillinen neuvonantaja ja jopa erillinen yksikkö, kun olemassa ovat jo Puolustusministeriön ja Ulkoministeriön asiaosaaminen UTP-kysymyksissä.
”Ehdotetut muutokset eivät muuttaisi ministeriöiden välistä toimialajakoa, mutta ne korostaisivat turvallisuuspoliittisten asioiden kasvavaa merkitystä myös pääministerin ja valtioneuvoston kanslian tehtävissä”, asetuksen esityksessä sanotaan.” (YLE 23.1)
Eikö pääministerille riitä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) ja siellä saadut tiedot?
Sen sijaan perustellumpaa Natoon liittymisen johdosta voisi olla pohtia Ulkoministeriön ja Puolustusministeriön ”osin päällekkäisten” tehtävien yhdistämistä saman ”sateenvarjon” alle.
Puolustusministeriö: kansainvälinen puolustusyhteistyö, kansainvälinen harjoitusyhteistyö, puolustusmateriaali- ja puolustusteollisuus, sotilaallinen kriisinhallinta, tutkimus, turvallisuus, aluevalvonta, asevalvonta.
Ulkoministeriö: ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kriisinhallinta, kyber, suunnittelu ja tutkimus.
Kun tarkastelee edellä mainittuja ministeriöiden nykyisiä tehtäväalueita, kovin kaukaa ne eivät liipanne toisistaan. Kyseiset ministeriöt ovat toki parhaita arvioimaan tehtävien yhdistämisen tarvetta. Allekirjoittaneen kompetenssi siihen ei riitä.
Uusi hallitus voisi kirjata hallitusohjelmaan erillisen Turvallisuusministeriön (Ministry of Security) perustamisen selvittämisen UM:n ja Puolustusministeriön ”päällekkäisten” tehtäväkuvien osalta.
Niin tai näin:
PM:n kansliaan suunniteltu turvallisuuspolitiikan yksikkö on varsin erikoinen esitys. Käytännössä tämä tarkoittaisi neljännen keskeisen toimijan (TP-UTVA, UM, PUOL.MIN + PM/VNK) perustamista.
Voisi olettaa, että PM ja VNK saavat halutessaan riittävää tietoa edellä mainituilta konklaaveilta. PM:n/VNK:n ”erikoisyksikön” perustaminen haiskahtaa ylimitoitetulta toimenpiteeltä, etenkin kun PM itse toimii TP-UTVA:n puheenjohtajana. Mikään ei estä pääministeriä – nykyistäkään – pestaamasta esikuntaansa henkilökohtaista ”turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa”, mikäli niin parhaakseen katsoo.
Marinin avustajien määrällä palkkattaisiin satoja henkilöitä hoivatöihin … hänen avustajien määrä on ohittanut reilusti Rinteen avustajien määrän, tästä on ollut keskustelua julkisuudessa hyvin paljon eikä ratkaisua tule vaan määrää lisätään…
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko niin että avustajien määrä on kääntäen verrannollinen pääministerin osaamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Orpo ja Purra ihmeissään Marinin uudesta Nato-neuvonantajasta: ”Ehkä olisi parempi antaa seuraavan hallituksen päättää” (MTV 23.1.2023)
Eiköhän tämä peli ole jo Marinin kohdalla pelattu, miksi pitkittää kidutusta…
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä suunnitelma. Ulkopolitiikkaa linjataan ja päätetään EU-pöydässä, eikä utva:ssa. Sama koskee Naton toimintaa. Niinistö haluaa patsastella Naton huipparissa samalla tavalla kuin Ahtisaari EU-pöydässä, vaikka on ulkokehällä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
Tämä maa ei ansaitse enää toista neljännes vuosisadan jaksoa, jona on vallinnut ”haloslaisuus” ja rähmällään olo Venäjän edessä. Niinistö on ollut Venäjän otteessa11 vuotta, kun otti vastaan venäläistä vaalirahaa kampanjaansa. Turpoa pitää linjata dynaamisemmin, kuin kerran 12 vuodessa.
PM on oikea turpo-koordinoija ja edustaja. Se on demokratiaa ja parlamentarismia. On ihan normaali käytäntö ulkomailla isoissa maissa, että pääministerillä on turpoon perehtyneitä avustajia.
Ulkoministeriön ja puolustusministeriön yhdistäminen vertautuisi siihen, että sisäministeriö ja puolustusministeriö naitettaisiin. Järjetön ehdotus.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on Marinin varotoimi, koska demukoista ei löydy hyvää presidenttiehdokasta.
Ilmoita asiaton viesti
No mitä haittaa olisi että pääministerillä, kuka se onkaan, olisi puolueista riippumaton ”maan paras turvallisuuspolitiikan osaaja” neuvonantajana? Surkeita esimerkkejä löytyy kun ministeri ei huomioi ”epävirallisia” neuvoja, Orpo sisäministerinä 2015-16 maksoi +10mrdE.
Käsittämätöntä että Suomen turvallisuuden lisääminen aiheuttaa vastustusta. Asiahan koskee seuraavia pääministereitä ”Niin hallituksessa kuin oppositiossa jaetaan kuitenkin ajatus, että myös pääministerin kansliassa tarvitaan jatkossa lisää turvallisuuspolitiikan osaamista.”
Suurin ongelma taitaa olla perussuomalainen kateus, sovinismi ja puupäisyys kun esitystä ajaa taas ”väärä pääministeri” niinkuin Nato-jäsenyyttä ym. Eikä sovi jättää huomiotta että Marin on venäjällä vihatuin suomalaispoliitikko, joten jokainen pikkuputinisti ja muutama puupää trumpisti täällä Suomessa esittää vastalauseensa.
Kustannus olisi mitätön ja suosittelen virkaan evp. kenraalia Juha Pyyköstä tai Jarmo Lindbergiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä voi olla myös taustalla jatkuvuus. Se että turvallisuuspolitiikka ei muutu vaikka valta vaihtuisikin vaaleissa.
Samat neuvonantajat jatkaisivat aivan ilmeisesti aina vaalien yli.
Siinä mielessä huono ajatus että se sementoi turvallisuusapolitiikan vaikka vaaleissa saataisiinkin vaalitulos joka edellyttäisi muutosta.
Kyseessä olisi siis eräänlainen turvallisusspolitiikan ”diktatuuri”.
Tätä en kirjoita millään tavoin nykyhallituksen suuntaan vaan aivan riippumatta siitä ketkä ovat vallassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanonta kuuluu, turpoa johtaa 12 vuoden välein vaihtuva TP. Tästä stagnaatiosta on päästävä eroon ja siirryttävä normaaliin parlamentarismiin, missä asiantuntijat neuvovat, kulloin piikkipaikalla olevat päättäjät päättävät ja eduskunta puuttuu asiaan, jos ryssitään.
Ilmoita asiaton viesti
Turvallisuuspolitiikka kuten ulkopolitiikkakin on paljolti politiikkaa jossa pitää olla jatkuvuutta.
Jatkuvuuden ei pidä olla yksien ”neuvonantajien” käsissä.
Siinä mielessä on hyvä että sitä johtaa tasavallan presidentti joka on vaaleilla valittu. Presidentti käyttää ymmärtääkseni kaiken saatavilla olevan tiedon ja pyrkii tai ainakin pitäisi, katsomaan pitkälle tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkuvuus ei ole autuaaksi tekevä asia, vaan päin vastoin. Jatkuvuutta on nähty ja koettu Paasikivestä lähtien.
Nykyaika ei kaipaa stagnaatiota, vaan kykyä reagoida muuttuviin olosuhteisiin hyvin nopeasti. Jatkuvuus tulee siitä, että ollaan EU:n jäsen, eikä YYA-maa. Jatkossa Suomi on myös Nato-maa. Se on jatkuvuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää avustajia. Määrä korvaa laadun ?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tai sitten vaalien jälkeen on paljon kavereita, joille ei ole hyväpalkkaista, poliittista neuvonantajavirkaa tarjolla.
Rasistipuolueen jäseniä ei ainakaan kelpuuteta mihinkään turvallisuuspoliittiseen puljuun, joten on varminta palkata näitä yli kolmen vuoden kokemuksella pätevöityneitä omasta kabinetistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Marin on käynnistänyt hyökkäyksen kaikilla SDP:lle mahdollisilla rintamilla,
pelastaakseen edes jonkin näköisen palkkioviran EU:ssa. Vaalit on turhan lähellä.
Virkoja kavereille pitää perustaa, niin että tuntuu.
Ilmoita asiaton viesti
Marin on isommissa ympyröissä kuitenkin melko kokematon ja tietää sen itsekin. Tätä puutetta Marin on ennenkin korvannut asiantuntijoilla ympärillään. Marin on luonteeltaan johtaja ja hän pyrkii siihen että saisi valmiiksi pureskellun materiaalin eteensä päätöksien tekemiseksi ja näin pystyisi keskittymään pelkästään johtamiseen. Tämä kuuluu hyvään johtamiseen.
Tälläisen asiantuntijan löytäminen on kuitenkin oma ongelmansa, sillä ollakseen todella hyödyllinen kyseisellä henkilöllä pitäisi olla harvinaisen syvää osaamista ja näkemystä suurvaltapolitiikasta. Marinin poliittisia motiiveja en tässä lähde arvailemaan, mutta pelkästään poliittisista syistä nimitetystä asiantuntijasta on poliittisesti vääristynyttä tietoa tuottaessaan enemmän haittaa kuin hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallituksen johtoviisikko on kiitettävästi kuunnellut Puolustusvoimien- ja Rajavartiolaitoksen johtoa, ehkäpä juuri kokemuksen ohkaisuudesta johtuen. Minun mielestäni tämä on loistava asia Suomen turvallisuuden kannalta. Taakse on jäänyt oma amatöörimäinen sooloilu ja ”neuvojen” hakeminen tehtaankadulta.
Eli toivottavasti valittavalla on leijonia kauluksessa.
Uutisessa pari merkityksellistä asiaa jää hieman vähälle huomiolle:
”Tarkoitus on nimetä ”maan paras turvallisuuspolitiikan osaaja” tehtävään, jossa olisi laajat tiedonsaantioikeudet ja myös kova palkka”
”Neuvonantajaa ei nimettäisi puoluepoliittisin perustein”
Eli paras osaaja ilman poliittista peliä. Totta kai tällainen ärsyttää Orpoa ja Purraa kun heiltä estetään ”palkintoviran” jako omille. Ja ärsyttää Marinin vihollisia koska tätähän suomalaiset ovat kaivanneet jo vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
V.O:”Eli toivottavasti valittavalla on leijonia kauluksessa.”
Harmittavasti tolla sitten torppasit heti ensimmäisen ehdokkaani, jolla olisi ollut ylivoimainen kokemus ulkopolitiikasta, Väyrynen. Leijonia jos pitää olla, niin sitten tietty Vehviläinen. Siinä mies joka ei Putinia pelkää.
PS kuten joku toinenkin, niin itse sitä mieltä että tällä kyllä pedataan jollekin ”ilmarille” pestiä vaalien jälkeiseksi ajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tätä asiantuntijapestiä ja muutamaa avustajaa palkata Marinille avustajaksi, vaan nykyiselle ja tuleville pääministereille. Ministerien avustajia ei valita hallituksen asetuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kaksiteräinen kysymys. Toisaalta Marinin kausi päättyy pian ja tällä kaudella Marinia tämä järjestely ei kauaa hyödytä, mutta Marinin lähtökohdista ja ongelmien ratkaisutavasta tämä luultavimmin on lähtöisin.
Toisaalta oletan että Marin arvioi välikauden jälkeen SDP:n olevan jälleen pääministeripuolue. Ehkäpä Marinin vielä ollessa johdossa. Toivottavasti tässä ei sorruta poliittisiin nimityksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole sulle-mulle-suhmuroinnista kyse. Veikkaan Kokoomukseen kallellaan olevan Aaltolan tulevan valituksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aaltola on hyvä esiintyjä ja uskottava mies rauhoittelemaan kansaa kriisin keskellä, mutta se osaaminen ja näkemys mitä tuossa tehtävässä kaivattaisiin on ainakin minulta jäänyt piiloon. Tosin julkisuuskuva on julkisuuskuva ja se oikea tieto monesti jätetään kertomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hänellä on esiintymistaitoa, uskottavuutta ja kykyä rauhoitella kansaa, se ei ole haitta. Enemmän puheripuli, kuvaannoliset ilmaisut ja ajattelun harhailu asiasta toiseen on rasittanut.
Harhailu asiasta toiseen kertoo siitä, että on kykyä tarkastella asioita eri näkökulmista laaja-alaisesti ja kyvystä hahmottaa asioiden riippuvuuksia. Asiasisällöllinen tietämys ja suuren kuvan hahmottaminen on ihan ok.
Päättäjät haluavat, että tieto, neuvot ja ehdotukset ilmaistaan kiteytetysti ja perustellen. Jaarittelu ei toimi. Onko hänestä siihen, en tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä yhteenveto kyllä Aaltolasta ja hänen vahvuuksistaan. Ja hyviä ominaisuuksia tai oikeammin edellytyksiä tehtävään joita aika harvalla kuitenkin on. Ehkä omassa mielessä oli Aaltolan julkisuuden kautta syntynyt vääriäkin oletuksia Aaltolasta.
Ilmoita asiaton viesti