Rasismin vastainen kampanja: PM Orpo oman hallituksensa vanki
Valtioneuvosto polkaisi käyntiin rasismin vastaisen ”Me puhumme teoin” -kampanjan.
”Tarkoitus on, että kampanjaan osallistuvat tahot antavat sitoumuksia konkreettisista käytännön toimista, joilla lisätään yhdenvertaisuutta ja vastustetaan syrjintää ja rasismia.” (YLE 27.8.2024).
PM Petteri Orpo totesi kampanjan avauksessa: ”Jokainen hallituspuolueen edustaja, jokainen ministeri ja eduskuntaryhmä sitoutui tähän ohjelmaan.”
”Orpo muistutti Suomeen kohdistuneen maahanmuuton lisääntyneen 2000-luvulla, ja että suomalainen yhteiskunta monimuotoistuu koko ajan. Orpo kertoi, että suurin osa on työn ja opiskelun perusteella maahanmuuttavia ja heidän perheenjäseniään.” (em. YLE).
”Ulkomaalaistaustaisen väestön osuus vuonna 2022 oli noin yhdeksän prosenttia. Orpon mukaan sillä, että yhteiskunta koostuu eri-ikäisistä ja eritaustaisista ihmisistä, on vaikutusta yhteiskunnan toimintaan ja palveluihin.” (em. YLE).
Rasisimin vastainen kampanja on perussuomalaisille punainen vaate.
”Tiistaina perussuomalaisten puolueen puheenjohtaja Riikka Purra ei uskonut, että perussuomalaiset puolueena lähtisi mukaan kampanjaan. Purra kertoi asiasta Ylelle Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa.” (em. YLE).
”Purran mukaan se on eri asia kuin että puolue olisi mukana kampanjassa.” (em. YLE).
Pj. Purra saa tulitukea ryhmyri Jani Mäkelältä.
”Tiistaina Kouvolan kesäkokouksessa Mäkelä sanoi puheessaan, että perussuomalaiset saivat aiheetta löylytystä. Mäkelän mukaan seurauksia kannetaan vieläkin erilaisten poseerauskampanjoiden muodossa. Asiasta uutisoi STT.” (em. YLE).
Mikäli perussuomaiset puolueena ei lähde kampanjaan mukaan on pj. Orpo ja kokoomus ”tarkan markan paikan edessä.”
Perustuslain 6.2 §:n mukaan: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”
Perustuslain 22 §:n mukaan: ”Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.”
Euroopan ihmisoikeussopimuksessa todetaan: ”Tämän yleissopimuksen allekirjoittaneet hallitukset, jotka ovat Euroopan neuvoston jäseniä, ottavat huomioon Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen 10 päivänä joulukuuta 1948 antaman ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen.”
Sopimuksen 14 artiklan mukaan: ”Tässä yleissopimuksessa tunnustetuista oikeuksista ja vapauksista nauttiminen taataan ilman minkäänlaista sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, kansalliseen vähemmistöön kuulumiseen, varallisuuteen, syntyperään tai muuhun asemaan perustuvaa syrjintää.”
Yksittäisiä poliittisia puolueita perustuslaki ja ihmisoikeussopimus eivät luonnollisesti velvoita, sillä puolueet eivät ole viranomaisia, joiden tulee lakeja ja sopimuksia noudattaa. Lait ja kv-sopimukset eivät velvoita puolueita siinäkään tapauksessa, että ne ovat esimerkiksi poliittisessa vallassa ja maiden hallituksissa.
Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että Purraan kohdistuu puolueen sisältä valtava paine, sillä puolueen kannatus on valahtanut 15 prosentin pintaan. Asiaa ei paranna myöskään se, että kulman takana on kunta- ja aluevaalit, jossa jytkyä ei ole odotettavissa.
Jos puolueen sisäinen paine kohdistuu pj. Purraan, lienee selvää, että poliittista painetta kasautuu myös pj., PM Orpolle. Tällöin puolue on perustavaa laatua olevan kysymyksen äärellä. Puolueen rivijäsenetkin alkavat pikkuhiljaa pohtimaan, minkä verran puolue ja PM Orpo voi antaa Purralle ja perussuomalaisille siimaa.
Jos kokoomus antaa perussuomalaisille siimaa rasisimin vastaisessa taistelussa, alkavat puolueen vankkuneemmatkin jäsenet ja kannattajat höristelemään korviaan. Kokoomuksella ei ole siinä määrin kannatusta ja keulaa muihin puolueisiin, että se mahdollistaa perustavaa laatua olevissa asioissa siiman antamisen. Mitä lähemmäksi ek-vaaleja tullaan, sitä lähempänä demarit hengittävät niskaan, elleivät ole jo painaneet ohi.
Herää kysymys milloin hallituksen olemassaolon kamelin selkä katkeaa? Jos se ei katkea perustavaa laatua olevissa kysymyksissä, herää kysymys, missä se sitten katkeaa? Paradoksaalista asetelmassa on, että PM, pj. Orpo on oman hallituksensa vanki.
Hallituksessa lapsenomaisesti kuvitellaan, että kampanjallaan voivat estää ihmisien ajatuksia ja asenteita.
Ilmoita asiaton viesti
Olipahan kirjoitus. Kerro meille nyt ystävällisesti miten rasismi oikein näkyy persujen hallitustoiminnassa? Esimerkkejä kaipaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tapiolle kysymästä. Kampanja ei rajoitu koskemaan vain hallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannattaisi olla noin valtamedian pintavaahdon vietävänä. Kerro nyt vain ne esimerkit.
Ilmoita asiaton viesti
Minäpä kerron, tuo työperäisen maahanmuuton 3 kk. pykälä viestittää rasismia, se on sitä kuuluisaa ”neulanpistopolitiikkaa”
Ilmoita asiaton viesti
Sittenhän kaikki pohjoismaat ovat rasistisia. Kolmen ja kuuden kuukauden säännöt on voimassa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ja aussit ja kanadalaiset ne vasta rasisteja ovatkin… pisteyttävät ihmisiä!
Ilmoita asiaton viesti
Sittenhän kaikki pohjoismaat ovat rasistisia”
Hölmöt kuorossa huutavat rasismia
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin sekä hallituspuolue RKP:ssa että muussa oppositiossa rasismin vastainen kampanja näyttää tarkoittavan persujen vastaista kampanjaa. Hölmöltä vaikuttaisikin, jos persut tällaiseen mukaan lähtisivät. Jotain rajaa kai hekin edellyttävät?
Ilmoita asiaton viesti