Politrukit, puoluejohtajat, senaattorit – on kesäpuheiden aika

Senaattorimme muljahtivat hetki sitten ansaituille kesälaitumille. Politiikan kevät on ollut hallituksen toiminnan näkökulmasta vähintäänkin, jos ei myrskyisä niin turbulenttinen. Puoliväliriihen lopputulemat tiedämmekin ja muistamme riihen puintiin liittyneen savotan.

Sote-uudistuskin saatiin maaliin n. viidentoista vuoden pihtisynnytyksen jälkeen. Koulutuspolitiikassa oppivelvollisuusiän pidentäminen toteutui ja eläkeputkesta luovuttiin. Valtion kehitysyhtiö VAKE lyötiin lihoiksi ja perustettiin Ilmastorahasto. EU:n elpymispaketti paketoitiin.

Täysin toimetonna hallitus ei siis ole ollut ottaen huomioon, että koronaakin on pitänyt hoitaa siinä sivussa.

Hallituksen työmaa on kuitenkin vielä pahasti kesken etenkin elintärkeän talous- ja työllisyyspolitiikan osalta, joka on valtioiden toimintaedellytysten näkökulmasta keskeisin ja ratkaisevin asia. Näin myös Suomen osalta.

Syksyn budjettiriihestä on odotettavissa puoliväliriihen kaltainen otatus. Senaattoreiden ja etenkin ministereiden kannattaakin huokaista lomakaudella hyvin, jotta virtaa syksyn vääntöihin riittää, sillä niitä on lupeissa.

Kesälomakausi on perinteisesti politiikassa hiljaista aikaa, mutta se on perinteisesti myös otollista aikaa saada puolueiden johtajien näkemyksiä talven räntäsateita ja arkea paremmin ja näkyvämmin esille.

Muistamme männä vuosilta ”kesäpuheet”, joka tarkoitti politrukkien poliittisia avauksia kesähelteillä, joiden sisältöjen arvioitiin johtuvan enemmänkin paahtavasta helteestä kuin harkituista sanoista.

Politiikan penkkiurheilija muistaa vuosien takaa kesäpuheen, jonka loihe lausumaan tuolloinen  kokoomuksen Helsingin johtava poliitikko Harry Bogomoloff vuonna 2012.

”Bogomoloffin mielestä yliopistojen ja korkeakoulujen pitää olla siellä, missä on ihmisiä – ei tyhjässä Lapissa, eikä Itä-Suomessa. Siellähän on vain ne pari aurinkoista kuukautta keväällä, hän sanoo ja tunnustaa käyneensä Lapissa kymmenkunta kertaa elämänsä aikana, 68-vuotias mies. – Olkoon siellä ne, jotka siellä ovat ja jos kerran pystyvät olemaan, mutta kyllä siellä on varmaan vaikeaa. Lapin radiolle Bogomoloff leikkisästi jopa harmittelee sitä, että Helsingin kaupunki viime talvena pestasi kouluttamattomia virolaisia lumitöihin, kun Lapin yliopistosta olisi saatu koulutettuja. Lapin yliopistosta valmistuneita en ottaisi kuin lumitöihin. ” (YLE 19.7.2012).

Hyvät senaattorimme ja politrukkimme. Tehkää meidän politiikan penkkiurheilijoiden kesästä yhtä viihdyttävää kuten taannoin on ollut kesäpuheissa tapana. Politiikan penkkiurheilija lupaa tarjota kahvit ja mustat makkarat Tampereen Tammelan torilla kesän 2021 parhaalle kesäpuheen pitäjälle.

Ennusmerkkejä on jo ilmassa, vaikka lämpötila tällä hetkellä pysytteleekin vielä karvan verran alle + 30 asteessa ja eduskunnan kesälomaa ministerit, senaatttorit ja puoluejohtajat ovat ehtineet viettää vasta parisen päivää.

Kesähelteet ja Arkadianmäen kesälomatauko ovat kesäpuheille varsin otollista ja potentiaalista aikaa. Medianäkyvyydenkin voi arvioida olevan keskellä istuntotaukoa kohtalaisen – helteistäkin  huolimatta. Kesäpuheissa on tosin se vaara, että ”vihulaiset” saattavat muistaa ne vielä syksyn räntäsateissakin.

 

 

+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu