Rajanylityksiä koskevat rajoitukset: Toveri Putin nauraa Kremlissä parhaillaan ”partaansa”

Kuten olemme panneet merkille, Venäjän raja ”vuotaa” 300-400:lla turvapaikkaa hakeneen osalta ja hallitus päätti laittaa puomit alas Kaakkois-Suomen raja-asemilla ja keskittää mahdolliset rajanylitykset  -tekopitäjääni Sallaan – ja Vartiukseen.

Itärajan kasvattina, 11 kilometriä äiti-Venäjän rajasta, tuolloin Sallassa asuneena v. 1967-1983 korvantaukset olivat UTP-teemojen osalta kohtuullisen märät ja hakevat vielä kuivahtamistaan.

Mutta mennäänpä itse asiaan.

Kun tullaan tähän päivään, 300-400:n syyrialaisen, turkkilaisen etc. turvapaikanhaku on kaikkea muuta kuin kansallisen turvallisuutemme uhka.

Rajamme on itse- ja tosiasiassa vuotanut kuin seula vuosien 2015-2016 jälkeen.

Erityisryhmät

Venäjän kansalaisilla on oikeus saapua Venäjältä Suomeen nykyisten matkustusrajoitusten voimassaolon aikana, mikäli he kuuluvat johonkin seuraavista ryhmistä:

  1. Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten perheenjäsenet
  2. Euroopan unionin jäsenvaltion, Euroopan talousalueen jäsenvaltion tai Sveitsin kansalaisten perheenjäsenet
  3. Työnteko viisumilla
  4. Kuljetus- ja logistiikka-alan henkilöstö työtehtävissään
  5. Liikematkustajat
  6. Opiskelijat
  7. Suomeen hoitoon saapuvat
  8. Asunnon tai kiinteistön omistavat
  9. Diplomaatti- ja konsuliedustustojen henkilökunta
  10. Muut erityiset syyt (välttämättömät syyt)

(Lähde: Rajavartiolaitos, https://raja.fi/maahantulon-rajoitukset)

Toveri Putin nauraa parhaillaan Kremlissä partaansa. 300-400 syyrialaista, turkkilaista etc. polkupyöräilijää saa maassamme aiheen paniikkiin samaan aikaan kun rajamme on vuotanut vuosikausia kuin seula. (ks. em. listaus).

Politiikan penkkiurheilijana olen kyseisen tapauksen osalta pannut merkille, että jos ja kun jonkinlainen hysteria saa alkunsa, ei sitä pidättele mikään. Muutama sata syyrialaista, irakilaista tai turkkilaista polkupyöräilijää on hyttysen surinaa maamme kokonaisturvallisuuden näkökulmasta kun otamme huomioon, että raja on venäläisten erityisryhmien osalta vuotanut vuosikausia kuin seula.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja sen harjoittamisessa metsäkin kannattaisi nähdä puilta. Toveri Putin nauraa Kremlissä parhaillaan partaansa. Suomi saatiin ”panikoitumaan” juuri niin kuin oli Kremlissä laskeskeltukin.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kannattaa pitää pää kylmänä, eikä reagoida sulkemalla rajaa 300-400 polkupyöräilijän maahantulon johdosta, etenkään kun heistä on vähemmän vaaraa kuin venäläisille erityisryhmille.  Käytännössä rajamme on vuosikausia vuotanut kuin seula maamme sisäisen -ja ulkoisen turvallisuuden näkökulmasta. Jos ja kun ”paniikkimme iskee” 300-400 syyrialaisen, turkkilaisen etc. uhan näkökulmasta saattaisi äkkipäätä olettaa, että myöskään venäläisten erityisryhmien osalta rajapuomit eivät olisi sojottaneet vuosikausia kohti taivasta.

 

 

 

 

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu