Poliisiministeri Ohisalo ja Helsingin poliisi eivät korvaa lotkauta Elokapinaan Mannerheimintiellä. Olemme vaarallisella tiellä.

Helsingin pääkatu, Mannerheimintie on suljettu Elokapinan mielenosoituksen vuoksi.

Helsingin poliisi toteaa twiitissään n. klo 21.30. ”#Poliisi on neuvotellut Mannerheimintien mielenosoittajien kanssa useaan otteeseen. He eivät suostu yhteistyöhön poliisin kanssa eivätkä suostu siirtämään mielenosoitusta muualle. Mielenosoittajat ovat ilmoittaneet leiriytyvänsä paikalle noin 100 hengen vahvuudella.”

Tieliikennelain 12 §:n mukaan; ”(Tiellä oleva este). Tielle ei saa panna eikä jättää mitään, mikä voi vaarantaa tai haitata liikennettä.”

Poliisiministeri Maria Ohisalo, jonka viiteryhmää ja äänestäjäkuntaa Elokapina on, ei korvaa lotkauta asialle. Helsingin poliisilaitos ja poliisiylijohtaja Kolehmainen heittäytyivät poliisiministerinsä edessä täysin hampaattomiksi.

Saattaisi äkkipäätään olettaa, että poliisiviranomainen noudattaa lakia, eikä poliisiministerin mielipidettä. Poliisiviranomainen antaa kansalaisille täysin väärän kuvan siitä, miten mieltä voi osoittaa. Totaalinen pohjanoteeraus poliisiministeri Ohisalolta, sekä Kolehmaiselta, että Helsingin poliisilta.

Politiikan penkkiurheilija seuraa eri viiteryhmien intressejä poliittisesta näkökulmasta. On täysin selvää, että poliisiviranomaisen ei pidä sallia tieliikennelain 12 §:n mukaan tiellä olevia esteitä, oli kyse sitten Kaamasentiestä tai Mannerheimintiestä. Kaamasentiellä Lapin poliisi nostelee poron ropit tarvittaessa peräkonttiin vaarantamasta liikennettä, mutta Mannerheimintiellä Helsingin poliisi katsoo sivusta.

Allekirjoittanutta ”Manskun” tukkiminen ei haittaa, mutta perustellusti täytyy kysyä, onko poliisiviranomainen ja poliisiministeri ajan tasalla voimassa olevasta tielainsäädännöstä.

Vihreät ottivat juuri käydyissä kuntavaaleissa etenkin isoissa kaupungeissa takkiin. Poliisiministeri Ohisalo ei korvaa lotkauttanut Elokapinan aikaisimpiin edesottamuksiin. Anarkialla toki pitää olla jonkinlaiset rajat. Ei siis ihme, että vihreiden ilmastohysterian lietsominen ei kantanut kuntavaaleissa.

Nyt käynnissä oleva Elokapina on sekä Helsingin poliisille, että vihreille surullinen episodi. Elokapina sen sijaan saa hakemansa – laittoman (tieliikennelaki 12 §) – julkisen voiton. Onko niin, että mielenosoituksia voidaan jatkossakin järjestää voimassa olevan lain vastaisesti?

Mielenosoitukset ovat toki sallittuja, mutta vain niillä paikoilla, johon laki sen mahdollistaa. Mannerheimintie, Helsingin vilkaampana tienä, ei liene tällainen. Poliisiylijohtajalla ja poliisiministerillä olettaisi olevan aamulla ”palaverin paikka”, jahka he antavat anarkistien nukkua Mannerheimintiellä yönsä rauhassa.

Vihreille on nostaminen hattua siitä näkökulmasta, että ilmastonmuutos on noussut maassamme framille, mutta täytyy hämmästellä, että vihreän puolueen puheenjohtaja sallii silläkin hinnalla kannattajiensa rikkoa lakia ja harrastaa toimintaa anarkistisesti. Se ei liene poliisiministerin tavoite?

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että politiikkaa tulee harrastaa aktiivisesti, mutta ei anarkisesti ja lainvastaisesti. Poliisiministeri Ohisalo pohtinee tätä näkökulmaa myös pian käynnistyvissä eduskuntavaalikampanjoissa. Poliisiministerille ei liene eduksi pian käynnistyvissä eduskuntavaalitaistoissa ole todeta, että mieltä voi ja saa osoittaa aivan missä tahansa?

Episodin voittaja on poliisiministerin viiteryhmä Elokapina. Se sai haluamansa huomion – onnittelut heille vilpittömästi siitä – olkoonkin, että poliisiministeri ja poliisiylijohtaja eivät korvaa asialle lotkauta siitäkään huolimatta, että operaatio on lainvastainen.

Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että mikäli poliisiministerin -ja viranomaisen toiminta Elokapinan toiminnan osalta ei jatkossa terävöidy, molempien osapuolten uskottavuus – vihreiden osalta tulevissa eduskuntavaaleissa ja poliisiviranomaisen toiminnan osalta –  vaarantuu.

Äkkipäätään saattaisi olettaa, että poliisiministeri ja poliisiylijohtaja istahtavat asian tiimoilta ja käyvät Elokapinan toiminnan tiimoilta syvällisen keskustelun, jossa poliisiylijohtajan ei tule olla ”ottavana osapuolena.”

Elokapina sai sen tarkoittaman julkisen voiton ja näkyvyyden. Ilman sitä, ei tätäkään blogia olisi kirjoitettu. Onnittelut heille. Poliisiministeriä ja poliisiviranomaista ei sen sijaan käy onnitteleminen. On yleisen järjestyksen ja lakien näkökulmasta vaarallinen kehitys, että poliisiviranomainen toimii kulloisenkin poliisiministerin – on väri mikä tahansa – mielipiteiden mukaisesti. Tästä näkökulmasta olemme vaarallisella tiellä.

Onkin mielenkiintoista jatkossa seurata kuinka monta kertaa Helsingin pääkatu on nyt poliisiviranomaisen tulkinnan mukaan vapaasti tukittavissa, myös muiden toimijoiden osalta. Kyse on mielenkiintoisesta ennakkotapauksesta tieliikennelain sovaltamisen ja tulkinnan osalta.

Nyt valitun linjan mukaan kuka tahansa voi siis sulkea Mannerheimintien, pystyttää teltan ja paistella iltapalaksi makkarat, sulloutua makuupussiin ja nukkua poliisiviranomaisen takaamat, rauhaisat yöunet ja kävellä YLE:n tai Maikkarin aamu-uutisten haastateltavaksi näkyvyyden varmistamiseksi. Sillä aikaa, teltan ollessa vielä purkamatta Mannerheimintiellä ”suma seisoo” ja pääkaupungin liikenne on totaalisessa kaaoksessa riippuen siitä milloin teltan pystyttäjä  teltanpurkutalkoisiin ennättää.

Poliisiministerin ja poliisiviranomaisen toiminta Elokapinan osalta on sitä vaille, että poliisiministeri Ohisalo ja poliisiylijohtaja Kolehmainen tarjoavat aamulla herääville, sikeästi teltoissa ja makuupusseissa nukkuneille ”kapinallisille” termospulloista tuoretta kahvia uunituoreen pullan kera ja toivota hyvää huomenta ja kysy; ”Nukuitteko hyvin”.

 

 

 

 

 

 

+25
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu