Rajalailla politikoiminen on erinomainen esimerkki poliittisesta populismista, jota nyt ei kannattaisi isommasti harrastaa

Sisäministeri Mari Rantanen (ps), kansanedustaja Merja Kyllönen (vas) ja kansanedustaja Eva Biaudet (rkp) istahtivat YLE:n aamussa, jossa teemana oli rajalaki. Hallitus muljautti luonnoksen vast´ikää lausuntokierrokselle.

Keskustelu YLE aamussa oli varsin erikoinen. Sisäministeri Rantanen argumentoi ja perusteli lain tarpeellisuutta hyvin. Mielenkiintoinen yksityiskohta keskustelussa oli, että opposition Kyllönen komppasi Rantasta enemmän kuin hallituspuolue Rkp:n Biaudet.

Kyllönen on rajan pinnan kasvatti Suomussalmelta, josta on vain kiven heitto äiti-Venäjän kainaloon. Suomussalmi ja suomussalmelaiset ottivat ensimmäiset iskut vastaan naapurin hyökättyä talvisodan ensimmäisenä päivänä Suomeen tarkoituksena katkaista maa kahtia. Reaalipoliitikkona Kyllönen tietää miten asiat rajalla makaavat ja miten rajan pinnassa asioista ajatellaan.

Biaudet on sen sijaan pistänyt kampoihin puolueen lähtemisessä Orpon hallitukseen, jossa perussuomalaiset ovat mukana. Biaudet äänestää rämäytti ainoana hallituspuolueen edustajana hallituksen luottamusäänestyksessä sitä vastaan.

Mielenkiintoista on, että Rkp päästi juuri Biaudetin edustamaan puoluetta YLE:n aamussa. Vastakkainasettelu Biaudetin ja Rantasen välille oli jo lähtökohtaisesti pedattu ennen kuin keskustelu ehti edes alkaa. Lähettikö Rkp tietoisesti Biaudetin YLE:n aamuun tekemään puoluepolitiikkaa?

Rkp:n pj. Anna-Maja Henriksson ei hallituspuolueen edustajana näytä nielevän esitystä vaikka puolue päästikin luonnoksen lausunnolle. Rkp:n ulostulot haiskahtavat vahvasti populismilta, jolta eivät ole välttyneet muutkaan   oppositiopuolueet.

Jotta populismilta katkeaisivat siivet on otettava huomioon, että rajalaki ei menisi ylipäätään läpi mikäli sen taustalla ei olisi viranomaisten, Supo, rajavartiosto ja puolustusvoimien tiedustelu.  Näin ollen voidaan todeta, että puhe siitä, että kyse olisi – tässä tapauksessa – perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikasta voidaan ampua alas.

Rajakeskustelun tiimoilta ei ole havaittu julkisessa keskustelussa – eikä näköjään Rkp:n puoluetoimistossakaan – että keskustelu sataa pidemmällä juoksulla juuri Rkp:n, mutta myös muiden tämän hetkisten oppositiopuolueiden laariin suhteessa perussuomalaisiin. 

Rajalain tiimoilta perustuslaki ja kv-sopimukset perataan perustuslakivaliokunnassa ja oikeuskanslerin konttuurissa täikammalla. Jos ja kun rajatilanne tulevaisuudessa rauhoittuu ja naapuri lopettaa hybridivaikuttamisen tarkoittaa tämä samalla sitä, että nykyinen oppositio saa merkittävän määrän ”kättä pidempää” siltä osin minkälaista maahanmuuttopolitiikkaa Orpon hallitus (lue: ps) voi harjoittaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rajalain osalta kerääntyy keskeistä lainvalmisteluaineistoa (mm. PeV), jossa tulee sivutuotteena määriteltyä rajat ja reunaehdot sille minkälaista maahanmuuttopolitiikkaa Orpon hallitus voi harjoittaa.

Nyt käynnissä oleva rajalain valmistelu ei välttämättä edes sada perussuomalaisten laariin. 

Edellä mainittuun viitaten opposition kannattaa lopettaa rajalailla politikoiminen ja antaa perustuslakivaliokunnalle työrauha, jonka rootelina on arvioida läpäiseekö laki valiokunnan jykevän tammioven vaiko ei?

 

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu