Politiikan penkkiurheilijan ”vaalianalyyssien” tulos: Rehn kampesi niukasti piikkipaikalle

YLE:n TP-vaalitentit on kahlattu läpi. ”Vaalianalyyssien” perusteella ehdokkaille annettujen arvosanojen keskiarvoksi saatiin 8+.

Olli Rehn (9+) kampesi piikkipaikalle niukasti ennen Pekka Haavistoa (9). Gallupien perusteella keulapaikkaa  pitävä Alexander Stubb (9-) ei ollut tentissä ”Pekkaa pahempi”. Peränpitäjäksi jäi Harry Harkimo (6,5). Äänikuningattaren tittelin nappasi Jutta Urpilaisen (7,5) ja Sari Essayahin (7,5) nenän edestä Li Andersson (8,5).

Keskiarvon paremmalle puolelle kurottivat Rehnin, Haaviston Anderssonin ja Stubbin lisäksi, Jussi Halla-aho (8,5) ja Mika Aaltola (8,5). Keskiarvon huonommalle puolelle valahtivat Jutta Urpilainen, Sari Essayah ja Harry Harkimo.

********

Viimeisillä galluptuloksilla iso rooli

Vielä odotellaan viimeisiä galluptuloksia, joilla on aikaisempia gallupeja isompi rooli. Puolta vuotta saati vuotta ennen vaaleja julkaistuilla galluptuloksilla ei ole mitään merkitystä kuten olemme nähneet. Sen sijaan viimeisillä galluptuloksilla, jotka julkaistaan juuri ennen vaaleja alkaa olemaan jo merkitystäkin.

Kun ne julkaistaan lähtee rahvas, jolla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa povitaskussa tai käsilaukussa mentaalisesti äänestämään piikkipaikoilla olevia. Ihmismieli on rakennettu siihen asentoon, että kuka nyt varmaa häviäjää lähtee äänestämään.

Tässä yhteydessä voidaan siteerata Kummeli-sketsiä, jossa valmentaja Aimo Nivaska toteaa vaihtoaitiossa istuville jääkiekkojoukkueensa pelaajille joukkueen ollessa häviöllä; ”Se on pojat sillä lailla, että me hävitään tää peli.”

Nähtäväksi jää ajatteleeko rahvas kuten valmentaja Nivaska, että peli on pelattu mikäli viimeisimmissä gallupeissa oma suosikki on häntäpäässä eikä lähelläkään toista kierrosta? Tällöin rahvas on perimmäisten kysymysten äärellä; äänestääkö persoonaa, puoluetta, oikeaa vaiko vasenta laitaa vai jäädäkö kotiin?

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu