Presidentinvaali: Haavistolla iso työmaa päihittää Stubb. Pajatso vasemmalta laidalta on jo tyhjennetty

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros on käyty. Kärkikaksikko Alexander Stubb ja Pekka Haavisto pitivät lopulta pintansa ja kylmä hiki otsalta pyyhkäistiin pois ennakkoäänten tultua julki.

Jussi Halla-ahon loppukiristä tuli lopulta suutari. Halla-aho raapi kuitenkin kelpo tuloksen 19,0 %. Vanha samurai Timo Soini saalisti vuoden 2006 presidentinvaaleissa 3,4 % ja vuoden 2012 vaaleissa 9,4 %. Kannatusnousun kehityskaari huomioiden voidaan todeta, että vanha samurai on omalta osaltaan aukonut umpilatua Halla-aholle.

Pekulaatiot toisen kierroksen lopputuloksesta pärähtivät välittömästi käyntiin ensimmäisen kierroksen tuloksen tultua. Hajurako Stubbin ja Haaviston välillä ensimmäisen kierroksen perusteella on pieni, joka antaa äkkipäätään ymmärtää, että kisasta tulee tiukka, mutta tuleeko sittenkään?

Ei tule. Osa vasemman laidan (sdp, vas) äänestäjistä siirtyi jo ensimmäisellä kierroksella Haaviston taakse varmistaakseen sen, että Halla-aho ei puhalla toiselle kierrokselle. Li Andersson (4,9 %) pesi Jutta Urpilaisen (4,3 %), jota voidaan pitää demareiden näkökulmasta katastrofina.

Kun otetaan huomioon merkittävä vasemman laidan siirtymä ensimmäisellä kierroksella Haaviston taakse sieltä ei ole isommasti Haavistolle enää haavittavissa.

Pajatso vasemmalta laidalta on jo tyhjennetty.

Näin ollen Haaviston on tähyiltävä keskustan ja Olli Rehnin äänestäjien suuntaan, jotta hän voi päihittää Stubbin. Halla-ahon leiristä vetoapua ei ole odotettavissa.

Sari Essayahin, Mika Aaltolan ja Harry ”Hjallis” Harkimon yhteenlaskettu ääniosuus 3,5 % ei lopputulokseen vaikuta siirtyvät äänet kumpaan leiriin tahansa. Oletettavaa on, että äänet siirtyvät Stubbille. Hjallis Harkimo piikitteli pitkin matkaa presidenttitenteissä Stubbille, mutta Harkimon äänisaalis 0,5 % ei Stubbin vaalilaivaa keinuta.

Haaviston menestyminen toisella kierroksella näyttää olevan mahdoton tehtävä, sillä ääniä on raavittava keskustalaisilta ja perussuomalaisilta. Keskustalaiset ja perussuomalaiset kallistuvat pääosin Stubbin puoleen. Oletettavaa myös on, että ne keskustan ja perussuomalaisten äänestäjät, jotka äänestivät ensimmäisellä kierroksella, heistä 30 % jättää äänestämättä ja jää uunin pankolle seuraamaan lopputulosta. Maaseudulla keskustalaisten kimppakyytejä äänestyspaikoille ei järjestetä.

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu