Raimo Sailasta kaivattaisiin nyt – yli puoluerajojen

Valtiovarainministeriö (VM) on valtakunnan kirstunvartijana huolestunut Suomen julkisesta velasta.

Ministeriön työryhmä ehdottaa, että ensi kevään eduskuntavaalien jälkeisten hallitusneuvottelujen alussa päätettäisiin, kuinka paljon velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen Suomella voi olla tulevaisuudessa, useamman vaalikauden ajalla. 

Lisäksi hallitus linjaisi koko vaalikaudeksi julkisen talouden rahoitusaseman, eli kuinka paljon tulojen ja menojen erotus voisi olla. Tämä tulisi hallitusohjelmaan euromääräisenä, ja se ohjaisi veropolitiikkaa ja menokehyksiä, työryhmä ehdottaa. 

Käytännössä ehdotus ohjaisi seuraavaa hallitusta tekemään budjetin ja esimerkiksi lyömään lukkoon mahdollisia menoleikkauksia useammalle vuodelle. (YLE 2.11)

Samaan aikaan politrukit lyövät Ek-vaalien alla löylyä lisää. Vaaleissa kun ei parane ottaa takkiin. Lisätalousarvioesitys on nurkan takana puhumattakaan ”joululahjarahoista”, jotka kohdistetaan siltarumpupolitikointiin joulukuussa.

VM:n huoli julkisen velan kasvusta ja sen taittamisesta näyttää kuitenkin varsin pehmoiselta. VM virkamiehet puhuvat menokehyksistä, mutta vielä ei ole virkamiehistöltä löytynyt rohkeutta mennä itse asian ytimeen – varsinaisiin säästökohteisiin. Eikö VM:n virkamiesten tulisi iskeä säästökohde-esitykset pöytään jo ennen vaaleja, eikä sen jälkeen? Tuolloin on jo maito maassa. Hallitusneuvotteluissa on kyse sulle-mulle politiikasta myös eurojen osalta.

Ministerin arvonimen saanut budjettipäällikkö ja valtiosihteeri Raimo Sailas täräytti politrukkien eteen v. 1992 legendaarisen Sailaksen listan, joka oli varsin konkreettinen ja joka ei kaikkia puolueita lämmittänyt. Taustatukea Sailas sai rahaministeri Iiro Viinaselta ja pääministeri Esko Aholta. Kokonaisuudessaan Sailaksen lista ei toteutunut, mutta yrityksestä se ei jäänyt kiinni. Paljon myös toteutui.

Nähtäväksi jää, löytyykö VM:n virkakunnasta Sailaksen saappaat täyttävää satraappia valtiontalouden tasapainottamisessa tai ainakin sen yrityksessä. Ministeriön työryhmän esitys on varsin pehmoinen, joka näyttää saaneen mediassa palstatilaa, jolla ei ole mitään tekemistä konkreettisten toimenpiteiden kanssa. Merkonomikoulutuksen käynytkin osaa luoda kyseisen valtiontalouden kehitysnäkymän tulevaisuuteen.

Raimo Sailasta kaivattaisiin nyt – yli puoluerajojen.

 

 

 

 

 

+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu