Sailaksen ja Viinasen taloudenhoito katoavaa kansanperinnettä

VM ja rahaministeri Annika Saarikko ovat julkaisseet valtiontalouden talousarvion. Talousarviolukuihin ei ole tässä yhteydessä tarkoituksenmukaista kiinnittää yksityiskohtaisesti huomiota muulta kuin siltä osin, että ehdotus on 6,3 miljardia alijäämäinen.

Vaalit voitetaan keskituloisiin kotitalouksiin kohdistuvilla vaalilupauksilla. Keskituloisia on maassamme yli 50 prosenttia ja vähänkään tähän tematiikkaan perehtyneissä puoluetoimistoissa kiinnitetään tulevissa ek-vaaleissa huomiota. Ne puolueet, jotka eivät älyä keskittyä keskituloisiin ovat auttamatta vaaleissa häviäjiä.

On olemassa myös puolueita, joiden olemassaolo perustuu siihen, että pidetään omat joukot ja rivit tyytyväisinä ja suorina. Näiden puolueiden paradoksi on, ettei niistä tule koskaan suuria puolueita. Ehkä se ei ole edes realistinen tavoitekaan.

Tosiasialliseen valtaan pyrkivät puolueet keskittyvät keskituloisiin, kuten todettua heitä on reippaasti yli 50 prosenttia väestöstämme. Parhaillaan 60-70 prosentin luokkaa. Suurituloiset tai vähätuloiset jäävät marginaaliin vaaliuurnilla.

Puoluetoimistoissa laaditaan parhaillaan strategiaa kevään eduskuntavaaleihin. Valittavana on käytännössä kaksi strategiaa: 1) pitää omat joukot kasassa tai 2) lähteä hakemaan vaalivoittoa. Politiikan ammattilaiset tietävät, että vaalivoitot ratkaistaan keskituloisten äänillä, ei pienituloisten tai suurituloisten äänillä.

Jahka senaattorimme rantautuvat syyskuun alussa Arkadianmäelle alkaa todellinen poliittinen ja populistinen otatus. Äänestäjän kannattaakin olla tarkkana, sillä euroja tullaan jakamaan kansalaisille niin oikealta, keskeltä kuin vasemmaltakin.

Paradoksi tässä vaiheessa kesää on, että rahaministeri avasi pandoran lippaan (lapsilisät) ennen kuin lumi ehti edes sataa maahan. Naapuriministeriöissä – joiden taloutta ja toimintaa aletaan ministeriöittäin perkaamaan – on eittämättä pantu merkille, että lipas on auki. Hereillä kun ollaan niilläkin suunnilla.

Raimo Sailaksen ja Iiro Viinasen jämäkkä taloudenhoito on näinä aikoina katoavaa kansanperinnettä.

+5
Olli-PekkaSalminen
Sitoutumaton Tampere

Hallintotieteiden maisteri. Väitöskirjatutkija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu