Poliisiministeri Ohisalolla ja VN:lla on toimivaltuudet sulkea rajat välittömästi, mikäli niin katsotaan
Eduskunnan kyselytunnilla parran pärinää herätti Valko-Venäjän ja Puolan rajoilla eskaloitunut tilanne. Etenkin opposition senaattorit penäsivät hallitukselta, mitä Suomi tekee, jos vastaava offensiivi tapahtuisi Suomen ja Venäjän rajalla. Politiikan ja vähän juridiikankin penkkiurheilija ei saanut hallituksen vastauksista selvää kyselytunnilla. Niinpä asiaa oli penkaistava paragraaffeista.
Valmiuslain 1 §:n mukaan; ”Tämän lain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.”
Valmiuslain 3 §:n mukaan;
”Poikkeusoloja tämän lain mukaan ovat:
1) Suomeen kohdistuva aseellinen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettava hyökkäys ja sen välitön jälkitila; 2) Suomeen kohdistuva huomattava aseellisen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettavan hyökkäyksen uhka, jonka vaikutusten torjuminen vaatii tämän lain mukaisten toimivaltuuksien välitöntä käyttöön ottamista; 3) väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat; 4) erityisen vakava suuronnettomuus ja sen välitön jälkitila; sekä 5) vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.”
Kun tarkastellaan valmiuslain pykäliä, laista ei löydy mainintaa, miten em. tilanteissa tulisi konkreettisesti toimia. Valmiuslaki on tältä osin (rajoilla tapahtuva hybridivaikuttaminen) torso. Valmiuslaissa määritellään viranomaisten välisiä toimivaltasuhteita, mutta laki ei anna vastauksia käsillä olevaan ongelmaan. Niinpä ratkaisua oli lähettävä etsimään Rajavartiolaista.
Rajavartiolain 16 §:n mukaan; ”Valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Sisäministeriö päättää tarvittavista välittömistä toimenpiteistä, kunnes valtioneuvosto ratkaisee asian.
Näin ollen poliisiministeri Ohisalolla on mandaatti välittömiin toimenpiteisiin. Mutta, kuten tiedämme, piru asuu yksityiskohdissa.
Rajanylityspaikan sulkemisella ei saa estää Suomen kansalaiselle kuuluvaa oikeutta saapua maahan tai jokaisen oikeutta lähteä maasta eikä loukata vapaata liikkuvuutta koskevan Euroopan unionin lainsäädännön piiriin kuuluvien henkilöiden oikeuksia eikä kenenkään oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen.
Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin rajanylityspaikan sulkemista koskevan asian käsittelemisestä viipymättä poliisin, Tullin ja rajavartiolaitoksen kesken sekä asiaa koskevien ilmoitusten toimittamisesta Euroopan unionin asiainomaisille toimielimille ja muille valtioille.”
Näin ollen politiikan ja vähän juridiikan penkkiurheilija joutui jättämään Rajavartiolain tältä osin hetkeksi ja kiinnittämään huomiota 16 § 2 momentissa mainittuun ”eikä kenenkään oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen” koskevaan kysymykseen. Tällöin oli lähdettävä penkomaan ja etsimään vastausta lainsäädännön esitöistä. Löytyisikö vastaus kenties sieltä?
Ei löytynyt. Hallituksen esityksessä rajavartiolain muuttamiseksi (HE 220/2013 vp), 16 §:ää tarkoitettiin muutettavan vain seuraavilta osin; ”16 §. Rajanylityspaikan väliaikainen sulkeminen. Pykälän 1 momentin termi sisäasiainministeriö muutettaisiin sisäministeriöksi valtioneuvostosta annetun lain muutoksen johdosta. Pykälän 2 momenttiin tehtäisiin kielellinen tarkistus.
Pykälän 3 momentissa tullilaitos-termi muutettaisiin Tullin hallinnosta annetun lain
johdosta muotoon Tulli.”
Salapoliisityö rajavartiolaitoksen 16 §:ssä mainitun ”eikä loukata vapaata liikkuvuutta koskevan Euroopan unionin lainsäädännön piiriin kuuluvien henkilöiden oikeuksia eikä kenenkään oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen.” siis jatkui.
Oli siirryttävä kansallisesta lainsäädännöstä EU-oikeuden pariin. Josko sieltä vastausta problematiikkaan löytyisi. Eli tulisiko Suomen päästää Venäjän rajalla pyrkivät henkilöt maahan voimassa olevan lainsäädännön puitteissa vai ei?
Euroopan ihmisoikeussopimuksessa (63/1999), (Yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi) sellaisena kuin se on muutettuna yhdennellätoista pöytäkirjalla (SopS 85-86/1998), ei puhuta mitään rajojen ylittämisvapaudesta.
Näin ollen oli palattava takaisin kansalliseen lainsäädäntöön ja Rajavartiolakiin, jossa siis todettiin; ”Valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Sisäministeriö päättää tarvittavista välittömistä toimenpiteistä, kunnes valtioneuvosto ratkaisee asian.”
Mitä tulee valmiuslakiin ja sen päivittämiseen, ko. lakia on hyvä päivittää, sillä se on kyvytön ratkaisemaan em. ongelmia. Valmiuslaissa määritellään viranomaisten välisiä toimivaltakysymyksiä valtionrajojen sisällä ja mm. kunnissa. Valmiuslaki ei anna vastausta edellä mainittuun problematiikkaan. Rajavartiolaki on laki, jota on näin ollen soveltaminen.
Edellä mainittuun viitaten poliisiministeri Ohisalolla ja valtioneuvostolla on toimivaltuudet voimassa olevien paragraaffien puitteissa sulkea raja välittömästi, mikäli näin katsotaan Valko-Venäjän ja Puolan tapaisessa tilanteessa välttämättömäksi, joten huoli pois. Voimassa olevan lainsäädännön puitteissa voimme siis nukkua yömme rauhallisesti, riippuen toki siitä, miten poliisiministeri tai pääministeri vastaavassa tilanteessa reagoi.
Perussuomalaiset uhkaavat viritellä asiasta välikysymystä. Kysymyksestä tulee suutari, sillä Rajavartiolain 16 § ajaa jo tämän asian. Kokoomus jatkaa keskustelua ”oven kiinni pitämisestä” puheenjohtaja Orpon sanoin A-studiossa.
Ovi on jo kiinni, mikäli se halutaan pitää kiinni. Voimassa olevasta lainsäädännöstä asia ei jää kiinni. Sarkasmia pitää pyrkiä aina välttämään vakavien asioiden osalta, mutta blogisti on taipuvainen ajatukseen, että Kremlissä ja Tehtaankadulla nauretaan partaan, etteivät Suomen poliittiset päättäjät ja lainsäätäjät tiedä mikä voimassa olevan lainsääsännön sisältö on.
Eipä siis ihme, että maamme on mitä otollisin hybridivaikuttamisen kohde.
Eduskunnan kyselytunnilla oppositio ampui asiaan perehtymättä kysymyspatteristoa ministeriaitioon aihepiiriin liittyen sen sijaan, että lainsäädäntöön olisi ehkä ollut hyvä ennakolta perehtyä. Perussuomalaisten välikysymyksestä tulee suutari. Politiikan penkkiurheilija jääkin mielenkiinnolla seuraamaan, yhtyykö kokoomus PS:n näkemykseen ja lähtee ampumaan jo ennalta tiedettyä suutaria.
Itärajan suunnalla asuva kaverini on tänään ihmetellyt, että paljon helikoptereita pörrää nyt ilmassa. Suomen puolella siis.
Ilmoita asiaton viesti
Entäpä sitten kun rajanylityspaikka on suljettu, mutta tulijat tulevatkin rajanylityspaikan vierestä yli rajan?
Ilmoita asiaton viesti
No sitten hallitus saa kovasti toivotun joululahjan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan on juuri se, mille emme mahda yhtään mitään. Eikä heidän välttämättä tarvitse tulla siitä vierestä, kun on ihan umpimetsää tarjolla toista tuhatta kilometriä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on kohta EU:n ainoa valtio, jossa ei ole minkään sortin muuria idän ja lännen välissä. Kreikassa on maarajan mittainen muuri jopa kahden NATO-maan välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän johtuu, ja mikä merkitys mahtaa olla suoraan, ja pitemmin.
Ilmoita asiaton viesti
”…tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi….”.
Ehkä tuolla perusteella. Mahdollisilla maahan pyrkivillä tuskin on rokotukset kunnossa, joten kansanterveytemme on ehkä vaarassa. Muutama tuhat korona-tautista hajautuneena kuka minnekin riittänee.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä puheenvuorosta.
Nyt keskustellaan lakien viilaamisesta, joka nähtävästi on käynnissä. Hyvä niin.
Rajavartioston henkilöresursseista hyvin koulutetut reservit mukaanlukien, valmiudesta, välineistä ja rajan infrastruktuurista ei sensijaan käydä juuri minkäänlaista keskustelua. Jokainen ymmärtää että ilman em. asioiden hyvää ”toimintavalmiutta” hyvätkään lait eivät toimi käytännössä täällä valtakunnan rajalla jos kriisi yllättää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei raha-asemien sulkeminen se ongelma ole. Ongelma on se, että voidaanko kieltäytyä turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta ja käsittelystä?
Ilmoita asiaton viesti
Kukahan tämänkin paniikin pisti alulle?
Ilmoita asiaton viesti
Lainsäädäntö on vähän kuin raamattu. Kyse on tulkinnasta ja painotuksista, ja jokainen löytää siitä tarvittaessa omaa näkemystään vastaavat kohdat.
Ilmoita asiaton viesti
Rajan ja raja-aseman sulkeminen on kaksi eri asiaa, joita ei pidä sotkea. Jos tänne vyöryisi Venäjältä laittomasti rajaa ylittäviä kuten Puolaan Valko-Venäjältä, tuskin he raja-aseman kautta tänne tulisivat vaan soita ja metsiä pitkin. Rajavartiolaki ei siis kirjaa rajan sulkemista vaan raja-aseman sulkemista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Arille hyvästä argumentista.
Olen ymmärtänyt, että rajavartiolain soveltaminen koskee myös jänkiä ja metsiä. Ellei se näitä koskisi, olisimme lainsäädännöllisessä ja turvallisuuden hetteikössä.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta mitä voimme tehdä, jos porukkaa tulee umpimetsässä rajamme yli tuhansittain? Käytämmekö konekivääriä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo onkin mielenkiintoista joista lakimiehetkään eivät ole yksimielisiä. ”Pykälät” näyttävät olevan pääasiassa edellisten hallitusten käsialaa. Eli käsitelläänkö asiat lopulta oikeudessa?
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2005/20050578
28x 7) huolehtia siitä, että kolmannen maan kansalainen, jolta on evätty pääsy, ei tule Suomen alueelle;
35ex Schengenin rajasäännöstön mukaisia tehtäviä toimivaltaisen suomalaisen virkamiehen määräysten ja ohjeiden mukaisesti lukuun ottamatta 14 artiklan mukaista päätöstä evätä maahanpääsy.
Eli jos valtioneuvoston päätöksellä maahantulo on estetty minkä rikoksen rajavartia tekee siellä suolla kun hän estää turvallisesta maasta Suomeen tulon?
No ehkä onkin paikallaan että tulkinnanvaraisia lakeja nyt käydään läpi. Rajavartiolaki koskee myös jänkiä ja metsiä.
Ilmoita asiaton viesti
Koskeeko Schengen sopimus myös EU:n ulkorajoja?
Olen luullut että se koskee liikkuvuutta sopijamaiden välillä?
Ilmoita asiaton viesti
Kun olen tällainen yksinkertainen mutta osaan jonkunverran lukea luotan pääsääntöisesti viranomaisten teksteihin. Viittaan nyt Tornion kautta tulleisiin yli 30000. Miten itse tulkitset tuota tekstiä?
https://migri.fi/milloin-hakemusta-ei-kasitella-suomessa-
Olenko ymmärtänyt lukemani väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Sasi: Suomi voi käyttää väkivaltaa estääkseen laittoman maahantulon
https://www.verkkouutiset.fi/suomi-voi-kayttaa-vakivaltaa-estaakseen-laittoman-maahantulon/#92f9a382
Ilmoita asiaton viesti
Onko maalaisjärki kadonnut, kun puhutaan lakipykälistä joita ei osata tulkita maamme edun mukaisesti?
Kun yllättävä tilanne on päällä ei silloin aleta sorvaamaan uutta lakia vaan toimitaan kuten maalaisjärki sanoo.
Ilmoita asiaton viesti