Politiikan penkkiurheilijan ”vaalianalyyssi”: Alexander Stubb (kok), 9-

YLE:n TP-tenttikierroksen päätti kokoomuksen Alexander Stubb. Stubb on porskuttanut gallupien piikkipaikalla ja häntä povataan lähes varmaksi toiselle kierrokselle menijäksi. Politiikassa mikään ei ole varmaa ennen kuin numerot ja lopputulokset on isketty tauluun. Vielä kuulosteltaneen ja höristeltäneen myös sitä pyyhkäiseekö Jussi Halla-aho tai Olli Rehn Pekka Haaviston ohi? Politiikan penkkiurheilija ei pidä skenaariota todennäköisenä, ellei jotakin yllättävää kalkkiviivoilla tapahdu. Haavisto on UTP-kysymyksissä siinä määrin rutinoitunut, että yllätyksiä ei ole odotettavissa.

Kolmen minuutin puheeseen valmistautuessaan Stubb ja tukijoukot olivat kiinnittäneet huomiota Rehnin puheeseen, jossa papereita ei pyöritelty ja katsottiin suoraan kameraan ja puhuttiin suomalaisille. Puheessa nousi esiin UTP, ylipäällikkyys ja arvojohtajuus. Stubb korosti, että TP:llä pitää olla kansainvälistä osaamista. Stubb nosti puheessaan esiin myös Martti Ahtisaaren rauhanrakentamisen perinnön. Puheessaan Stubb totesi, että jos joku ei pärjää, autamme. Epäselväksi jäi miten autamme? Stubb nosti esiin välittämisen ja empatian. Riittääkö se konkreettiseen auttamiseen? Puheessaan Stubb totesi, että Suomen etu on kaiken edellä. Näin voisi olettaa olevan myös naapureilla ja vihulaisilla.

Varsinaisessa tenttiosuudessa Stubb painotti kansainvälistä osaamista, jota pitää omana ydinosaamisalueenaan. Stubb totesi tuntevansa instituutiot sekä kansallisesti, että kansainvälisesti. Eittämättä näin. Stubbin vahvuudeksi voidaan laskea se, että hän on myöntänyt tehtyjä mm. Venäjä-virheitä. Politiikan penkkiurheilija nostaa Stubbille näiltä osin hattua sillä moniko politrukki myöntää tehneensä virheitä? Heitäkin mitä suuremmalla todennäköisyydellä on kasapäin.

Stubb pitää suurimpana virheenään sitä, ettei pystynyt viemään Suomea Natoon. Voitanee tältä osin todeta, että suurimpana jarruna asian edistämiseksi tuolloin oli TP Sauli Niinistö. Voidaan toisaalta kysyä millä volyymillä Stubb tosiasiallisesti puhui Nato-jäsenyyden puolesta Niinistön suuntaan?

Venäjäsuhteen osalta Stubb toteaa, että jos Venäjän kanssa käytäisiin keskustelua se käytäisiin liittolaisten kanssa. Näin ovat todenneet myös muut ehdokkaat. Stubb toteaa, että pitää lopettaa illuusio siitä, että Venäjästä tulee liberaali demokratia. Politiikan penkkiurheilijan korvaan pisti tältä osin se, että eikö olisi merkittävä askel jo se, että Venäjästä tulisi ylipäätään demokratia on se sitten liberaalinen tai konservatiivinen.

Politiikan penkkiurheilijan korvaan ja silmään pisti erityisesti toimittajan kysymys koskien Israelin ja Gazan tilannetta ja miten se mahdollisesti olisi ratkaistavissa? Stubb veti tähän saakka suvereenisti tenttiä, mutta kysymyksen kuultuaan katse kääntyi pöydän pintaan ja syntyi syvä hiljaisuus. Lakoninen vastaus kuului, että keskittyisin TP:nä kriisiin, mutta toteamatta jäi millä tavalla? Sormi on kyseisen kysymyksen osalta toki mennyt suuhun muillakin ehdokkailla. Kahden valtion malliin viittaaminen olisi ollut helppo vastaus, mutta Stubb jäätyi selvästi kysymyksen äärellä. Niin ovat toki tehneet naapuritkin. Lähi-idän tilanne ja siihen kommentoiminen on selkeästi politrukeillemme varsin kiusallinen tilanne ottaen huomioon, että USA on Israelin puolella.

Politiikan penkkiurheilija antaa Stubbille arvosanaksi 9-. Stubb selviytyi tentistä kuivin jaloin, vaikka naapurit ja vihulaiset saattoivat salaa toivoa häneltä kompurointia. Vaalien loppumetreillä ja kalkkiviivoilla Stubbin pahin haastaja on Stubb itse. Näin ollen Stubb-kortti täytyy katsoa grandefinaaleen, varsinaisen äänestyspäivän iltaan kello 20.00 saakka. Stubbin CV:stä TP:ksi valinta ei ainakaan jää kiinni, eikä se, että hän on lukenut UTP-läksynsä erittäin hyvin.

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu