Potilasturvallisuuslaki menee isossa salissa läpi: Sote-alan palkkapommi on kulman takana, jota valtio ei voi väistää

Potilasturvallisuuslaki tai sen vastustaminen sai isolla kirkolla sinänsä ansaittua näkyvyyttä. Näin pitää ollakin.

Edellä mainitusta huolimatta, potilasturvallisuuslaki tulee menemään läpi isossa salissa heittämällä. Soraääniä tulee kuulumaan, joka on vaalien alla ymmärrettävää. Hengen ja elämän kanssa ei ole kuitenkaan pelaaminen.

Politiikan penkkiurheilija raapaisi oheisen US-blogin 5.4.2022, jonka otsikossa kysyin; Silja ja Millariikka: Miksi ihmeessä te neuvottelette työehdoistanne Markun kanssa?

Sote-alan henkilöstö siirtyy 1.1.2023 klo 00:01 valtion leipiin. Tehy ja Super yllätettiin housut kintuissa tilanteessa, jossa KT (kuntatyönantaja) otti neuvotteluvastuun myös tulevista hyvinvointialuista. Eikö tällöin viimeistään olisi hoitajajärjestöjen parta pitänyt päristä? Ei pärissyt. Hoitoalan järjestöjen olisi pitänyt yksiselitteisesti vastustaa voimassa olevaa KT-neuvottelumandaattia valtion puolesta.

KT:lla ei ole mitään intressiä päästä sopuun, etenkään kun kuntatyönantajat, kunnat ja kuntayhtymät, eivät maksa markkaakaan sote-alan henkilöstön palkoista 1.1.2023 klo 00:01.

Lainsäätäjä teki mielestään viisaasti laatimalla lain, jossa KT huolehtii hyvinvointialojen tulevista palkoista. Käytännössä lainsäätäjä ulkoisti KT:lle sote-alan palkkaneuvottelun täysin ulkopuoliselle taholle, KT:lle.

On päivän selvää, että 1.1.2023 sote-alan henkilöstö pistää nyt nähdyn potilasturvallisuuslain lisäksi ison rallin päälle. Heidän palkkansa maksaa tulevaisuudessa valtio, eivätkä kunnat ja kuntayhtymät. Äkkipäätään saattaisi olettaa, että VM:ssä ja STM:ssä alkavat palkanmaksajina puntit tutisemaan.

Nyt nähty episodi on vasta alkusoittoa. Palkkapoliittinen aikapommi tikittää Tehyn ja Superin eduksi. 1.1.2023 STM ja VM eivät pääse asiassa enää karkuun. Sen hinnan nykyinen hallitus joutuu sote-uudistuksellaan (lue: maakuntauudistuksellaan) karvaasti maksamaan. Edellä mainittuun viitaten palkkapommi on vain kiven heiton (1.1.2023) päässä halusi istuva hallitus niin tai ei.

Palkanmaksusta alkaa vastaamaan valtio. Olosuhde tulee muuttumaan tältä osin radikaalisti. Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että Tehyn ja Superin kannattaa jatkaa neuvotteluita KT:n kanssa ja odottaa vuoden vaihdetta. Jäsenkunnalle toki kannattaa antaa silloin tällöin lakon uhalla vinkkejä, että hereillä ollaan jäsenistön hereillä pitämiseksi. Iso ralli pyörähtää kuitenkin käyntiin 1.1.2023 klo 00.01, sekä työntekijän, että työnantajan näkökulmasta.

Nykyinen asetelma, jossa KT (kunnat) on ulkoistettu vastaamaan myös tulevien hyvinvointialueiden palkkaneuvotteluista on täysin absurdi. Kunnat eivät maksa markkaakaan tulevien hyvinvointialueiden sote-henkilöstön palkoista. Luuleeko valtio (STM, VM), että se voi piiloutua 1.1.2023 klo 00:01 lailla KT:lle myöntämänsä neuvottelumandaatin taakse?

1.1.2023 klo 00:01 valtiosta tulee palkanmaksajana suora ja välitön neuvotteluosapuoli, halusi se niin tai ei. Sote-alan palkkapommi on näin ollen kulman takana, jota STM ja VM eivät pääse palkanmaksajina enää karkuun. KT:n selän taakse – joka ei maksa markkaakaan palkkoja – ei ole vuoden vaihteessa valtiolla palkanmaksajana enää  piiloutuminen.

Sote-uudistuksen myötä valtiosta tulee sote-henkilöstön välitön palkanmaksaja, josta aikaisemmin huolehtivat kunnat ja kuntayhtymät. Tätä tosiasiaa eivät pääse enää karkuun valtioneuvosto, valtiovarainministeriö, eikä sosiaali- ja terveysministeriö. Edellä mainittu on sote-uudistuksen ja valtion näkökulmasta karu tosiasia.

Jos VM:n ja STM:n tulee olla 1.1.2023 alkaen hereillä, hereillä pitää olla myös Tehyn ja Superin ennen vuoden vaihdetta. Yltiöpäiseen – henkeen ja terveyteen liittyvään – manööveriin ei kannata ryhtyä. Palkanmaksaja vaihtuu vuoden vaihteen jälkeen, jolloin kortit ja neuvotteluasetelmat kääntyvät täysin eri asentoon.

Hyvinvointialueiden valtionrahoitus muuttaa nykyistä asetelmaa. Valtiosta (STM, VM) tulee neuvotteluosapuoli, johon valtio on pyrkinyt olemaan koskematta kolmen metrin kepilläkään. 1.1.2023 lukien se ei ole enää mahdollista.

Valtiosta tulee hyvinvointialueiden työntekijöiden palkanmaksaja, joka tarkoittaa, että ikäviä palkka-asioita valtio ei pääse enää karkuun. KT, joka on käytännössä toiminut valtion kilpenä nykyisissä palkkaneuvotteluissa, selän taakse ei ole enää 1.1.2023 lukien valtiolla piiloutuminen.

 

+3
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu