Porvarihallitusta pukkaa: Saarikon ”pommi” räjähti Marinin jalkojen juuressa. Punavihreä hallituspohja säpäleinä

Keskustan pj. Annika Saarikko pamautti pommin, joka räjähti Sanna Marinin jalkojen juuressa. Pommi räjäytti punavihreän hallituspohjan säpäleiksi. Porvarihallitusta pukkaa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo MTV Uutisille, että keskusta ei voi jatkaa nykyisessä hallituskokoonpanossa ensi vaalikaudella. Samaa Saarikko kertoo keskustan äänenkannattajan Suomenmaan julkaisemassa puheenvuorossa.

– Äänestystulos tietysti ratkaisee, voiko keskusta edes harkita hallitukseen menemistä. Silti on nyt jo sanottava, että keskusta ei mene mukaan nykyiseen kokoonpanoon, Saarikko kertoo puheenvuorossaan Suomenmaassa.

Syynä ovat Saarikon mukaan nykyisen hallituksen erilaiset talouslinjat ja erilainen suhtautuminen velkaantumiseen. (YLE 9.3)

Alla oleva statistiikka kertoo tämän hetkisestä tilanteesta Arkadianmäellä. Kuten huomaamme, tuoreimmat gallupit ovat kutakuinkin samassa asennossa kuin kevään 2019 vaalien jälkeen. Keulilla porskuttaa sdp, ps ja kok. Näitä peesaa seuraava kolmen keskisuuren ryhmä, kesk, vihr ja vas. Eli tulemmekin olemaan tilanteessa, jossa olimme vuonna 2019.

Kuten alla olevasta statistiikasta nähdään, punavihreä koalitio (sdp 40, vihr. 20, vas. 16) saavat kolmeen pekkaan maksimissaan 80-85 paikkaa joka on auttamatta liian vähän hallituksen muodostamiseksi. Keskustan avulla se onnistui, mutta tätäkään korttia ei enää ole.

Mitä tulee Saarikon räjäyttämään pommiin tarkoittaa se mitä suuremmalla todennäköisyydellä myös sitä, että osa kepusta ”karanneista” palaa juurille. Tämä tulee mitä todennäköisemmin tarkoittamaan sitä, että kepu tulee saamaan ääniä n. 10-15 prosentin haarukkaan, eikä puolue jää alle 10 prosentin.

Jos ääniä tulee lähemmäs 15 %:a kuin 10:tä, Apollonkadulla arssinoitaneen niin, että hallitukseen ”rohjetaan” lähteä. Jos äänet jäävät 10 %:n pintaan, raavitaan Apollonkadulla enemmältikin korvantauksia – mitä tehdään?

Saarikon ulostulo tulee tarkoittamaan sitä, että 1) kokoomus käy ensin oman ”jaakobinpaininsa” sen suhteen, ovatko perussuomalaiset hallituskelpoisia 2) jos näin todetaan, Petteri Orpo kilauttaa Saarikolle, mutta vasta tämän jälkeen, mikäli perussuomalaiset todetaan hallituskelpoiseksi.

Kokoomuksen rooli tulee joka tapauksessa olemaan keskeinen, siitäkin huolimatta, vaikka perussuomalaiset olisivat suurin puolue ja Riikka Purra lähtee hallitustunnustelijaksi. Perussuomalaiset ovat ”pakotettuja” yhteistyöhön kokoomuksen kanssa. Kaksi suurta puoluetta kun pitää matemaattisestikin saada kasaan ja sdp:n kanssa sitä ei synny.

Saarikon pommi muljautti asetelmat päälaelleen. Pekulaatio kokoomuksen ja sdp:n sinipunasta ei ole läpihuutojuttu. Kokoomuksen ja sdp:n talouspoliittiset linjat ovat niin kaukana toisistaan, että hallitusneuvottelijoiden täytyy olla melkoisia fakiireja, mikäli sinipuna meinataan raapia kasaan. Toki politiikassa kaikki on mahdollista, mutta siinäkään mustaa ei saa valkoiseksi.

Sanna Marin näyttääkin nyt pelanneen sdp:n ulos varteenotettavana pääministeripuolueena julistaessaan jo varhain, että sdp ei mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Tämän julistaessaan Marinin olisi tullut varmistaa ensin Saarikolta, oletteko pelissä mukana? Enää sdp:llä ja Marinilla ei ”kepukorttia” ole. Musta-Pekka jäi käteen.

Saarikon ulostulo niin sisällöllisesti kuin aikataulullisestikin oli erittäin fiksu veto puolueen vaalimenestyksen kannalta. Nyt puolueesta ”harhateille” lähteneet maakuntien miehet tietävät ennen vaaleja mitä tuleman pitää.

Puolue:                                                                                              Paikat             Kannatus%

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)
40(+6)
17,7 %(+1,2)
Perussuomalaiset (PS)
39(+1)
17,5 %(-0,2)
Kansallinen Kokoomus (Kok)
38(+1)
17,0 %(-1,2)
Suomen Keskusta (Kesk)
31(-18)
13,8 %(-7,3)
Vihreä liitto (Vihr)
20(+5)
11,5 %(+3,0)
Vasemmistoliitto (Vas)
16(+4)
8,2 %(+1,0)
Suomen ruotsalainen kansanpuolue (RKP)
9(0)
4,5 %(-0,3)
Suomen Kristillisdemokraatit (KD)
5(0)
3,9 %(+0,4)
Muut ryhmät (Muut)
2(+1)
2,9 %(+2,3)
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu