Politiikan penkkiurheilijan popcornit jäivät odottelemaan kolmatta ja ratkaisevaa erää

13.10 vietettiin mielenkiintoista päivää mm. sote-uudistuksen, että ns. Kiurun maski-gaten osalta.

Politiikan penkkiurheilija kiinnitti huomiota keskustapuolueen lähestymiskulmaan suhteessa Kiurun ”maski-gateen”. Sote-infoa ennen politiikan penkkiurheilija ei popcorneja mikroon viritellyt. Mitään uutta ja ihmeellistä sieltä ei ollut tulevaksi, eikä tullut.

”Saarikon mukaan Kiuru ja STM antoivat tilannekuvauksen tänään, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta vastaava ministeriryhmä oli koolla. Tilannekuvassa oli Saarikon mukaan kyse siitä, ”mikä on ollut tämä yhteydenpito ja vuorovaikutus THL:n ja myös Työterveyslaitoksen kanssa tässä kasvosuojuskysymyksessä”.

”Tältä osin selvitys valaisi tapahtunutta tilannetta ja se selvitys minua tyydytti.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi aiemmin päivällä MTV:n mukaan, että keskusta odottaa Kiurulta ”selkiytystä” asiaan. Uusi Suomi ei tavoittanut Kurvista kommentoimaan asiaa tarkemmin, ja muu ryhmä- sekä puoluejohto oli halutonta kommentoimaan Kurvisen aloitetta tarkemmin. Saarikon kannanotto selventänee tilanteen.” (US 13.10) 

Saarikko ja Kurvinen eivät edellä mainittuun viitaten ole mitä ilmeisimmin käyneet keskustelua miten Kiurun ”maski-gateen” tulee suhtautua. Saarikko puhalsi puolueen pääsatraappina pilliin ja totesi, että Kiurun selvitys valaisi tapahtunutta tilannetta ja se selvitys häntä tyydytti. 

Saarikon pilliin viheltäminen puolueen sisäisesti ei politiikan penkkiurheilijaa yllättänyt. Maakuntauudistus on etenemässä, eikä Kiurun ”maski-gatella” haluta keskustassa vaarantaa sen etenemistä, etenkin kun Kiurua kohtaan on esitetty epäluottamuslause jota eduskunta käsittelee.

Mitä tulee itse sotelakiesitykseen, hallitus huomioi ”nöyrästi” saadun palautteen. Eikä ihme. Sote-uudistus on hallituksen ykkösprioriteetti jossa mitataan hallitustyöskentelyn onnistuminen.

Politiikan penkkiurheilija huomioi hallituksen YLE:n infon osalta, että alkuperäiseen lakiluonnokseen tehtiin erittäin paljon yksittäisiä muutoksia, joskin iso kuva ja periaate ei horjahtanut. Valtio vie ja maakunnat vikisevät.

Kirkossa ei ole vielä kuulutettu meneekö lakiesitys läpi. Päinvastoin. Maakuntien itsehallinto, ulkoistamissopimuksen Länsi-Pohjaan liittyen on vastoin kuntien epätasa-arvoista kohtelua sillä myös monet muut kunnat ovat 100 prosenttisesti ulkoistaneet sote-palvelunsa. Kuntien omaisuuden suoja koskien ulkoistamissopimuksia, sopimusten mitätöinti ja se, tuleeko maakunnilla olla verotusoikeus jo uudistuksen alussa, eikä nyt esitetyllä viiveellä.

Hallituspuolueiden edustajat – luonnollisesti – ovat päivän aikana hehkuttaneet hallituksen saavuttamaa yhtenäisyyttä uudistuksen osalta. Näin tekevät kaikki hallitukset uskottavuutensa säilyttämiseksi. Sote-uudistuksen osalta on vielä kantoja kaskessa, eikä hallituksen yksimielisyyteen pääseminen ole vielä minkäänlainen tae uudistuksen läpimenosta.

Olkoon maakuntien nimi mikä tahansa, politiikan penkkiurheilija toteaa, että on pelattu vasta ensimmäinen erä. Politiikan penkkiurheilijan popcornit jäivät odottelemaan vielä kolmatta ja ratkaisevaa erää.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu