Putinin pahin vihollinen ei ole länsi, eikä Ukraina. Putinin pahin vihollinen on oma kansa

Putinin julkistama osittainen liikekannallepano tulee osoittautumaan sisäpoliittiseksi virheeksi. Suurin uhka Putinille ei ole liikekannallepanon jälkeen enää länsi, eikä Ukraina. Tosiasiallinen uhka Putinille tulee olemaan oma kansa.  

Paine Venäjän federaation ja Kremlin kattilassa alkaa kasvamaan sitä mukaa, mitä enemmän sinkkiarkkuja palautuu rintamalta kotimaan multiin. Liikekannallepano tarkoitti sitä, että erikoisoperaatio alkaa koskettamaan Pietarin ja Moskovan poikia ja tyttäriä.

On otettava huomioon, että oli kysymys mistä valtiosta tai kuningaskunnasta tahansa, hyökkäävän osapuolen sotilaita ja reservejä on huomattavasti vaikeampaa saada motivoitumaan taistelemaan henkensä edestä, kuin valtion, kuten Ukrainan, joka taistelee olemassaolostaan. Näin tapahtui myös talvisodassamme.

Ylhäältä päin tuleva hyökkäyskäsky, jonka Putin on Ukrainan osalta julistanut on täysin eri asia kuin se, että äiti-Venäjän lapset puolustaisivat rajojaan. Kyseessä on siis taistelumotivaation kannalta merkittävästä erosta.

Oman maan ja sen rajojen puolustaminen on venäläiselle nuorisolle tärkeämpää kuin se, että heidät nyt pakotetaan liikekannallepanolla tapattamaan itsensä vieraassa valtiossa, joka ei uhannut oman valtion olemassaoloa.

Sotia voitetaan yleensä taistelijoiden taistelutahdolla ja motivaatiolla ja vähemmässä määrin sillä, että sotilaat heitetään rintamalle pakolla, tapattamaan itsensä. Putinin käsikirja ei näköjään ole autoritaarisuudessa huomioinut näin keskeistä yksityiskohtaa.

* * * * *

Syyskuussa vuonna 2022 on hyvä palata vuoteen 1991, jolloin Venäjän vallankaappauksen uhkana oli venäläisten maastapako länteen ja Suomeen.

Pääministeri Esko Aho, joka ei 2000-luvulla saa krediittiä toimiessaan Sperbankin hallituksessa, totesi tuolloin seuraavaa.

”Kaappausviikolla ryhdyimme toden teolla miettimään, mitä pitää ja voidaan tehdä, jos Neuvostoliiton sisäinen taloudellinen tai poliittinen kriisi saa suuren määrän ihmisiä hakeutumaan rajan yli Suomeen. Sisäministeriön johdon kanssa päädyimme siihen, että mahdollisen pakolaisaallon varalle täytyy laatia suunnitelmat.” (Esko Aho, Mustien joutsenten vuosi)

Tällä hetkellä valtiojohto pohtii sitä, tulisiko Venäjän raja sulkea osittain tai kokonaan. Jos ajatellaan vuoden 1991 tilannetta verrattuna tämän hetkiseen tilanteeseen ei liene epäselvää, etteikö valtiojohdon tule varautua myös massiivisempaan, hallitsemattomaan venäläisten rajanylitykseen kuin mitä viime päivinä rajan yli on tultu.

Tänä päivänä rajavartiolaitos laskee rajan ylittäjien määriä ja valtiojohto peilaa määriä omassa päätöksenteossaan, laitetaanko rajat kokonaan kiinni vai ei. Mm. Supo, UM ja SM tekevät parhaillaan arviota tilanteesta. Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että tilanne vuonna 2022 on huomattavasti kriittisempi kuin vuonna 1991, jolloin ei ollut edes kysymys äiti-Venäjän käymästä sodasta.

Niin tai näin. Putinin pahin vihollinen tulee olemaan hänen oma kansansa. Ei länsi, saati Ukraina.

 

 

 

 

+8
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu