Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen Vaalietkot tulossa – tilaa maksuton ja määräaikainen uutiskirje jo nyt! Tilaamaan ->

Saamelaiskäräjälaki: Mistä ”Kepun juntturassa” on tosiasiallisesti kysymys?

Saamelaiskäräjälain eteneminen on hallituksessa juntturassa. Keskusta on vetänyt käsijarrun kaksin käsin päälle lain eteenpäin viemisen torppaamiseksi. Mistä tosiasiassa on kysymys, pekuleerataan tässä blogissa. Pekuleerauksen lopputulema voi mennä niin sanotusti vihkoon, mutta pekuleerataan siitä huolimatta.

Mainittakoon heti blogin kärkeen, että allekirjoittaneella ei ole henkilökohtaista intressiä saamelaiskysymyksiin lantalaisena. Lähestyn tematiikkaa puhtaasti ulkopuolisena havainnoitsijana, meni syteen tai saveen. Silläkin uhalla.

Julkisessa ja eduskuntakeskustelussa senaattorit viittaavat kysymyksiin, jotka koskevat saamelaismääritelmää ja siihen liittyviä oikeuksia.

Keskustan lappilaiset senaattorit, Markus Lohi ja Mikko Kärnä ovat torppaamassa lakia nyt esitetyssä muodossa.

Lohi toteaa;

– Tämä malli, jota nyt esitetään, ei keskustalle käy, Lohi sanoi toimittajille eduskunnassa.

Lohen mukaan lakiesityksessä ei ole huomioitu kaikkia saamelaisryhmiä. Hänen mukaansa pahin epäoikeudenmukaisuus lakiesityksessä on se, että vuosia saamelaiskäräjillä toimineet henkilöt voidaan poistaa kokonaan vaaliluettelosta. (IS 10.11)

Onko vaaliluettelokysymys Lohen pahin päänsärky? Palataan siihen tuonnempana.

Kärnä toteaa; ”– Rosvon viittaa on turha sovitella keskustan päälle. Meillä on valmius lakia muuttaa, mutta silloin täytyy noudattaa hallitusohjelmaa, jossa me olemme yksiselitteisesti kirjanneet, että huolehditaan kaikkien saamelaisten ja saamelaisryhmien oikeuksista. (IS 10.11)

Kuten Lohen ja Kärnän kannanotoista nähdään, he tuovat esiin ongelman, joka koskee saamelaismääritelmää ja siihen liittyviä kysymyksiä.

Mutta missä piilee totuus Keskustan juntturassa?

Lohen ja Kärnän kannantotot ovat varsin taitavasti julkisuudessa kohdistettu saamelaismääritelmään, jolla lakiesitys pyritään torppaamaan. Tosiasia on kuitenkin toinen. Taustalla on Keskustan näkökulmasta keskeisempiä kysymyksiä kuin se, ketkä saamelaisiksi määritellään. Voi toki olla niinkin, että Lohi ja Kärnä nukkuvat unettomia öitä pohtiessaan sitä, ketkä saamelais-statukseen kuuluvat.  Unettomia öitä saamelais-statuksen määritelmän osalta näyttää viettävän myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Keskustan tosiasiallinen huoli siitä, ketkä saamelais-statuksen omaavat on täysin toisaalla, josta julkisuudessa ei ole vielä parta pärissyt.  Saamelaiskäräjälaki sisältää nyt medioissa esiin nostetun saamelais-statuksen osalta merkittäviä tekijöitä, mm. maankäyttöön liittyvissä kysymyksissä. Juuri tämä tekijä on keskustalle punainen vaate.

Viranomaisten velvollisuus neuvotella saamelaiskäräjien kanssa saamelaisten kieleen ja kulttuuriin samoin kuin saamelaisten asemaan ja oikeuksiin alkuperäiskansana vaikuttavista toimenpiteistä laajenisi. Ehdotetulla sääntelyllä kehitetään neuvottelumenettelyä tavanomaista lausunto- ja kuulemismenettelyä pidemmälle meneväksi muodoksi osallistua ja myötävaikuttaa viranomaisten ja julkisia hallintotehtäviä hoitavien tahojen päätöksentekoon. Lisäksi viranomaisten tulisi nykyistä tarkemmin myös dokumentoida, miten he ovat arvioineet toimenpiteidensä vaikutuksia saamelaisten oikeuksille ja miten he ovat huolehtineet saamelaisten oikeuksista. Ehdotetut säännökset saamelaisten oikeuksien huomioon ottamisesta ovat sinänsä jo nyt viranomaisia sitovien perus- ja ihmisoikeuksien mukaisia, mutta viranomaisten tulisi nykyistä tarkemmin myös pystyä kertomaan, miten saamelaisten oikeuksia on huomioitu. Laissa tarkennetut velvoitteet lisäisivät jossain määrin viranomaisten tehtäviä. (Saamelaiskäräjälain muutosta valmistelevan toimikunnan mietintö, 2021:21)

Keskustan senaattorit puhuvat medioissa kilvan saamelaisten vaali- ja osallistumisoikeuksista saamelaiskäräjillä ja saamelais-statuksen oikeasta määrittelystä ja sen epäselvyydestä. Kyse on laissa tästäkin, mutta Keskusta ei ole hallituksessa juntturassa edellä mainitusta syystä vaan siitä syystä, että saamelaisille ei tule antaa tuumaakaan oikeutta päättää tai olla nykyistä paremmin osallisena maihin ja metsiin liittyvissä kysymyksissä.

Keskustan tavoite on, että Lapissa komentoa pitää valtion keskushallinto, ministeriöt (MMM) ja niiden alaiset organisaatiot, kuten Metsähallitus.

Edellä mainitusta Keskustan juntturasta on tosiasiallisesti kysymys, eikä siitä miten huonosti senaattorit Lohi, Kärnä ja ministeri Kurvinen nyt nukkuvat saamelaismääritelmän osalta. Se ei taida olla senaattoreiden ja ministerin pahin päänsärky. Kysymys on suuremmista voimista. Siitä kuka ns. saamelaisalueiden maita hallitsee, maiden käytöstä päättää  ja kuka ei.

Isossa kuvassa Keskustan osalta kysymys on siitä kuka tai mikä taho pitää jöötä Lapissa ja Saamelaisalueilla maihin ja metsiin liittyvissä kysymyksissä, eikä siitä ovatko Mihkkal, Aslat, Bigga tai Elle kelpoisia vaaliluetteloon.

Veljet Lohi, Kärnä ja Kurvinen ovat medioissa taitavasti masinoineet ja argumentoineet lain torppaamista vaaliluettelokysymyksellä, joka puolueen perimmäisten tavoitteiden ja ison kuvan näkökulmasta on täysin epäolennainen kysymys.

Kysymys on siitä, kenellä valta Saamelaisalueilla on. Saamelaisilla, vaiko isolla kirkolla. Keskustan satraapit ovat taitavasti osanneet viedä mediat sivuraiteille nostaessaan medioissa esiin, ovatko Mihkkal, Aslat, Bigga tai Elle kelpoisia vaaliluetteloon. Apollonkadulla, Hallituskadulla ja Simonkadulla Mihkkalin, Aslatin, Biggan ja Ellen vaaliluettelokelpoisuus Saamelaiskäräjillä ei ole Apollonkadulla isoin päänsärky toisin kuin medioissa annetaan ymmärtää.

 

 

+2
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (18)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. heikki känsälä
  Heikki Känsälä #3776215

  Jo hallitusohjelmassa sovitiin,että mahdollinen saamelaiskäräjälaki tuodaan esitykseen yksimielisenä.
  Marin teki toisin. Siitä junttura. Lappilaiset kunnat ovat tässä asiassa poikkeuksetta samaa mieltä kuin keskusta.

  Kannattaa ottaa asioista selvää,ettei luule enemmän kuin tietää.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • Kommentti poistettu
   • Kommentti poistettu
   • heikki känsälä
    Heikki Känsälä #3776242
    Vastaus kommenttiin: #3776225

    On hieman vaikea kommentoida,koska sinä tai joku muu poistaa jo kirjoitettuja kommentteja.
    Mutta pidän päivänselvänä sitä,että Saamenmaalla asuvat ovat vaalikelpoisia,myös ehdokkaina.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

 2. heikki känsälä
  Heikki Känsälä #3776232

  Itse kyllä koin hyvin selvästi,että hyökkäsit keskustalaisia ”senaattoreita” vastaan täydeltä laidalta.
  Kas kun et asian tiimoilta ottanut kantaa siihen,että Kärnä saalistaaa isolla kirkolla saamelaisia kannattajikseen?
  Mutta oleellisinta lienee se,että miksi Henriksson esitti lakia,koska varmasti tiesi sen,ettei keskusta tule sitä hyväksymään.
  Se,että RKP on yhden ajatuksen puolue,ei ole tässä tapauksessa se positiivisuutta aiheuttava seikka.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • Olli-PekkaSalminen
   Olli-Pekka Salminen #3776241 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3776232

   Kyse ei ollut tietystikään hyökkäyksestä vaan siitä, millä argumenteilla (vaaliluettelo) senaattorit julkisuudessa lakia kaatavat. Kysehän on isommista asioista, joihin mm. kuntien näkökulmista viittasitkin. Blogin kluu on avata sitä, että vaaliluettelokysymys ei ole keskustalle elämän ja kuoleman kysymys vaan se, missä pidetään jöötä (MMM, Metsähallitus, TEM) isossa kuvassa. Senaattorit Kärnä ja Lohi argumentoivat lain kaatamista täysin toisilla argumenteilla (vaaliluettelo) kuin mistä tosiasiassa on isossa kuvassa kysymys.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

 3. demoni
  Liisa Polameri #3776238

  Outoa, että keskusta haluaa viedä saamelaisilta oikeuden päättää omista asioistaan.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • heikki känsälä
   Heikki Känsälä #3776243
   Vastaus kommenttiin: #3776238

   Mistähän tällaisen mielipiteen näppäsit? Keskusta nimenomaan haluaa tuon oikeuden olevan paikallisilla. Kaikki pohjoisen kunnatkin ovat keskustan kanssa samaa mieltä.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

  • Saku-MiskaRentola
   Vastaus kommenttiin: #3776238

   Haluatko sinä, että lakimuutoksella viedään vaikutusmahdollisuus sellaisilta, jotka on saamelaisten vaaleilla, saamelaisten äänillä valittu saamelaiskäräjille edustamaan saamelaisia?

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • demoni
    Liisa Polameri #3776311
    Vastaus kommenttiin: #3776284

    Olen saamelaisten itsemääräämisoikeuksien puolella.

    ”Mitä saamelaiskäräjälain uudistus muuttaisi?

    Vahvistaisi saamelaisten itsemääräämisoikeutta.
    Vahvistaisi saamelaisten oikeutta määrittää ketkä kuuluvat alkuperäiskansaan
    Uusi saamelaiskäräjälaki ei enää määrittelisi saamelaisuutta, vaan linjaisi vain oikeudesta äänestää saamelaiskäräjävaaleissa.
    Uusi säännös saamelaisten oikeuksien huomioimisesta viranomaisten toiminnassa
    Vahvistaisi viranomaisten neuvotteluvelvoitetta
    Helpottaisi äänestämistä pitkien etäisyyksien saamelaisalueella”

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • Jari Rusanen
     Jari Rusanen #3776526
     Vastaus kommenttiin: #3776311

     Liisa. Kun vaaditaan, että saamelaisten tulee saada itse päättää ”omista asioistaan”, muttei kerrota, mitä nuo omat asiat ovat, joudutaan väistämättä tilanteisiin, joissa astutaan ei-saamelaisten varpaille esim. heidän oikeuksiaan kyseenalaistamalla.

     Kun jopa määrittely siitä, kuka on saamelainen ja kuka ei, on riitautettu, lakiesitys on maho eikä sitä siis tule hyväksyä.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

 4. Marko Suutari
  Marko Suutari #3776265

  ”Kysymys on siitä, kenellä valta Saamelaisalueilla on. Saamelaisilla, vaiko isolla kirkolla”

  Eiköhän siellä kepulaisissa ole juuri tätä lars leevi lestis sakkia jotka hamuaa valtaa ja mammonaa,,, tässä tapauksessa vaikka näiltä alkuperäiskansoilta, näitähän on juuri siellä pohjoisen havukoillakin asti torpassa missä on lapsia enemmän kuin itä-Suomen koulussa on oppilaita…

  Tuli vaan mieleen, kun se valta tuntuu olevan juuri mm näiden käräjöiden myötä sitten niillä joilla sitä äänivaltaa on,,,lapissa on rikkauksia mm mineraaleja ja louhittavaa…

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • heikki känsälä
   Heikki Känsälä #3776267
   Vastaus kommenttiin: #3776265

   Oliko sinulla itse asiasta mitään sekoilusi sijaan? Tokihan kaikki se on sallittua,mihin kyvyt riittävät. Täällä kuitenkin jo syntyi keskusteluakin

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

 5. Juha Varila
  Juha Varila #3776360

  Riippumatta siitä mikä vähemmistö on kyseessä, niin kaikenlainen vähemmistöjen ”juridoittaminen” lisää historiallisesti katsottuna väkivaltaisen konfliktin riskiä.

  Pitkään luultiin, ettei (suur)sota koskaan enää palaa Eurooppaan. Kyllä ne enemmistön ”oikeuksien” palauttamisetkin ovat vaarassa palata takaisin, jos vähemmistöjen ”oikeuksien” avulla toteutetaan enemmistöläisten oikeuksien polkemista.

  Yksi maa ja yhtäläiset oikeudet sekä velvollisuudet kaikille. Se kuulostaa hyvältä.
  – Ryhmien tai ryhmittymien tukeminen kielen, kansallisuuden, etnisyyden, sukupuolisen suuntautumisen tai vastaavan kriteerin perusteella todennäköisesti lisää väestöryhmien kokemaa epätasa-arvoisuutta.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #3776425
   Vastaus kommenttiin: #3776360

   ”Yksi maa ja yhtäläiset oikeudet sekä velvollisuudet kaikille. Se kuulostaa hyvältä.”

   Sitähän Putinkin on viestittänyt. Ukrainalaiset ovat yhteen Venäjän maahan kuuluvia heimolaisia, jotka eivät tarvitse mitään erityisasemaa.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • Jari Rusanen
    Jari Rusanen #3776783
    Vastaus kommenttiin: #3776425

    Juha. Putinin ja Ukrainan vetäminen tähän keskusteluun on typerää. Suomen saamelaisten (joita on useita alaryhmiä) vertaaminen brutaalin hyökkäyssodan kohteena oleviin ukrainalnalaisiin halventaa Ukrainan puolustussotaa, ja tiedät toki sen itsekin.

    Pysytään siis asiassa, jolloin tuo Juha Varilan ”yksi maa, yhtäläiset oikeudet” on ihan hyvä lähtökohta keskustelulle. Nykyäänhän noin ei ole, mutta voisiko sen asettaa tavoitteeksi?

    0

    Ilmoita asiaton viesti