Saamelaiskäräjälaki: Metsäministeri veti YLE A-studiossa ässän hihasta. Sdp:n vpj yllätettiin housut kintuissa

Debatti saamelaiskäräjälain hyväksymisen ympärillä hallituksessa tiivistyy.

YLE:n A-studiossa Keskustan maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen heitti Sdp:lle pallon esittäessään parlamentaarisen työryhmän perustamista saamelaiskäräjälain valmistelun osalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi lain siirtymistä seuraavan hallituksen syliin.

Toimittaja heitti varsin fiksusti pallon Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkyselle esittämällä kysymyksen, onko sdp asiaan valmis? Varapuheenjohtaja Mäkynen nieleskeli sekunnin-kaksi ja totesi, että asiaa voidaan harkita vielä.

Mäkyselle toimittajan kysymys tuli täysin puskista. Mäkynen yllätettiin housut kintuissa suorassa tv-lähetyksessä.

Jatkokeskustelun näkökulmasta onkin mielenkiintoista nähdä, pitääkö PM Sanna Marin päänsä saamelaiskäräjälain eteenpäin viemisessä tällä hallituskaudella vai yhtyykö PM varapuheenjohtaja Mäkysen näkemykseen?

Jos näin käy, keskusta vie sdp:tä saamelaiskysymyksessä 6-0.

Nyt mitataankin jämeränä pidetyn PM Marinin tahtotila ja johtajuus. Mikäli PM Marin antaa keskustalle siimaa, karkaa eduskuntavaalivoitto käsien ulottuville. PM Marinin reaktiota varapuheenjohtaja Mäkysen ulostuloon tullaankin seuraamaan suurennuslasilla niin lantalaisten kuin saamelaistenkin näkövinkkeleistä.

Keskeinen kysymys edellä mainittuun viitaten onkin, yhtyykö pj. Marin vpj. Mäkysen näkemykseen siitä, että siimaa Apollonkadulle annetaan? Marinin jämäkkyyden medioiden perusteella tietäen siimaa ei ole Apollonkadulle antaminen. Muussa tapauksessa Marinin manööveri saamelaiskäräjäkeskustelussa valuisi tyhjiin.

Pääministerin roolissa siiman antaminen ”naapurille” olisi valtioneuvoston johtamisen näkökulmasta varsin erikoista. Politiikan penkkiurheilija on taipuvainen ajatukseen, että PM Marin pitää päänsä huolimatta siitä, että vpj. yllätettiinkin suorassa tv-lähetyksessä housut kintuissa.

PM Marin on laittanut saamelaiskäräjälaissa siinä määrin itsensä peliin, että pakittaakaa ei enää voi. Etenkään kun vaalit ovat kiven heiton päässä.

 

 

 

+1
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu