Riikka Purran MT:n kolumni: Onko Riikan pahin pelko sinipunan syntyminen vaiko sittenkin keskustan oppositiotaival?

Puoluetoimistoissa on viime päivinä kynät sauhunneet Petteri Orpon kysymyspatterin tiimoilta. Kysymyspatterimenettely on lähinnä kosmeettinen, sillä toimistoissa tiedetään tasan tarkkaan mitä vihulaisleireissä mistäkin asioista ajatellaan. Kysymyspatteriin raapaistut vastaukset eivät ratkaise hallituspohjaa vaan se, ”kenen ja kumman kaa” halutaan olla.

Parta on pärissyt RKP:n ”sateentekijän roolista” hallituksen muodostamisessa. RKP solahtaa hallitukseen heittämällä. Yöunia Petterin ei Anna-Majan suhteen tarvitse menettää.

Ovat Petterin kysymyspatteriin raapaistut vastaukset minkälaisia tahansa, oikeistohallitusta pukkaa (kok, ps, rkp, krist).

PS:n Riikka Purra kirjoitti mielenkiintoisen kolumnin MT:een. Purra kosiskeli keskustaa hallitukseen. Purra toteaa; ”Jos keskusta on oppositiossa SDP:n kanssa, se jää sen jalkoihin, koska asetelma on hallituksen oikeisto vastaan opposition vasemmisto. Jos keskusta on oppositiossa perussuomalaisten kanssa, tilanne on sen kannalta vielä huonompi. Sitä, mitä sinipunahallitus tarkoittaisi ylipäätänsä tälle maalle, en uskalla edes ajatella.” (MT 17.4)

Purra on tavallaan oikeassa siinä, että keskusta jäisi oppositiossa sdp:n jalkoihin, mutta entä sitten? Jokainen oppositiopuolue tekee pääsääntöisesti omaa oppositiopolitiikkaa jota keskusta tulisi oppositiossa harrastamaan riippumatta siitä, mitä mieltä sdp eri asioista ovat. Konkreettisesti tämä tulee tarkoittamaan sitä, että oppositiopuolueiden yhteisesti allekirjoittamat välikysymykset tulevat olemaan harvassa.

Purra toteaa; ”Jos keskusta on oppositiossa perussuomalaisten kanssa, tilanne on sen kannalta vielä huonompi. Sitä, mitä sinipunahallitus tarkoittaisi ylipäätänsä tälle maalle, en uskalla edes ajatella.” (MT 17.4) Kyseinen lausuma on mielenkiintoinen siitä näkökulmasta, että oikeistohallitus on muodostettavissa ilman keskustaakin. Näin ollen Purran ”huoli” sinipunahallituksesta on outo. Ovatko Purran motiivit keskustan kosiskeluun muut kuin sinipunahallituksen pelko, jota pelkoa ei tosiasiassa ole olemassa ellei Petteri, kokoomusäänestäjien kauhuksi lähde sorvaamaan sinipunaa.

Mikäli keskusta lähtee hallitukseen Purran toivomalla tavalla jää keskusta hallituksessa kokoomuksen, mutta mikä mielenkiintoista, myös perussuomalaisten jalkoihin. Jos taas keskusta jää oppositioon, avautuu sille erinomainen tilaisuus ”räimiä” etenkin perussuomalaista politiikkaa eduskunnan kyselytunneilla.

PS teki maakunnissa veret seisauttavan vallankaappauksen, joka Apollonkadulla pitää ensi töikseen lähteä torppaamaan. Tämä on keskustan ykkösprinsiippi alkaneella vaalikaudella, on puolue hallituksessa tai ei. Prinsiippi on toteutettavissa paremmin permannon kuin ministeriaition puolelta.

Purran kolumnista onkin aistittavissa enemmänkin keskustan oppositiotaipaleen kuin sinipunan pelko. Keskusta tuskin lähtee veret seisauttavan vaalitappion – etenkin maakuntanäkökulmasta – jälkeen hallitukseen jossa sen pahin vihulainen (ps) on ja jonka jalkoihin se nöyryyttävästi jäisi. Sieltä on paha lähteä rakentelemaan Alkiolaista identiteettiä ja politiikkaa.

 

Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu