Poliittinen muisti: Takit ja turkit käännähtävät tiuhaan tahtiin ek-vaalien alla

Maikkari julkaisi tuoreeltaan ns. hallituskumppanikyselyn ek-vaalien lähestyessä.

Perussuomalaiset on noussut kokoomuksen piiripäättäjien keskuudessa suosituimmaksi hallituskumppaniksi. MTV:n Uutisten teettämässä kyselyssä perussuomalaisten suosikkikumppani on vastaavasti kokoomus. MTV Uutisten hallituskumppanikysely kuvaa tämän hetken tuntemuksia, mutta käytännössä lopputulos ratkeaa vasta eduskuntavaalien jälkeen, kun hallituksen muodostamisesta aletaan neuvotella. (MTV Uutisten kysely, lihavointi blogistin)

Politiikan penkkiurheilija joutui hieraisemaan kerran ja kaksi ”tuloksen” luettuaan ja mieleen muljahti, että poliittinen muisti – kuten väitetään – on todellakin lyhyt.

Politiikan lyhyttä muistia kuvaa hyvin tilanne vuonna 2017, jolloin kokoomus ja keskusta näyttivät perussuomalaisille ovea.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsovat, että Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa ei ole edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä. (STT 12.6.2017)

Kokoomuksen piiripäättäjät ovat Maikkarin tuoreen kyselyn mukaan nostamassa perussuomalaisia suosituimmaksi hallituskumppaniksi. Politiikan penkkiurheilija joutuu heti esittämään itselleen kysymyksen; ”Mitä täällä tapahtuu?” 

Politiikan penkkiurheilija, joka on kokoomusperhetaustainen (lue: sitoutumaton) joutui hieraisemaan silmiään todellakin kerran ja kaksi. Kokoomuslaiset kannattavat perussuomalaisia hallituskumppaniksi 30 %:n kannatuksella.

Yllätyksenä perussuomalaisten suunnalta ei voine pitää sitä, että puolue kannattaa kokoomusta 42 %:n kannatuksella hallituskumppaniksi, onhan kyse käytännössä perussuomalaisten osalta porvaripuolueesta. Sitäkään ei kannattane unohtaa, että halukkuus kokoomuslaisten kanssa muodostamaan hallitusyhteistyöhön saattaa johtaa myös muutamaan mersu- ja bemari -takapenkkipaikkaan.

Mielenkiintoista Maikkarin teettämässä kyselyssä on, että myös keskustan satraapeista 41 % pitää kokoomusta mieluisimpana hallituskumppanina.

Sikäli mikäli kun politiikan penkkiurheilijan henkilökohtainen poliittinen muisti pelaa, keskustan ja kokoomuksen välinen hallitusyhteistyö on johtanut keskustalaisten mukaan aina ”katastrofiin”.  Näin tupailloissa kuiskutellaan. 

Kun vedetään yhteen edellä mainitut yksityiskohdat haiskahtaa siltä, että porvarihallitusta pukkaa – joka ei toki ole yllätyskään. Sen sijaan poliittisen muistin näkökulmasta voidaan esittää kokoomuksen piirisatraapeille ja Petteri Orpolle kysymys, mikä perussuomalaisten politiikassa (mm. maahanmuutto, EU) on muuttunut, että perussuomalaisista onkin tulossa säädyllinen hallituskumppani?

Niin tai näin. Poliittinen muisti – kuten edellä todettiin – on todellakin lyhyt, eikä pelkästään rahvaan äänestäjän näkövinkkelistä.

Todettakoon kuriositeettina, että poliittinen muisti saattaa pätkähdellä muuallakin kuin edellä mainittujen puolueiden puoluetoimistoissa riippuen siitä, miten sopiva ja valikoiva muisti milloinkin on. Kevään hallitusneuvotteluissa – ketkä sitten neuvottelevatkaan – poliittisen muistin osalta voi olla, että poliittiselle dementiallekin annetaan sopivassa määrin siimaa ja sijaa.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu