Ratkaiseeko ”Leopardien vapauttaminen” Ukrainan sodan?

Viime päivinä on noussut tapetille keskustelu Ukrainaan mahdollisesti toimitettavista Leopard 2-panssarivaunuista. Politrukkimme ovat käynnistäneet keskustelun, johon alan asiantuntijat ovat vastanneet ansioituneella artikkelillaan.

Kommentti: Lännen varastoista löytyy Venäjän painajainen – vapauttakaa Leopardit!

Euroopasta löytyy noin 2000 Leopard 2 -panssarivaunua, jotka voisivat toimia Ukrainan panssariaseen tehokkaimpana osana. Avun esteet on selvitettävä ja purettava koti- ja ulkomailla, kirjoittavat Emil Kastehelmi, Martti J. Kari ja Pekka Toveri. (IL 6.1)
IL:n artikkeli oli ja on varsin syväluotaava, mutta isoa kuvaa tarkastellessa puhuttaneen kuitenkin lillukanvarsista, olkoonkin, että jokainen Ukrainalle vapautettu leopardi on tärkeä. Samanlainen tarve oli Suomella myös omissa kamppailuissaan.
Ollenee selvää, että saa Ukraina leopardeja sitten minkä verran käyttöönsä tahansa, leopardien vapauttamisella ei ratkaista isointa ongelmaa, joka kannattaa pitää mielessä.
Kremlissä nauretaan parhaillaan partaan, että Nato on kollektiivina ollut täysin hampaaton.
Yksittäiset Nato-maat (lue: EU) ovat Ukrainalle pistemäisesti apua antaneet. Suomi omalta osaltaan rakentelee jo PV:n puolella 12:sta ”apupakettia” Ukrainaan.
Leopardien vapauttamisen sijaan kannattaisi ehkä nousta sammakkoperspektiivistä lintuperspektiiviin ja alkaa pohtimaan sitä, miten Ukrainan sota saadaan päättymään. Lähetetään Ukrainaan leopardeja sitten minkä verran tahansa tai ollaan lähettämättä, isoa kuvaa se ei sodassa ratkaise.
Viitaten edellä hampaattomaan Natoon on syytä luoda katse myös YK:n suuntaan. Molemmat organisaatiot ovat olleet täysin hampaattomia. Toveri Putin nauraa Kremlissä parhaillaan partaansa.
Venäjän-Ukrainan sotaa ei ratkaista sillä, minkä verran leopardeja vapautetaan Ukrainaan.
Sota saadaan loppumaan sillä, että YK ja Nato ryhdistäytyvät, eivätkä tyydy kuten olemme nähneet, sodan sivustaseuraajaksi. Toveri Putinilla ei näillä asetelmilla ole Kremlissä hädän päivää. Leopardien vapauttaminen ei ratkaise sotaa vaan YK:n ja Naton reagointi siihen.
Leopardien vapauttaminen Ukrainalle on toki tärkeää, mutta isossa kuvassa ne eivät ratkaise varsinaista ongelmaa, YK:n ja Naton hampaattomuutta ja Ukrainan sotaa.
Mikäli YK ja Nato eivät ala ryhdistäytymään, sotaa Ukrainassa tullaan käymään vuosikausia, joka sataa pelkästään Kremlin ja toveri Putinin laariin.
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu