Presidentinvaali: HS:n ja IS:n tilaamat gallupit ovat nollatuloksia, joille ei korvaa kannata lotkauttaa

Resitentinvaali on pärähtänyt toden teolla käyntiin. Vielä odotellaan mielenkiinnolla mihin asentoon gallupien viisarit asettuvat, jahka Jutta Urpilainen (sd.) vahvistaa osallistumisensa kisaan mukaan. Puolessa Suomessa on tuolloin puolen metrin kinokset. Lähteekö Urpilainen kahlaamaan kinoksissa liian myöhään jää nähtäväksi? Naapurit ja vihulaiset kampanjoivat jo täyttä häkää nappas- ja lakerikengissä.

Resitentinvaalin osalta myös etelän metiat ovat aktivoituneet. Hesari julkaisi tuoreeltaan Kantar Publicin gallupin, jonka mukaan keulilla porskuttaa evp. ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Evp. pääministeri Alexander Stubb (kok.) pyyhkäisi ilmoituksensa jälkeen HS-gallupissa kakkoseksi. Mika Aaltola (sit.) ja Olli Rehn (kesk.) porskuttavat rintarinnan.

IS oli tilannut gallupin Taloustutkimus Oy:ltä. Kyseisen tutkimuksen mukaan keulilla porskuttaa Haavisto. Aaltola, Stubb ja Rehn porskuttavat rintarinnan. IS:n tilaamassa gallupissa viidentenä porskuttaa Li Andersson (vas.). Ps:n Jussi Halla-aho rimpuilee IS:n gallupissa kuudennella sijalla.

Molemmissa gallupeissa vastaajat ovat saaneet valita useita nimiä, joita he voisivat ajatella äänestävänsä. Jokainen tilastotieteen peruskurssin kahlannut tietää, että lopputulema kyseisessä kysymyksenasettelussa on nollatulos. Pihtiputtaan mummo on voinut antaa äänensä kaikille ehdokkaille, onhan hän positiivisesti asioihin suhtautuva henkilö. Sen sijaan Petteri Puolangalta on pessimistisesti maininnut vain yhden varteenotettavan ehdokkaan.

HS:n ja IS:n tilaamat gallupit ovat kysymyksenasettelun osalta nollatuloksia. Politiikan penkkiurheilija jääkin mielenkiinnolla seuraamaan pystyvätkö IL, YLE ja MTV3 parempaan? Olettaisin näin tapahtuvan sillä HS:n ja IS:n tilaamat galluptulokset on vedetty stetsonista, olkoonkin että kaikkien em. kyselyihin vastanneiden mielipidettä on kunnioittaminen. Niin Pihtipuuttaan mummon kuin Puolangan Petterinkin osalta.

Mielenkiintoista onkin jatkossa nähdä millä kysymyksenasettelulla IL, YLE ja Maikkari teemaa lähestyvät? Voisi äkkipäätään olettaa, että kysymyksenasettelu on; ”Ketä seuraavista ehdokkaista äänestäisitte presidentinvaalissa? Voitte valita ehdokkaista vain yhden vaihtoehdon”. Kyseinen kysymyksenasettelu saattaisi johtaa siihen, että gallupien osalta ollaan hieman enemmän kärryillä siitä mitä kansan syvät rivit presidenttiehdokkaiden osalta ajattelevat.

HS:n ja IS:n tilaamat gallupit ovat kysymyksenasettelun näkökulmasta nollatuloksia, joille ei kannata enemmälti korvaa lotkauttaa. Politiikan penkkiurheilija jääkin mielenkiinnolla seuraamaan pystyvätkö HS:n ja IS:n naapurit, IL, YLE ja Maikkari parempaan? Olettaisin näin tapahtuvan.

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu