Politiikan penkkiurheilijan ”vaalianalyyssi”. Olli Rehn (valitsijayhdistys) 9+

Valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn marssi määrätietoisesti YLE:n presidenttitenttiin. Askelissa ei ollut havaittavissa ”savolaista kieroutta” (lue: positiivisessa mielessä) vaan päättäväisyyttä. Rehn oli valmistautunut kolmen minuutin puheeseen paremmin kuin kukaan muu tentissä pyörähtänyt. Rehn puhui suoraan kameraan ja suomalaisille.

Kolmen minuutin puheessaan hän korosti TP-tehtävässä vakautta, vastuunkantoa ja hyvää harkintakykyä. Hän ei myöskään tulisi seuraamaan sivusta kansantalouden ajautuessa kriisiin. Puheessa nousi esiin sisäpolitiikkaan liittyviä teemoja kuten talous, työmarkkinapolitiikka, koulutus, nuoriso ja yrittäjyys etc. On selvää, että ehdokkaiden pitää raapaista TP-ehdokaspuheissa myös sisäpolitiikkaa, sillä muutoin potentiaalisia äänestäjiä ja rahvasta ei saada hereille. 

Varsinaisessa tenttiosuudessa YLE:n toimittaja syötti suoraan Rehnin lapaan esittäen kysymyksiä taloudesta, joka on Rehnin leipälaji. Rehnillä ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia vastata ja argumentoida toimittajan esittämiin kysymyksiin.

Työmarkkinajärjestöjen ”asemasodan” ja ”poteroiden” osalta Rehn totesi, että asiat eivät riitele vaan kyse on arvovallasta. Rehnin mukaan molempien osapuolten tulee ”pakittaa” ja ”hengähtää”. TP:nä Rehn peräänkuuluttaisi neuvotteluratkaisua. Argumentti jäi tältä osin ontoksi, sillä kukapa ei toivoisi näin tapahtuvan.

Ulkopolitiikan ja erityisesti Venäjäsuhteen osalta Rehn toteaa, että on valmis keskustelemaan Kremlin kanssa, mikäli mandaatti tähän yhteistyökumppaneilta (lue: Nato, EU) on. Rehn ei elättele toiveita siitä, että Venäjästä tulisi demokraattinen valtio Putinin valtakaudella. Tältä osin Rehnin argumentti ja johtopäätös ei poikkea naapureista ja vihulaisista.

Itärajan osalta Rehn peräänkuuluttaa pikakäsittelyn nopeuttamista. Rehn heitti piikin Petteri Orpon suuntaan viitaten siihen, että hallitus on joululomaillut kun asiaan olisi pitänyt reagoida.

TP:nä Rehn toimisi ”unilukkarina”. Tältä osin Rehn jatkaisi Sauli Niinistön viitoittamalla tiellä. Rehn on reservin sotilasarvoltaan luodin kestävä luutnantti, joten PV:n ylipäällikön tehtävä ei tulisi täysin puskista.

Politiikan penkkiurheilijalla on sellainen kutina, että Rehn tulee kisan loppumetreillä haastamaan vakavasti Jussi Halla-ahon. Se, riittävätkö rahkeet Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston haastamiseen on jo toinen tarina.

Politiikan penkkiurheilija antaa Olli Rehnille arvosanaksi 9+ Mikäli Rehn valitaan TP:ksi, suomalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa vallitsevassa UTP-tilanteessa, joka on TP:n keskeistä rootelia.

*****

Niin tai näin, isossa kuvassa voitanee esittää kysymys onko valitsijayhdistyksellä liikkeelle lähtö paras lähtöasetelma ottaen huomioon, että koira ei karvoistaan pääse etenkään politiikassa? Kyseisen tempun voi tosiasiallisesti tehdä vain TP, joka on istunut presidentinlinnassa jo kuusi vuotta ja josta on tosiasiallisesti tullut koko kansan presidentti, jollainen TP Sauli Niinistöstä ensimmäisellä TP-kaudellaan tuli. Kyseistä lähtöasetelmaa tullaan tupakoimaan puoluetoimistoissa vielä hartaasti seuraavissa presidentinvaaleissa, käy näissä kekkereissä miten tahansa.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu