Presidentinvaali: Toteaako Jutta Urpilainen tovereille Tampereella: ”Pitäkää tunkkinne”?

Kokoomuksen resitenttiehdokas Alex Stubb (28 %) pyyhkäisi karvan verran resitenttikallupissa Pekka Haaviston (26 %) edelle. Toisella kierroksella Stubb repisi Haavistoon jo selkeämmin kaulaa.

”Stubb on vastaajien suosikki myös, kun kysytään, ketä he äänestäisivät toisella kierroksella. Jos vastakkain olisivat Stubb ja Haavisto, Stubbia kannattaisi 55 ja Haavistoa 45 prosenttia vastaajista.” (YLE 15.11)

Gallupit ovat toki gallupeja ja peli ratkotaan vasta vaaliuurnilla. Gallupeilla on toki se mentaalinen merkitys, että ne ohjaavat myös äänestyskäyttäytymistä. Kuka nyt häviäjää lähtee äänestämään, saattaa äänestäjä ajatella, ennen kuin raapaisee numeron äänestyslippuun.

Presidentinvaaleja on yleisessä keskustelussa pidetty henkilövaalina. Toki näinkin, mutta puoluetausta kummittelee tässäkin taustalla. ”Kommunisti” ei äänestä ”poroporvaria” ja päinvastoin. Puolueen jäsenkirjan kannen värillä on myös väliä, riippumatta siitäkään, onko minkään puolueen varsinainen jäsen vaiko ei.

Mielenkiinto kohdistuu Sdp:n ensi viikonloppuna käynnistyvään kokoukseen Tampereella. Komissaari Jutta Urpilaisen odotetaan ilmoittautuvan kisaan mukaan. Urpilaisen gallupkannatus (4 %) on karua kertomaa.

”Haavisto on yhä myös SDP:n kannattajien suosituin ehdokas, vaikka kannatusta on siirtynyt Stubbille. SDP:n kannattajista 45 prosenttia äänestäisi Haavistoa. Vertailun vuoksi: puolueen todennäköistä omaa ehdokasta Jutta Urpilaista kannattaa 13 prosenttia SDP:n äänestäjistä.” (YLE 15.11)

Mikäli demarit eivät saa omia rivejään suoriksi Urpilaisesta ei ole Haaviston ja Stubbin haastajaksi. Paradoksaalisen demareiden tilanteesta tekee se, että puolue porskuttaa parhaillaan suosituimpana puolueena YLE:n 2.11 julkaiseman gallupin perusteella. Demarit (23,5 %) pyyhkäisivät viimeisessä puoluekannatusmittauksessa kokoomuksen (20,2 %) ohi.

Urpilaisen menestymisen mahdollisuudet eivät jää ainakaan siitä kiinni, etteikö puolue ole pelipaikoilla. Mielenkiintoisen sdp:n osalta tekee se, onnistuvatko demarit sössimään Urpilaisen menestymisen mahdollisuudet? Urpilaisen pahin vihulainen ensimmäisellä kierroksella on oma puolue, eivätkä naapurit.

Toteaako Urpilainen Tampereella tovereille, ”pitäkää tunkkinne”? Jos toteaa, Sanna Marinin on astuttava kehiin. Tuolloin galluptulokset heittäisivät kärjen osalta häränpyllyä.

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu