Ratkaiseeko ”Leopardien vapauttaminen” Ukrainan sodan?
Viime päivinä on noussut tapetille keskustelu Ukrainaan mahdollisesti toimitettavista Leopard 2-panssarivaunuista. Politrukkimme ovat käynnistäneet keskustelun, johon alan asiantuntijat ovat vastanneet ansioituneella artikkelillaan.
Kommentti: Lännen varastoista löytyy Venäjän painajainen – vapauttakaa Leopardit!
Euroopasta löytyy noin 2000 Leopard 2 -panssarivaunua, jotka voisivat toimia Ukrainan panssariaseen tehokkaimpana osana. Avun esteet on selvitettävä ja purettava koti- ja ulkomailla, kirjoittavat Emil Kastehelmi, Martti J. Kari ja Pekka Toveri. (IL 6.1)
IL:n artikkeli oli ja on varsin syväluotaava, mutta isoa kuvaa tarkastellessa puhuttaneen kuitenkin lillukanvarsista, olkoonkin, että jokainen Ukrainalle vapautettu leopardi on tärkeä. Samanlainen tarve oli Suomella myös omissa kamppailuissaan.
Ollenee selvää, että saa Ukraina leopardeja sitten minkä verran käyttöönsä tahansa, leopardien vapauttamisella ei ratkaista isointa ongelmaa, joka kannattaa pitää mielessä.
Kremlissä nauretaan parhaillaan partaan, että Nato on kollektiivina ollut täysin hampaaton.
Yksittäiset Nato-maat (lue: EU) ovat Ukrainalle pistemäisesti apua antaneet. Suomi omalta osaltaan rakentelee jo PV:n puolella 12:sta ”apupakettia” Ukrainaan.
Leopardien vapauttamisen sijaan kannattaisi ehkä nousta sammakkoperspektiivistä lintuperspektiiviin ja alkaa pohtimaan sitä, miten Ukrainan sota saadaan päättymään. Lähetetään Ukrainaan leopardeja sitten minkä verran tahansa tai ollaan lähettämättä, isoa kuvaa se ei sodassa ratkaise.
Viitaten edellä hampaattomaan Natoon on syytä luoda katse myös YK:n suuntaan. Molemmat organisaatiot ovat olleet täysin hampaattomia. Toveri Putin nauraa Kremlissä parhaillaan partaansa.
Venäjän-Ukrainan sotaa ei ratkaista sillä, minkä verran leopardeja vapautetaan Ukrainaan.
Sota saadaan loppumaan sillä, että YK ja Nato ryhdistäytyvät, eivätkä tyydy kuten olemme nähneet, sodan sivustaseuraajaksi. Toveri Putinilla ei näillä asetelmilla ole Kremlissä hädän päivää. Leopardien vapauttaminen ei ratkaise sotaa vaan YK:n ja Naton reagointi siihen.
Leopardien vapauttaminen Ukrainalle on toki tärkeää, mutta isossa kuvassa ne eivät ratkaise varsinaista ongelmaa, YK:n ja Naton hampaattomuutta ja Ukrainan sotaa.
Mikäli YK ja Nato eivät ala ryhdistäytymään, sotaa Ukrainassa tullaan käymään vuosikausia, joka sataa pelkästään Kremlin ja toveri Putinin laariin.
Olli-Pekka Salmisen blogi oli aika lyhyt, mutta toisti silti saman teeman neljään kertaan ilman mitään isompaa sanottavaa. Ymmärrän nyt, että Salmisen mielestä Putin nauraa yhdelle jos toisellekin toimijalle ja ettei Leopardit ratkaise varsinaista ongelmaa. Yhdelläkin kertaa tämä olisi tullut selväksi, neljättä kertaa toistettuna pastillista alkoi mennä maku.
Lisäksi vielä pieni vinkki: kahdettatoista kirjoitetaan numeroilla ”12:tta”, luvun perässä ei ole sta-sijapäätettä, vaan sijapääte on tässä tapauksessa sanan keskellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Kai
Koetan kiinnittää huomiota jatkossa mainitsemiisi epäkohtiin.
Ilmoita asiaton viesti
Salminen on hyvä kirjoittaja. Hänen teksteissään on ollut hyviä sisältöjä, eikä tämäkään kirjoitus sillä osalla tee poikkeusta.
Itse kirjoituksesta jäi tällä kertaa valju maku, kun konkretia tai ehdotukset ja vaihtoehdot jäivät esittämättä eikä edes Kremlin nauraminen tullut perustelluksi.
Minulla on kyllä pilkunviilaajaominaisuutta, mutta maltan kyllä pitää sitä sisälläni. Tosin hyvän kirjoittajan pieni virhe antaa oikeuden ohjata. Yleiskielikirjoittajille annan kyllä siimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei jää paljon vaihtoehtoja jos melkein tohtorin tekstin ulkonäöstä pystyy päättelemään oliko tekstin työstämisen aikaan meneillään aamu vai ilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kunniamaininnasta olla näiden korjattujen kirjoissa. 😀 En tosin ymmärrä mitä ne tuovat sisällöllisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi tässä kirjoituksessa Salminen kertoi, että Suomi omalta osaltaan rakentelee jo PV:n puolella kahdestatoista ”apupakettia” Ukrainaan.
Lauseessa ei ole mitään järkeä, ennen kuin korjaat hänen lauseen arvaamalla, mikä on hänen tarkoittamansa sijamuoto.
Kaikkein helpoin olisi ollut toki kirjoittaa lause muotoon: ”Suomi omalta osaltaan rakentelee jo PV:n puolella 12. ”apupakettia” Ukrainaan”, jolloin lukusanan perässä oleva sana määrää lukusanan sijan.
Ilmoita asiaton viesti
Olli-Pekan kirjoitus on ajankohtainen ja tärkeä, mutta ajatus siitä, että YK voisi olla ratkaisevassa roolissa sodan lopettamisessa on epärealistinen, eikä NATO+USA+EU roolistakaan voi olla varma.
Ukrainan sota on kuitenkin nähtävä osana armotonta globaalia markkinoitten, teknologioitten ja energiasektorin markkinajako-taistelua.
Venäjän strategia on nyt jatkaa sotaa mahdollisimman pitkään ja sitkeästi odottaa, että lännen valmius / halu tukea Ukrainaa heikkenee oleellisesti ja odottaa, että varsinkin Kiina ”pelastaa” Venäjän.
Ukrainan sodan loppuratkaisu tapahtuu kuitenkin Venäjällä!
Jossakin vaiheessa saadaan jonkinlainen hatara ”tulitauko”, samaan tyyliin kuin 2014, kun Venäjä oli miehittänyt Krimin, osan Donbassia ja Luhanskia, minkä jälkeen Venäjän ylläpitämän ”matalan intensiteetin” taisteluissa kuoli yhteensä yli 10 000 ihmistä.
Näyttää siltä, että jatkossa tapahtuu näin:
1) Venäjä taantuu pitkäksi ajaksi taloudelliseen ja kulttuurilliseen kriisiin, sillä se ei loppupeleissä pysty vastaamaan lännen 20-kertaiseen taloudelliseen ja teknologiseen voimaan.
2) Sodan seurauksena syntyy tynkä-Venäjä, kun todennäköisesti ainakin maan eteläiset osat eroavat Venäjästä / julistautuvat itsenäisiksi.
3) Venäjää tulevat jatkossakin johtamaan ”sopivilla järjestelyillä” pääosin samat, korruptoituneet KGB-tyypit kuin nykyisinkin.
4) Minkäänlaista todellista demokratiaa Venäjälle ei ole tiedossa. Kansan syvälle juurtunut, perivenäläinen perusluonne ja näkemys vahvan johtajan välttämättömyydestä, sekä maata piirittävistä pahoista voimista, eivät muutu.
Venäläiset ovat fatalisteja, jotka ovat tottuneet kärsimään ja sietämään kurjuutta pitkäänkin…
5) Tynkä-Venäjästä tulee Pohjois-Korea-tyyppinen suljettu, Kiinan ”vasalli-valtio”, jonka seurauksena Kiina ottaa haltuunsa Venäjän valtavat luonnonrikkaudet.
6) Kestää pitkään, ennen kuin Suomen suhteet Venäjään palautuvat jotenkin normaaliin tilaan.
Sotilaallinen konflikti Venäjän kanssa on epätodennäköinen, mutta kaikenlaiseen kyber-kiusaamiseen, yms. pitää varautua.
Pahimmassa tapauksessa Venäjällä tulee verisiä mellakoita, josta voi seurata pakolaisvirtoja, ruoka-avun tarvetta, yms.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin osuva analyysi Venäjän hyökkäyksestä ja sen torjumisesta.
Venäjä ei usko ennenkuin se on saanut aikaan III Maailmansodan ja hävinnyt sen.
Ilmoita asiaton viesti
Korjataan nyt sitten:
http://users.jyu.fi/~pamakine/kieli/suomi/numeraalit/numkahdestoista.html
Kyseessä on järjestysluku.
Ilmoita asiaton viesti
Mehän emme tiedä halusiko kirjoittaja käyttää partitiivimuotoa kahdettatoista. Mutta partitiivimuoto kahdettatoista kirjoitetaan 12:tta.
Tosin kirjoittajan olisi kannattanut jättää sijamuotopääte kirjoittamatta, koska lukusanaa seuraava sana on partitiivissa. Lauseen olsi siis voinut kirjoittaa oikein seuraavasti: ”Suomi omalta osaltaan rakentelee jo PV:n puolella 12. ”apupakettia” Ukrainaan.”
Helpoin tapa tietenkin olisi kirjoittaa lukusana kirjaimin, jolloin virheenmahdollisuus pienenee merkittävästi: ”Suomi omalta osaltaan rakentelee jo PV:n puolella kahdettatoista ”apupakettia” Ukrainaan.”
Ilmoita asiaton viesti
http://users.jyu.fi/~pamakine/kieli/suomi/numeraalit/numkahdestoista.html
Kyseessä on kirjoituksessa järjestysluku.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkittynyt Ukrainan sota ei välttämättä ns. sada Putinin laariin. Hyötyjiä saattavat olla Turkki ja Kiina. Lopputulos saattaa olla se, että Kiina kaappaa osan Venäjän luonnonvaroista itselleen tavalla taikka toisella. Turkin merkitys alueellisena suurvaltana tulee kasvamaan joka tapauksessa Ukrainan sodan seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Pitäisi ehkä katsella ketkä hyötyvät pitkittyneestä sodasta Kiinan ja Turkin lisäksi. Olisiko suurin hyötyjä kansainvälinen öljy- ja kaasuteollisuus, pois lukien venäjä? Mietitäänpä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun sota alkoi voittajat oli jo selvillä.
Kiina voittaa eniten. Esim katsokaa flightradaa kuinka Kiinan rahtikoneet venäjän läpi meille rahtaa leluja jne. Valmistavat sitä edullisilla raaka-aineilla joita venäjältä saavat. Ei näy finnairi venäjän ilmatilassa..
Usa voittaa seuraavaksi eniten. Asekauppa tahkoo ennätyksiä jne.
Ukrainan kansa on shakkilaudal sotilas nappuloita. Samoin venäjän kansa. Jotka maksavat kovimman hinnan eri sotakeisareitten vallanhaluista. Dollarin olemassa olo taisteluista jne.
Ilmoita asiaton viesti
Koko energia-ala tulee hyötymään nykyisestä tilanteesta. Sisäisiin ristiriitoihin vajoava USA tuskin tulee Ukrainan sodasta paljoa hyötymään muulla tavoin kuin, että se voi aloittaa Ukrainan sodan varjolla uuden asevarustelun, joka parantaa sen taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut pidempää sitä mieltä että venäjä kokee ns. vihreänsiirtymän Natoa ja USA:ta suurempana uhkana imperialistisille tavoitteilleen. EU-maiden riippuvuus tai riippumattomuus venäläisestä energiasta on suoraan verrannollinen venäjän vaikutusvaltaan Euroopassa.
Suurvalta unelmat ja pullistelu vaativat rahaa, ja paljon. Lisäksi eliitin huviloiden ja huvijahtien koko Välimerellä on riippuvainen jaettavasta ja varastettavasta potista.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti: ”Sota saadaan loppumaan sillä, että YK ja Nato ryhdistäytyvät, eivätkä tyydy kuten olemme nähneet, sodan sivustaseuraajaksi.”
Totta, mutta tässä on vain pari ongelmaa, etten sanoisi estettä:
1) Natolla puolustusliittona on velvoite puolustaa vain jäseniään. Ukraina ei ole jäsen. Jos olisi, suuri kaalimaa ei olisi koskaan edes harkinnut hyökkäävänsä Ukrainaan. Nyt Ukrainan sotilaallinen auttaminen on Naton yksittäisten jäsenmaiden hyväntahtoisuuden ja vapaaehtoisen avun varassa. Onneksi sitä apua on sentään materiaalisen avun muodossa ihan kiitettävästi annettukin ja se on jopa lisääntymään päin, mutta tärkein Ukrainalta puuttuu, eli maailman vahvimman puolustusliiton jäsenyys ja sen myötä turvatakuut.. Järjestöpäätöksellä Nato ei siis valitettavasti voi sotilaitaan Ukrainaan taistelemaan lähettää. For members only, niin se vain on. Suomalaisten enemmistökään ei tätä tajunnut, ennen kuin suuri kaalimaa järjesti asiasta Ukrainassa havaintoesityksen 24.2.2022.
2) YK on impotentti tekemään asiassa yhtään mitään, koska YK:n Turvallisuusneuvosto on suuren kaalimaan panttivanki. Suuri kaalimaa pystyy veto-oikeudellaan torppaamaan kaikki sivistyneen maailman ehdottamat toimenpiteet, joilla puolustettaisiin Ukrainan rajojen koskemattomuutta. Näin hulluun tilanteeseen tällä pallolla on ajauduttu. Läntinen maailma on ollut jo vuosikymmenten ajan hyväuskoinen kuuro ja sokea hölmöläinen Putinin Venäjän suhteen. Vasta 24.2.2022 herättiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa myös se, ettei YK ole koskaan puuttunut suoraan sotaan, vaan se lähettää rauhanturvaajat paikalle vasta varmistamaan rauhantilan säilymisen.
En minäkään aikoinani mennyt taistelemaan Libanoniin sen enempää Israelin kuin Hizbollahin tai Amal-järjestön puolelle, vaan eristämään näitä toisistaan.
Rauhaan pakottamiseen ei YK ole osallistunut, vai oliko Yhdysvallat mukana Korean sodassa YK:n mandaatilla, sitä en nyt muista? Balkanillakin likaisen työn hoiti NATO.
Ulkopuolisten puuttuminen sotaan on muutoinkin hankalaa eskalaatioriskin johdosta. Länsimaiden sietokynnys omien sotilaiden sinkkiarkkurahteihin on myös olematon. Sotainto laantuu, kun ensimmäiset muiden sodassa kaatuneet saadaan haudattua. Tähän ”sinkkiarkkuvirtaan” kaatui myös Yhdysvaltain Vietnam-operaatio. Vetäytymiseen ovat johtaneet myös tarpeettomat uhrit Irakissa sekä Afganistanissa. Slaavislavioissa näkemys sodan uhreihin on hieman erilainen, eikä siellä kukaan lähiomaisia lukuun ottamatta hätkähdä, vaikka tulisi satatuhatta kaatunutta. Sota jatkuu niin kauan kuin sodittavaa on. Em. syystä ylikuolleisuus sekä Venäjällä että Ukrainassa ylittää jopa länsimaiden ylikuolleisuustilastot. Siellä kuollaan luoteihin, ei rokotteisiin.
Suosittelen muuten iltalukemisiksi Risto Pajarin kirjaa Talvisota ilmassa. Kun kaiken Suomea koskevan muuttaa Ukrainaa koskevaksi ja vuodet 1939-1940 vuosiksi 2022-2023 niin kirja on yllättävän ajankohtainen.
Kirja ei ole sotaromaani, vaan tutkimukseen ja kirjoittajan omiin kokemuksiin perustuva faktateos.
Ilmoita asiaton viesti
YK-joukot taistelivat Etelä-Korean puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Korean sota oli sota jossa YK:n joukot ( USA mm. ) olivat Etelä-Korean puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sota ei ole NATO-kollektiivin asia. Jos olisi, niin meneillään olisi ydinsodan jälkien selvittely eli pienen porukan selviytymistaistelu.
Ilmoita asiaton viesti
”Toveri Putin nauraa Kremlissä parhaillaan partaansa.”
En usko ton ukkelin naureskelevan nykyisin. Tiedostaa jotta Hirttosilmukka lähestyy häntä ja hoviaan. Ja toistaiseksi dumppaa sotilas nappuloitaan Ukrainan lihamyllyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi asia, mikä sodan seurauksena on varmaa, on se, ettei Ukraina pysty satokaudella 2023 tuottamaan kuin osan siitä viljasta, mitä se normaalioloissa tuottaisi. Kevään kynnöt ja kylvöt jäänevät tekemättä polttoainepulan tai polttoaineen kalleuden johdosta ja osin toki myös kaluston tuhoutumisen seurauksena.
Tämä vaikuttanee nisun tulevaan hintaan merkittävästi nyt kuluvan vuoden aikana. Venäjä taas tekee tiliä omalla viljallaan.
Mistä Suomi jauhonsa sitten hankkii tuulevaisuudessa onkin jo aivan eri asia. Kannattanee tottua siihen, että leivän kilohinta noussee loppuvuodesta 2023 samalle tasolle kirjolohen kanssa, kunhan viljafutuurit julkaistaan.
Enemmän kuin Leopardeja, Ukrainan pelloilla tarvitaan Valmetia ja Valtraa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta niiden peltojen pitäisi pysyä Ukrainan hallussa tai sitten Venäjä määrää nisun hinnan”
Onko Afrikan mummolle merkitystä tuleeko vilja rupla maasta vai Ukraina valuutta maasta ?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Salminen kokee ’Naton olevan hampaaton’?
Ase- ja materiaaliapu kuljetetaan Ukrainaan sen Natoon kuuluvien naapureiden kautta. Venäjällä on äärimmäisen suuri intressi iskeä kuljetuksiin mutta ei sitä tee, koska ei halua Natoa suoraksi osapuoleksi sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lviviä on pommitettu juurikin näiden kuljetusten tuhoamiseksi. Se jäänee sotasalaisuuden piiriin, onko onnistuttu vai ei. Sota ei eskaloidu niin kauan kuin pysytään Ukrainan rajojen sisäpuolella.
Puolaa jo yritettiin sotkea mukaan ampumalla sinne S-300 ohjus. Kaikki eivät usko vahinkoon.
Ilmoita asiaton viesti
YKta emme kykene lakkauttamaan, emmekä muuttamaan.
NATO taas on jäsenmaidensa puolustusliitto, ei maailmanpoliisi.
Pelkästään Leopardien vapauttaminen ei tietenkään ratkaise Ukrainan sotaa. Ukrainaan pitää Leopardien ja Abramsien lisäksi toimittaa esimerkiksi runsaasti ATACMS-ohjuksia raskaisiin raketinheittimiin HIMARS, ja hävittäjälentokoneita F-16 laajalla asevalikoimalla; – ammuksia, ammuksia ja vielä ammuksia tykistölle.
Ilmoita asiaton viesti
Miksei samantien ydinkärki ohjuksia Zelenskille ?
Loppuu se näpertely ja näprääminen.
Ilmoita asiaton viesti
Aika vähissä on Putinilla naurunaiheet. Ukrainan valloitus ei todellakaan mene suunnitelmien mukaan ja Venäjän heikko sotamenestys on aivan varmasti ollut katkera yllätys.
Länsi on ollut yllättävänkin yhtenäinen, olkoonkin että enemmän ja laadukkaampiakin aseita pitäisi antaa. Mutta sekin on koko ajan muuttumassa.
Ykn turvallisuusneuvoston veto-mahdollisuus ei ole mikään yllätys, ei myöskään se että Nato järjestönä ei sodi Ukrainassa.
Ei paljoa naurata.
Ilmoita asiaton viesti